Διαφήμιση
Διαφήμιση
Πρήξιμο στην κοιλιά. Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης
07-fouskoma 
 
Συχνό φαινόμενο αποτελεί το φουσκώματα της κοιλιάς. Αναγνωρίστε ανάλογα με τα συμπτώματα αν είναι κάτι πολύ απλό και καθημερινό ή κάτι πιο σοβαρό που χρειάζεται επίσκεψη σε κάποιον ειδικό.
 
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί το πρήξιμο της κοιλιάς και το αίσθημα φουσκώματος να μην είναι κάτι ανησυχητικό, παρόλα αυτά αν συμβαίνει καθημερινά ίσως θα πρέπει να του δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή. Ίσως είναι το σημάδι για κάποια ασθένεια, την οποία αν διαγνώσουμε νωρίς να σώσουμε τη ζωή μας.
 
Φούσκωμα + πόνος στο στομάχι
Πιθανή αιτία: Αν το πρήξιμο της κοιλιάς οφείλεται στη διατροφή σας, τότε σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι το πρήξιμο εμφανίζεται νωρίς το απόγευμα, τη στιγμή δηλαδή που ξεκινά η διαδικασία της πέψης.
 
 
24-organic-life
 
 
Ειδικά όταν συμβαίνει μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων φαγητών, όπως ψωμί ή ζυμαρικά, αυτό μπορεί να αποδεικνύει την ύπαρξη κάποιας δυσανεξίας σε κάποιες ομάδες τροφών. Αν το πρήξιμο συνοδεύεται από κοιλιακό πόνο και ίσως διάρροια ή δυσκοιλιότητα, τότε πιθανότατα πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ).
 
Λύση:
Ο μόνος τρόπος για να δείτε αν όντως ένα φαγητό σας ενοχλεί είναι να το βγάλετε από τη διατροφή σας για 3 με 6 εβδομάδες. Αν τα συμπτώματα βελτιωθούν, τότε μάλλον βρήκατε τον ένοχο! Στη συνέχεια προσθέστε το και πάλι σταδιακά για να μπορέσετε να βρείτε τη συχνότητα κατανάλωσης για εσάς, παρατηρώντας προσεκτικά τα συμπτώματα.
 
 
Αν υποπτεύεστε ΣΕΕ είναι πολύ σημαντικό να κρατάτε αναλυτικό ημερολόγιο με το τι τρώτε κάθε μέρα αλλά και με τα συμπτώματα που προκύπτουν. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορείτε να καταλάβετε ποιες τροφές πυροδοτούν τα συμπτώματα.
 
Θα ήταν επίσης σημαντικό να προσθέτετε και ψυχολογικές μεταβολές, καθώς έχει αποδειχθεί ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει έξαρση στο ΣΕΕ. Η λύση για εσάς είναι η άσκηση, αφού πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει ότι το περπάτημα και το τρέξιμο βελτιώνουν κατά πολύ τη λειτουργία του εντέρου αλλά και τα προβιοτικά.
 
Φούσκωμα + προεμμηνορροϊκή ένταση
Πιθανή αιτία:Το πρήξιμο χαμηλά στην κοιλιά πριν την περίοδο είναι κάτι πολύ συχνό για όλες τις γυναίκες. Είναι συνήθως το αποτέλεσμα της κατακράτησης υγρών που είναι πιο έντονη σ’ αυτή τη φάση του κύκλου ή της δυσκοιλιότητας που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα της προγεστερόνης, η οποία είναι η ορμόνη που «χτίζει» το ενδομήτριο.
 
Λύση:
Αν τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που σας δημιουργούν πρόβλημα θα πρέπει να το συζητήσετε με το γυναικολόγο σας, ο οποίος θα προτείνει την κατάλληλη λύση για εσάς. Προσπαθήστε μέσω της διατροφής σας να μειώσετε την κατακράτηση υγρών, πίνοντας πολλά υγρά και καταναλώνοντας πολλά φρούτα και λαχανικά και φυσικά να ασκείστε! Tελευταία αμερικανική έρευνα έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου.
 
