Διαφήμιση
Διαφήμιση
«Θάπτομεν τον Ιλισόν»
15-Ilisos
 
Άν ρωτήσεις τον σύγχρονο Αθηναίο πού είναι ο Ιλισσός ποταμός, πιθανότατα δεν γνωρίζει αφού από το 1960 το ποτάμι ήταν πλήρως καλυμμένο (οι εργασίες είχαν ξεκινήσει επί Μεταξά), και δεν φαίνεται πλέον.
 
Στα χρόνια της παλιάς πόλης όμως, ήταν το σπουδαιότερο σε σημασία ποτάμι και ακολουθούσε ο Κηφισός.

Ο Ιλισός ή ο Ιλισσός πηγάζει από τις πλαγιές του Υμηττού, διασχίζει τα νοτιοανατολικά σύνορα της παλιάς πόλης και τα τελευταία χρόνια μαζί με τον Κηφισό, ενώ σήμερα ακολουθεί τη δική του πορεία μέχρι το φαληριακό κόλπο.
 
organic-life
 
Μπορούμε εύκολα να παρακολουθήσουμε τη πορεία του μέσω των σύγχρονων οδών Μιχαλακοπούλου, Βασιλέως Κωνσταντίνου και Καλλιρόης (ονομασία της γνωστής, από την αρχαιότητα, πηγή κοντά στην σημερινή εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, που έδινε το πιο κρυσταλλικό πόσιμο νερό).

Αθήνα, 1937, κάλυψη Ιλισού. Ο Διοικητής Πρωτευούσης (επί δικτατορίας Μεταξά) Κωνσταντίνος Κοτζιάς επισκέπτεται τα έργα της κάλυψης Ιλισού.
 
organic-life-courier
 
Στις αρχές του 20ου αιώνα ολόκληρη η περιοχή μεταξύ Ιλισού και Υμηττού είχε κηρυχθεί αναδασωτέα και είχε φυτευτεί.

Σύμφωνα με το dinfo.gr, στη δεκαετία του ’50 ολοκληρώθηκε η κάλυψη της κοίτης του ποταμού και τη θέση του ποταμού πήραν οι οδοί Μιχαλακοπούλου, Βασιλέως Κωνσταντίνου και Καλλιρόης.
 
Το έργο είχε ξεκινήσει το 1939 και το θεμελίωσε ο Μεταξάς με τη χαρακτηριστική φράση: «Θάπτομεν τον Ιλισόν».
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.