Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ποιοι κόβουν πιο εύκολα το τσιγάρο; Οι άνδρες ή οι γυναίκες;
05-tsigaro
 
Η νικοτίνη φαίνεται πως παίζει διαφορετικό «παιχνίδι» στον ανδρικό και τον γυναικείο εγκέφαλο καθιστώντας όχι και τόσο εύκολη τη διακοπή του καπνίσματος για τα δύο φύλα.
 
Έτσι, λοιπόν, φαίνεται ότι είναι δυσκολότερη η διακοπή του καπνίσματος για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Καναδικό Καρδιαγγειακό Συνέδριο που διεξήχθη στο Μόντρεαλ.
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, τα μεγαλύτερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης που παρατηρούνται στο γυναικείο φύλο, θα μπορούσαν να δυσχεράνουν τις προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος, ενώ άξια αναφοράς είναι και η διαφορετική αντίδραση στη νικοτίνη που παρατηρήθηκε από τους γυναικείους εγκεφάλους.
 
organic-life
 
Στην τελευταία μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 ασθενείς του Νοσοκομείου St. Michael’s του Τορόντο, τα ποσοστά κατάθλιψης ή διαταραχών άγχους στις γυναίκες έφταναν το 41% σε αντίθεση με το ποσοστό των ανδρών που έφτανε μόλις το 21%.
 
«Η κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε γυναίκες που καπνίζουν», εξήγησε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης δρ Beth Abramson.
 
«Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα τροποποίησης του κινδύνου για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων στις γυναίκες».
 
Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν τα 56 έτη και σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών ήταν γυναίκες.
 
Οι ασθενείς ανέφεραν πως κάπνιζαν κατά μέσο όρο 18 τσιγάρα ημερησίως για 37 χρόνια.
 
Τα δύο τρίτα είχαν λιπιδικές ανωμαλίες, όπως η δυσλιπιδαιμία, στην οποία τα επίπεδα των λιπιδίων (τριγλυκερίδια και χοληστερόλη) ήταν πολύ αυξημένα.
 
Σχεδόν τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων έπασχαν από υπέρταση και σχεδόν το 50% έπασχαν από καρδιακά νοσήματα, ενώ περισσότεροι από το 25% έπασχαν από κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.
 
organic-life-courier
 
Έξι μήνες μετά την έναρξη της μελέτης, 58 από τους συμμετέχοντες έκοψαν το κάπνισμα, ενώ 68 μείωσαν κατά περισσότερο από 50% τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν.
 
Παρότι μερικές μελέτες δεν έχουν δείξει διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι ο εγκέφαλος της γυναίκας αντιδρά διαφορετικά στη νικοτίνη, εξήγησε η Διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου του Καπνίσματος, Patricia Folan.
 
Η διαφορά αυτή ενδέχεται να δυσχεραίνει την προσπάθεια των γυναικών να κόψουν το κάπνισμα χρησιμοποιώντας προϊόντα υποκατάστασης της νικοτίνης. Μερικές γυναίκες φοβούνται ότι θα βάλουν βάρος μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
 
Είναι, λοιπόν, σημαντικό να εξηγούμε στις γυναίκες πως μετά τη διακοπή του καπνίσματος θα αντιλαμβάνονται καλύτερα τη γεύση των τροφίμων, επιφέροντας μία μικρή αύξηση βάρους».
 
Η Patricia Folan πρόσθεσε ότι «η στροφή των γυναικών σε υγιεινά προϊόντα, ιδιαίτερα σε φρούτα και λαχανικά, και η προσπάθεια διαρκούς ενυδάτωσής τους με άφθονο νερό θα τις βοηθήσει να αποφύγουν την αύξηση βάρους».
 
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως η διακοπή του καπνίσματος θα δώσει περισσότερη ενέργεια και αντοχή στην άσκηση για τις γυναίκες, κάτι που μπορεί να παίξει αντισταθμιστικό ρόλο στην αύξηση βάρους και στην αντιμετώπιση του στρες.
 
«Οι γυναίκες τείνουν να καπνίζουν για να αντιμετωπίζουν το άγχος της ζωής τους, έτσι ο συνδυασμός των συμπεριφορικών αλλαγών με φαρμακευτική αγωγή είναι πιθανό να τις βοηθήσει να πετύχουν τον σκοπό τους.
 
Οι εφαρμογές για τη διακοπή του καπνίσματος είναι διαθέσιμες για το κοινό και θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν την προσπάθεια των χρηστών τους και να τους υποστηρίξουν», καταλήγει.
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2021 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.