Φούσκωμα + πόνος στη μέση
Πιθανή αιτία: Αν είστε γυναίκα και παρατηρείτε φούσκωμα, πόνο στη μέση και συγχρόνως δύσκολη περίοδο και συχνουρία, τότε ίσως να έχετε ινομυώματα. Πρόκειται για καλοήθεις όγκους που αναπτύσσονται μέσα στη μήτρα και ποικίλουν σε μέγεθος.
 
Αν όμως ο πόνος συνοδεύεται από αίμα στα ούρα, τότε μάλλον υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο νεφρό. Στους άντρες είναι πολύ πιθανό ο πόνος που σχετίζεται με πρόβλημα στα νεφρά να μην αντανακλάται στη μέση αλλά στους όρχεις.
 
Λύση:
Για τα ινομυώματα θα πρέπει να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας, ο οποίος αφού σας εξετάσει θα προτείνει είτε την αφαίρεσή του, αν είναι τόσο μεγάλο, είτε την παρακολούθηση. Συνήθως τα ινομυώματα μικραίνουν μετά την εμμηνόπαυση. Στην περίπτωση που ο πόνος συνδέεται με πρόβλημα νεφρά επισκεφθείτε άμεσα τον ουρολόγο σας για να σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή.
 
Φούσκωμα + αλλαγές στην περίοδο
Πιθανή αιτία: Αν παρατηρείτε φούσκωμα, πόνο στην κοιλιά και συχνοουρία, τότε ίσως πρόκειται για κύστη στην ωοθήκη. Δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μικρές και άκακες και η πλειοψηφία των γυναικών δε γνωρίζει καν την ύπαρξή τους μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να προκαλέσουν τα παραπάνω συμπτώματα.
 
Λύση:
Οι κύστες είναι πολύ συχνό φαινόμενο. 1 στις 2 γυναίκες θα εμφανίσει κάποια κύστη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της, η οποία δε θα προκαλέσει συμπτώματα και θα φύγει μόνη της. Αν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας, ο οποίος θα κάνει υπερηχογράφημα για να δει το μέγεθος και το είδος της κύστης. Αν χρειάζεται να αφαιρεθεί γίνεται χειρουργικά. Υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 5%, που οι κύστες αυτές είναι προκαρκινικό στάδιο.
 
Φούσκωμα + πυελικός πόνος
Πιθανή αιτία: το μόνιμο φούσκωμα σε συνδυασμό με πόνο της πυέλου και του στομάχου, δυσκολία στην κατανάλωση φαγητού, άμεσο αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, και διάρροια ή δυσκοιλιότητα μπορεί να σημαίνουν καρκίνο των ωοθηκών. Αν έχετε λοιπόν φούσκωμα που δεν εμφανίζεται συγκεκριμένες μέρες του κύκλου ή μετά την κατανάλωση φαγητού, αλλά είναι συνέχεια αισθητό και εμφανές, τότε η επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι απαραίτητη!
    
Λύση:
Συνήθως ο καρκίνος των ωοθηκών εμφανίζεται σε γυναίκες άνω των 55, που δεν έχουν κάνει παιδιά και δεν έχουν πάρει αντισυλληπτικά χάπια. Το κλειδί για την αντιμετώπισή του είναι η έγκαιρη διάγνωση.
 
Ακριβώς επειδή τα συμπτώματά του μπορεί να είναι παραπλανητικά οι γυναίκες τείνουν να τα παραμελούν και οδηγούνται στο γυναικολόγο όταν είναι αργά. Θυμηθείτε ότι αν παρατηρήσετε τα συμπτώματα αυτά για περισσότερο από 3 βδομάδες, κλείστε ένα ραντεβού στο γιατρό σας. Έτσι έχετε περίπου 90% πιθανότητες να αναρρώσετε.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.