Διαφήμιση
Διαφήμιση
Πώς μπορεί ένας απλός οφθαλμολογικός έλεγχος να βοηθήσει στην πρόβλεψη της άνοιας
 
24-matia
 
 
Μια νέα μελέτη έδειξε ότι ένας απλός οφθαλμολογικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του αν ένα άτομο κινδυνεύει να αναπτύξει άνοια.

Η δοκιμή γίνεται συνήθως για την ανίχνευση πρώιμων σημείων οφθαλμοπάθειας μέσω της αξιολόγησης του αμφιβληστροειδούς, αλλά τώρα οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που έχουν λεπτότερους αμφιβληστροειδείς τείνουν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα με τη μνήμη και τη σκέψη.

Η μελέτη περιελάμβανε 32.000 άτομα (ηλικίας 40 έως 69 ετών) που είχαν μερίσματα των αμφιβληστροειδών και εξετάστηκαν με τομογραφία οπτικής συνοχής (OCT), ενώ αξιολογήθηκαν επίσης για μνήμη τους.
 
organic-life
 

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Neurology, άτομα με το λεπτότερο στρώμα νευρικών ινών του αμφιβληστροειδούς ήταν πιο πιθανό να αποτύχουν σε μία ή περισσότερες από τις γνωστικές εξετάσεις και ήταν 2 φορές πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες στις αξιολογήσεις παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκαν τα επόμενα τρία χρόνια.

Προβλήματα όπως η απώλεια μνήμης και άλλες μορφές γνωστικής δυσλειτουργίας είναι γνωστό ότι είναι πρώιμοι δείκτες άνοιας και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η οφθαλμική εξέταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση ατόμων που κινδυνεύουν να αναπτύξουν την πάθηση.

Ο καθηγητής Paul Foster, από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, λέει ότι είναι πιθανό να αναπτυχθούν θεραπείες που θα είναι πιο αποτελεσματικές ως προς την επιβράδυνση ή ακόμα και το «πάγωμα» της άνοιας σε προηγούμενα στάδια της νόσου.
 
 
Επίσης, με τη στόχευση των ανθρώπων στα προηγούμενα στάδια, θα πρέπει να είναι δυνατό να σχεδιάζονται καλύτερες κλινικές δοκιμές για θεραπείες που κάνουν πραγματική διαφορά και βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων.

Οι ειδικοί λένε ότι η επιδείνωση του ιστού του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσε να αντανακλά τις αλλαγές που συμβαίνουν στο αγγειακό σύστημα του εγκεφάλου, το οποίο μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη της άνοιας.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι μόνο αυτή η δοκιμή από μόνη της δεν θα ήταν αρκετή για την ανίχνευση της άνοιας, δεδομένου ότι η ύπαρξη ενός λεπτότερου αμφιβληστροειδούς δεν συσχετίζεται πάντα με την εμφάνιση της γνωσιακής παρακμής.

Η δρ. Laura Phipps από την ερευνήτρια από το Alzheimer's Research UK επισημαίνει ότι, ενώ η διάγνωση της άνοιας θα βασίζεται πάντοτε στα αποτελέσματα πολλών διαφορετικών εξετάσεων, οι περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν πόσο ευαίσθητη είναι η συγκεκριμένη εξέταση για τον εντοπισμό εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο από τη γνωστική δυσλειτουργία στο γενικό πληθυσμό.

 

 

 

Περισσότερα θέματα Υγείας...

 

 

 

 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.