Διαφήμιση
Διαφήμιση
Απόστημα πνεύμονα. Συμπτώματα και θεραπεία
04-apostima
 
Το απόστημα του πνεύμονα είναι μία κοιλότητα που αναπτύσσεται στους πνεύμονες σας και είναι γεμάτη πύον.
 
Συνήθως η εισπνοή μολυσματικού υλικού από το στόμα ή το λαιμό προκαλεί την ανάπτυξη λοίμωξης στους πνεύμονες σας. Συχνά η πηγή της λοίμωξης είναι μία πάθηση των δοντιών.
 
Το άτομο εισπνέει λοιμογόνους οργανισμούς από το στόμα, συνήθως όταν έχει χάσει τις αισθήσεις του ως αποτέλεσμα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, γενικής αναισθησίας, υπερβολικής καταστολής ή μιας νόσου του κεντρικού νευρικού συστήματος.
 
Στα άτομα μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας που καπνίζουν ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει απόστημα του πνεύμονα λόγω απόφραξης κάποιου βρόγχου.
 
Μερικές φορές το απόστημα παρουσιάζεται ως επιπλοκή της πνευμονίας. Άλλες σπανιότερες αιτίες πνευμονικού αποστήματος είναι λοιμώξεις που οφείλονται σε φυματίωση, σε μύκητες ή παράσιτα.
 
Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα μόνο απόστημα αναπτύσσεται στον έναν πνεύμονα, αν και μερικές φορές εμφανίζονται πολλαπλά αποστήματα.
 
organic-life
  
Συμπτώματα και διάγνωση
Τα σημεία και συμπτώματα του πνευμονικού αποστήματος εξελίσσονται αργά, σε αρκετές ημέρες ή εβδομάδες. Αρχικά είναι παρόμοια με αυτά της πνευμονίας.
 
Ο βήχας παρουσιάζεται μετά τη ρήξη του αποστήματος σ’ ένα βρόγχο. Ανάλογα με τον τύπο του παθογόνου μικροοργανισμού που προκαλεί τη λοίμωξη τα πτύελα μπορεί να έχουν άσχημη μυρωδιά.
 
Σημεία και συμπτώματα
• Υψηλός και ακανόνιστος πυρετός.
• Εφίδρωση και ρίγη.
• Δυσκολία στην αναπνοή.
• Βήχας με παραγωγή πτυέλων, τα οποία περιέχουν πύον και μερικές φορές αίμα.
• Καταβολή.
• Ανορεξία και απώλεια βάρους.
• Πόνος στο θώρακα.

Εκτός από την κλινική εξέταση, αν υπάρχει υποψία για απόστημα πνεύμονα, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει ακτινογραφία θώρακα και αξονική τομογραφία του πνεύμονα καθώς και δείγμα πτυέλων για αναζήτηση βακτηρίων ή άλλων μικροοργανισμών.
 
Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματική θεραπεία με συγκεκριμένα αντιβιοτικά ή άλλη αγωγή.
 
Πόσο σοβαρό είναι το πνευμονικό απόστημα; Το απόστημα του πνεύμονα είναι γενικά μία προσωρινή οξεία νόσος, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, μπορεί να γίνει χρόνια.
 
Με σωστή θεραπεία πολλά άτομα με οξεία λοίμωξη αναρρώνουν πλήρως χωρίς χειρουργική επέμβαση.
 
 
Θεραπεία
Ένας συνδυασμός φαρμάκων και τεχνικών παροχέτευσης είναι η συνήθης θεραπεία. Ακτινογραφίες θώρακα γίνονται συχνά κατά τη διάρκεια της πορείας της νόσου, για να παρακολουθείται η εξέλιξη.
 
Τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα. Το συγκεκριμένο αντιβιοτικό που θα σας χορηγηθεί θα εξαρτηθεί από το βακτήριο που προκαλεί την λοίμωξη.
 
Άν το απόστημα είναι αποτέλεσμα άλλου είδους μικροοργανισμού, όπως μύκητα, ο γιατρός θα σας χορηγήσει ένα διαφορετικό είδος φαρμάκου.
 
Σύμφωνα με το healthyliving.gr, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η παροχέτευση με τη βαρύτητα και η επίκρουση του θώρακα για την παροχέτευση του πνευμονικού αποστήματος.
 
Άν το απόστημα δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά ή στην παροχέτευση, μπορεί να χρειάζεται βρογχοσκόπηση.
 
Χειρουργική θεραπεία μπορεί να προταθεί, αν το απόστημα παραμένει επί αρκετές εβδομάδες, αν έχει παχύ τοίχωμα ή αν έχει εξαπλωθεί στην υπεζωκοτική κοιλότητα.
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.