Διαφήμιση
Διαφήμιση
Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν κατά 10% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
17-epeksergasmena 
 
Αρκετές έρευνες έχουν συσχετίσει τον καρκίνο με τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Γάλλοι επιστήμονες όμως, κατέγραψαν το συσχετισμό της εμφάνισης καρκίνου και των τροφίμων που έχουν υποστεί πολύ με μεγάλη επεξεργασία.
 
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 105.000 ανθρώπων, η οποία διαπίστωσε πως όσο περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος να εμφανίσουν καρκίνο, αν και φυσικά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η ακτινοβολία, η παχυσαρκία κλπ...
 
Όπως σημειώνει το BBC, διατυπώνονται και επιφυλάξεις για τη μελέτη, ωστόσο οι ειδικοί λένε, όπως είναι γνωστό, πως η υγιεινή διατροφή είναι η καλύτερη. Εμείς θα σας προτείναμε να προτιμάτε τα βιολογικά τρόφιμα, τα οποία είναι απαλλαγμένα από χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
 
 
 diafimisi-2
 
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Cite, σε δημοσίευσή τους, στο British Medical Journal, αναφέρουν πως η αύξηση 10% στο ποσοστό πολύ επεξεργασμένων στην καθημερινή κατανάλωση τροφών, αυξάνει κατά 12% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.
 
Κατά τη διάρκεια της μελέτης:
-Κατά μέσο όρο, 18% όσων τροφίμων κατανάλωναν οι συμμετέχοντες ήταν πολύ επεξεργασμένα
 
-Κατά μέσο όρο, καταγράφηκαν 79 περιστατικά καρκίνου ανά 10.000 ανθρώπους κάθε χρόνο
 
-Η αύξηση της κατανάλωσης τέτοιων τροφίμων κατά 10% συνοδευόταν από την ανίχνευση ακόμα 9 περιστατικών καρκίνου ανά 10.000 ανθρώπους τον χρόνο.
 
«Τα ευρήματα δείχνουν πως η αυξανόμενη κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα κρούσματα καρκίνου τις επόμενες δεκαετίες» σχολιάζουν οι ερευνητές.
 
24-organic-life
 
Σημειώνουν ωστόσο πως τα ευρήματά τους «πρέπει να επιβεβαιωθούν και σε άλλες μελέτες μεγάλης κλίμακας και να διερευνηθεί τι ακριβώς δημιουργεί αυτόν τον σύνδεσμο.
 
Όπως τονίζει και το βρετανικό δίκτυο, η μελέτη δεν τεκμηριώνει την ακριβή σχέση μεταξύ πολύ επεξεργασμένων τροφίμων και καρκίνου ούτε μπορεί να διατυπώσει τη θέση πως τα τρόφιμα αυτά είναι αιτία εμφάνισης καρκίνου.
 
Επισημαίνεται πως υπάρχουν ακόμα πολλοί παράγοντες που θολώνουν τα νερά, καθώς οι άνθρωποι που κατανάλωναν πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν κι άλλες συμπεριφορές που συνδέονται με τον καρκίνο, όπως το κάπνισμα, την έλλειψη σωματικής άσκησης, τη μεγάλη κατανάλωση θερμίδων, κ.ά.
 
Έτσι, όπως αναφέρουν και οι ερευνητές, η επίδραση κι αυτών των παραγόντων δεν μπορεί να αποκλειστεί».
 
Σύμφωνα με τη Δρ Linda Bauld, ερευνήτρια σε θέματα καρκίνου, η μελέτη είναι «προειδοποιητική» υπέρ της υγιεινής διατροφής και οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να ανησυχούν επειδή τρώνε κάποια επεξεργασμένα τρόφιμα καμιά φορά, εφόσον καταναλώνουν επίσης πολλά φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες.
 
Ούτως ή άλλως, τονίζει, η μεγάλη κατανάλωση τέτοιων τροφίμων οδηγεί σε αύξηση βάρους, που από μόνη της συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας.
 
Ο Δρ Ian Johnson από το Ινστιτούτο Quadram της Βρετανίας τονίζει πως η μελέτη αναγνώρισε κάποιους «μάλλον αδύναμους» συνδέσμους, επικρίνει όμως την πολύ ασαφή περιγραφή των «πολύ επεξεργασμένων τροφίμων».
 
Πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να θεωρηθούν διάφορα συσκευασμένα τρόφιμα όπως σοκολάτες και καραμέλες, αναψυκτικά, αλλαντικά, κεφτέδες και συσκευασμένες κροκέτες ψαριών και κοτόπουλου, συσκευασμένα ψωμιά μαζικής παραγωγής, στιγμιαίες σούπες, κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα ή έτοιμα γεύματα που διατηρούνται στο ράφι για πολύ καιρό, τρόφιμα που περιέχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό ζάχαρη, έλαια και λιπαρά.
 
Εμείς, θα σας προτείναμε να προτιμάτε τα αντίστοιχα βιολογικά τρόφιμα τα οποία είναι απαλλαγμένα από χημικές ουσίες, βελτιωτικά και δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.  
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 

 

 

Περισσότερα νέα Υγείας...

 

 

 

 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.