Διαφήμιση
Διαφήμιση
Για την τεμπελιά φταίει η… ντοπαμίνη
14-tempelia
 
Οι μαμάδες μας θα τους έλεγαν… αχαΐρευτους. Οι επιστήμονες, όμως, πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα και λένε πως οι τεμπέληδες που δεν έχουν στόχους και «τρώνε από τα έτοιμα» ίσως είναι νευρολογικά «προγραμματισμένοι» να επιτυγχάνουν λιγότερα στην ζωή τους.
 
Η επιστημονική ομάδα που ασχολήθηκε με αυτό το ζήτημα εντόπισε νευρικές οδούς που έδειξαν να επηρεάζουν την προθυμία ενός ανθρώπου να δουλεύει σκληρά για να αμειφθεί.
 
Οι εξετάσεις στις οποίες προχώρησαν έδειξαν διαφορές μεταξύ των αποφασιστικά εργατικών ανθρώπων και των τεμπέληδων, σε τρεις συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.
 
organic-life
 
Όσοι ήταν διατεθειμένοι να εργαστούν σκληρά για ανταμοιβή είχαν μεγαλύτερη ποσότητα ντοπαμίνης, μιας χημική ουσίας νευρολογικής απόκρισης στον εγκέφαλο, και συγκεκριμένα στις περιοχές που ονομάζονται ραβδωτό σώμα και μεσοκοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός.
 
Και οι δύο συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου θεωρούνται σημαντικές στην κινητοποίηση της αίσθησης της ανταμοιβής και της αλλαγής στην συμπεριφορά.
 
Από την άλλη, οι «τεμπέληδες», που ήταν λιγότερο πρόθυμοι να δουλέψουν σκληρά με στόχο μια ανταμοιβή, είχαν μεγαλύτερες ποσότητες ντοπαμίνης στην περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται πρόσθιος φλοιός, ο οποίος επηρεάζει τα συναισθήματα και την αντίληψη του ρίσκου.
 
Η ντοπαμίνη, λένε οι επιστήμονες, είναι ένας νευρο-διαβιβαστής που βοηθά τα νεύρα να «συνομιλήσουν», στέλνοντας χημικά σινιάλα μέσω των συνάψεων.
 
 
 
Ο Michael Treadway, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Vanderbilt των ΗΠΑ, που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε σχετικά: «Προηγούμενες μελέτες σε ποντίκια είχαν δείξει ότι η ντοπαμίνη είναι σημαντική για την αίσθηση του κίνητρου. Αυτή η έρευνα, όμως, δίνει νέες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που η ντοπαμίνη καθορίζει τις διαφορές στην συμπεριφορά διαφορετικών ανθρώπων, που αναζητούν την ανταμοιβή».
 
Στην έρευνα συμμετείχαν 25 υγιείς εθελοντές, από 18 ως 29 ετών, από τους οποίους ζητήθηκε να γίνουν συγκεκριμένες «εργασίες» για να διαπιστωθεί η προθυμία τους για εργασία, ενώ για κάθε εργασία τέθηκε και μια συγκεκριμένη χρηματική αμοιβή.
 
Οι εθελοντές έπρεπε να διαλέξουν μία από τις εργασίες, και κατά την διάρκειά τους, οι επιστήμονες κατέγραφαν τα χημικά μόρια στον εγκέφαλό τους.
 
Το γεγονός ότι η ντοπαμίνη επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο την εκάστοτε περιοχή του εγκεφάλου, αποτελεί, κατά την γνώμη των επιστημόνων, σημαντικό εμπόδιο στην πορεία προς την ανακάλυψη θεραπειών για παθήσεις όπως η διαταραχή ελλείψεως προσοχής, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.