1.700 Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο απο καρκίνο του προστάτη |
![]() Γυναικεία υπόθεση αποδεικνύεται ότι είναι ο καρκίνος του προστάτη, παρότι ένας ανδρικός καρκίνος.
Κι αυτό διότι, όπως ανέφεραν σήμερα οι ειδικοί της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρίας, οι γυναίκες είναι εκείνες που παροτρύνουν τους συντρόφους τους να κάνουν προληπτικό έλεγχο για τον προστάτη ή προγραμματίζουν οι ίδιες με δική τους πρωτοβουλία την επίσκεψη του άνδρα τους στον γιατρό.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στον ανδρικό πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι επιστήμονες, κάθε χρόνο καταγράφονται 365.000 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη, καθώς και 74.000 θάνατοι.
Δεδομένου ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 5,5% όλων των θανάτων από καρκίνο και στο 1,5% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία, γίνεται αμέσως αντιληπτή η βαρύτατη επίπτωση της ασθένειας.
![]() Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη περισσότεροι από 3.200 άνδρες, ενώ σχεδόν 1.700 πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο, συχνά έπειτα από πολυετή πορεία.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ιάσιμος σε υψηλότατο ποσοστό, εφόσον εντοπιστεί εγκαίρως. Όταν ο καρκίνος του προστάτη είναι σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό των ασθενών που θα ιαθούν είναι πάνω από 95%.
Όταν όμως γίνει η διάγνωση σε προχωρημένα μεταστατικά στάδια, το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται στο 20%. Επομένως, έχει ζωτική σημασία οι άνδρες άνω των 50 ετών να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον προστάτη τους, καταλήγουν οι ουρολόγοι.
Πώς γίνεται η διάγνωση
Οι κύριες εξετάσεις του προστάτη είναι η μέτρηση του PSA στο αίμα και η ψηλάφηση (δακτυλική εξέταση) του προστάτη.
Εφόσον οι άνδρες δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, συνιστάται να γίνονται μία φορά τον χρόνο μετά την ηλικία των 50 ετών.
Σε διαφορετική περίπτωση τότε ο πρώτος έλεγχος πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 40 ετών.
Όπως αναφέρει το protothema.gr, οι εξετάσεις αυτές είναι απαραίτητες, διότι το μεν PSA αυξάνεται σε περίπτωση καρκίνου του προστάτη, η δε ψηλάφηση μπορεί να δείξει αν υπάρχει κάτι ύποπτο στην υφή του προστάτη.
Επισημαίνουν, όμως, οι ειδικοί, πως το PSA πρέπει να συνδυάζεται και με άλλες εξετάσεις, εάν κριθεί απαραίτητο, καθώς μερικές φορές είναι αυξημένο και σε περιπτώσεις, (είτε) καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με μεγάλο αδένωμα, (είτε) οξείας προστατίτιδας.
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, οι ειδικοί ανέφεραν ότι στο πολύ αρχικό στάδιο μπορεί να μη χρειαστεί άμεση θεραπεία, αλλά να καθυστερήσει μετά από ενεργό επιτήρηση (μέτρηση του PSA, ψηλάφηση του προστάτη και επανάληψη βιοψίας) ανά τακτά διαστήματα.
Διαφορετικά, στην εντοπισμένη νόσο προτείνεται η ριζική προστατεκτομή ενώ σε προχωρημένη νόσο η προτεινόμενη θεραπεία εξαρτάται από την ηλικία και γενικότερη κατάσταση του ασθενούς, καθώς και την επιθετικότητα του καρκίνου.
Αν και υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του προστάτη, ακόμα και για τις μεταστατικές μορφές του, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση εξακολουθούν να αποτελούν την καλύτερη θεραπεία.
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|