Γυμνισμός. Νομοθεσία και παραλίες γυμνιστών στην Ελλάδα |
![]() Οι ειδικοί συστήνουν. Κοιμηθείτε και κολυμπήστε γυμνοί. Τί ισχύει όμως με το γυμνισμό στην Ελλάδα ; Ποιό το νομοθετικό πλαίσιο, σε ποιες παραλίες μπορείς ξεφορτωθείς το μαγιό σου ;
Στην Ελλάδα βρίσκεται σε ισχύ σχετικό νομοθετικό πλαίσιο από το 1983, το οποίο ορίζει ότι ο γυμνισμός δεν επιτρέπεται σε σημεία, μακριά από τη θαλάσσια περιοχή του Κέντρου Παραθερισμού Γυμνιστών, πάνω σε σκάφος ή άλλα θαλάσσια μέσα αναψυχής.
Ο ίδιος νόμος σημειώνει ότι η άσκηση γυμνισμού περιορίζεται αυστηρά στους χώρους και την παραλία μπροστά από το Κέντρο Παραθερισμού Γυμνιστών έως τη δύση του ηλίου, ενώ δεν επιτρέπει την είσοδο ανηλίκων οι οποίοι δεν συνοδεύονται, στα κέντρα παραθερισμού.
![]() Σημαντικό είναι το άρθρο 6 του συγκεκριμένου νόμου, το οποίο ουσιαστικά παραπέμπει στο άρθρο 353 του ποινικού κώδικα σχετικό με την πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις.
Ο νόμος για το γυμνισμό αναφέρει χαρακτηριστικά ότι : «Η άσκηση γυμνισμού στο χώρο των εγκαταστάσεων των κέντρων και το χώρο του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται μπρος από αυτές δεν αποτελεί αδίκημα κατά τις διατάξεις του άρθρου 353 του Ποινικού Κώδικα».
Συμπερασματικά λοιπόν, εάν λάβει κανείς υπόψη του τη συγκεκριμένη διάταξη, συμπεραίνει ότι όποιος πράξει το αντίθετο βρίσκεται αντιμέτωπος με το άρθρο 353 του ποινικού κώδικα, το οποίο ορίζει ότι «όποιος επιχειρεί ακόλαστη πράξη και προκαλεί με αυτήν σκάνδαλο, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών».
Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται μάλιστα ότι όποιος προσβάλλει βάναυσα την αιδώ άλλου με ακόλαστη πράξη που ενεργείται ενώπιόν του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή με χρηματική ποινή».
Στο ίδιο σημείο μάλιστα αναφέρεται ότι η «βάναυση προσβολή» της αιδούς γίνεται μπροστά σε ανήλικο κάτω των 15 ετών, προβλέπεται ακόμα και φυλάκιση».
Σε όλα τα παραπάνω δεν αναφέρεται ρητά όμως, πότε ένας γυμνιστής προσβάλει τη «δημόσια αιδώ», πότε ξεπερνάει τα όρια προσβολής της και φυσικά τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «ακόλαστη πράξη με την οποία προκαλεί σκάνδαλο». Είναι δεδομένο λοιπόν ότι ο νόμος περιέχει σημαντικές ασάφειες και περιορισμούς...
Οι επίσημα αναγνωρισμένες παραλίες για γυμνιστές
Oι μοναδικές αναγνωρισμένες παραλίες για γυμνιστές από τις τοπικές αρχές, είναι τρεις:
- Φαληράκι Ρόδου: Αναγνωρισμένη από το 1980
- Σαρακίνικο Γαύδου: Αναγνωρισμένη από το 2011
- Βελανιό Σκοπέλου: Αναγνωρισμένη από το 2012
Οι ανεπίσημες παραλίες γυμνιστών
Οι πιο γνωστές από αυτές είναι:
-Μυρτιώτισσα Κέρκυρας
-Μπανάνα Σκιάθου (μικρή)
-Χιλιαδού Ευβοίας
-Χαλικιάδα Αγκιστρίου
-Ραμνούντας, Μαύρο Λιθάρι, Μικρή παραλία Λεγραινά, Μαρίκες Ραφήνας και Μπουκουρήμα Κερατέας στην Αττική
-Τσαμαδού Σάμου
-Super Paradise Μυκόνου
-Παράγκα Μυκόνου
-Super Paradise Θάσου
-Μικρή Ιταλίδα Κουφονησίων
-Ψαραβολάδα Μήλου
-Τρυπητή Δονούσας
-Λιβαδάκια, Καράβι, Ψιλή Άμμος, Κουταλάς, Λιά και Συκαμιά Σερίφου
-Φάρος, Βαθύ, Κάστρο, Φυκιάδα και η Χερρόνησος Σίφνου
-Κλεισίδι, η Ρούκουνα και το Μοναστήρι Ανάφης
-Τζανάκι Αστυπάλαιας
Ξενοδοχεία γυμνιστών.
Στην Ελλάδα λειτουργούν 5-6 ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις για γυμνιστές. Αναζητήστε τα.
Σημ.: Ο γυμνισμός αποτελεί μια έκφραση του ατόμου για ελευθερία και επαφή με τη φύση. Εάν το κάνεις για να πάρεις το... ματάκι σου, τότε δεν ενδείκνυται για εσένα...
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|