Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΗΣ, ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΤΥΦΛΟΥΣ

eyeΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για να διατεθεί στο εμπόριο ένας τεχνητός αμφιβληστροειδής, ο οποίος μπορεί να αποκαταστήσει εν μέρει την όραση τυφλών ανθρώπων.

Ο ηλεκτρονικός αμφιβληστροειδής προορίζεται για ανθρώπους που χάνουν την όρασή τους εξαιτίας της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας – μιας σπάνιας, εκφυλιστικής και ανίατης ασθένειας των ματιών, που προσβάλλει περίπου 1 άνθρωπο στους 4.000.

Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από την προοδευτική καταστροφή των κυττάρων-υποδοχέων του φωτός, που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, στο πίσω μέρος του ματιού. Η νόσος προσβάλλει κυρίως τα επονομαζόμενα ραβδία (είναι τα κύτταρα με τα οποία βλέπουμε το άσπρο και το μαύρο), αλλά μερικές φορές προσβάλλει και τα κωνία (είναι τα κύτταρα της έγχρωμης όρασης).

Η βαθμιαία αυτή καταστροφή έχει ως επακόλουθο την φθορά της όρασης και τελικά την τύφλωση.

Ο τεχνητός αμφιβληστροειδής, που λέγεται Argus II Retinal Prosthesis System, χρησιμοποιεί μία κάμερα στερεωμένη σε μαύρα γυαλιά για να στέλνει μηνύματα σε 60 ηλεκτρόδια που εμφυτεύονται χειρουργικά στο μάτι του ασθενούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου, τα ηλεκτρόδια είναι συνδεδεμένα με τα οπτικά νεύρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για να μεταδίδονται τα μηνύματα του φωτός από τον αμφιβληστροειδή προς τα κέντρα της όρασης στον εγκέφαλο.

Με την βοήθεια της κάμερας, των ηλεκτροδίων και των άλλων εξαρτημάτων του τεχνητού αμφιβληστροειδούς, οι ασθενείς κατορθώνουν να βλέπουν και πάλι το φως, να αντιλαμβάνονται την κίνηση και τα χρώματα, να ξεχωρίζουν τα ογκώδη αντικείμενα και να βλέπουν ακόμα και μεγάλα γράμματα σε μια οθόνη.

Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές ενέκριναν το όλο σύστημα έπειτα από την επιτυχημένη δοκιμή του σε 30 τυφλούς εθελοντές, οι 10 εκ των οποίων είναι Βρετανοί.

Οι επιστήμονες της Εταιρείας Second Sight που επινόησαν το σύστημα, εκτιμούν ότι αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προόδου στην τεχνολογία των βιονικών ματιών.

Το κόστος για την αγορά και την τοποθέτηση του συστήματος ανέρχεται σε 50.000 λίρες Αγγλίας (περίπου 57.600 ευρώ), ενώ άλλες 10.000 λίρες (περίπου 11.500 ευρώ) κοστίζει η εκπαίδευση του ασθενούς στη χρήση του.

Πηγή: tanea.gr


Eπιστροφή στην ενότητα Yγεία.
 

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση