Διαφήμιση
Διαφήμιση
Παχυσαρκία: Ο παράδοξος ρόλος της ηχορύπανσης
04-ihoripansi
 
Εκτιμάται ότι πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, ζουν σε περιοχές όπου η ηχορύπανση που προκαλεί η κίνηση των αυτοκινήτων υπερβαίνει τα επίπεδα των 55dB, το όριο υγείας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νέα μελέτη δύο βρετανικών πανεπιστημίων ανακάλυψε μια σύνδεση ανάμεσα στον θόρυβο λόγω κίνησης και την παχυσαρκία.
 
Πιο συγκεκριμένα, η μακροχρόνια έκθεση στην ηχορύπανση που προκαλεί η κυκλοφορία των οχημάτων σχετίστηκε με αύξηση του δείκτη μάζας σώματος και της περιμέτρου της μέσης, δείκτες-κλειδιά της παχυσαρκίας.
 
organic-life
  
«Παρότι μέτριος, ο συσχετισμός ήταν υπαρκτός σύμφωνα με τα δεδομένα που αποκάλυψαν μια σύνδεση ανάμεσα σε όσους ζουν σε περιοχές με αυξημένο θόρυβο λόγω κίνησης και την παχυσαρκία, με περίπου 2% αύξηση στην επικράτηση της παχυσαρκίας για κάθε 10dB επιπλέον θορύβου.
 
Ο συσχετισμός, μάλιστα, παρέμεινε ακόμα και αφού λήφθηκαν υπόψη παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η φυσική δραστηριότητα και η διατροφή, όπως επίσης η κοινωνική και οικονομική κατάσταση τόσο ατομικά όσο και συνολικά στην ευρύτερη περιοχή.
 
Επίσης, λήφθηκε υπόψη η ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά στην περίπτωση που συνδέονταν με την κίνηση των οχημάτων», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Samuel Yutong Cai.
 
organic-life-courier
 
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη που εξετάζει τη σχέση ηχορύπανσης και παχυσαρκίας, αναλύοντας δεδομένα για πάνω από 500.000 ανθρώπους από τρεις ευρωπαϊκές βιοτράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και την Ολλανδία.
 
«Είναι γνωστό ότι ο θόρυβος μπορεί να επηρεάζει την ποιότητα ζωής και να διαταράξει τον ύπνο.
 
Πρόσφατες μελέτες έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι μπορεί να επηρεάζει και τη γενική υγεία, ενώ κάποιες μελέτες έχουν αναδείξει σχέσεις και με καταστάσεις όπως η καρδιακή προσβολή και ο διαβήτης.
 
Ακόμη, ο θόρυβος από την κίνηση των οχημάτων ίσως αυξάνει τα επίπεδα του στρες, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, ειδικά γύρω από τη μέση».
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2021 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.