Διαφήμιση
Διαφήμιση
Μπορεί η επιστήμη να αποδείξει τη θεραπευτική δύναμη της προσευχής;
13-proseuhi
 
Δεν είναι λίγοι οι πιστοί, που υποστηρίζουν ότι η προσευχή τους έχει θεραπεύσει από την τύφλωση, την κώφωση και τους μεταστατικούς καρκίνους.
 
Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτό; Μπορεί να “τεστάρει” μέσω της επιστημονικής μεθοδολογίας αυτούς τους ισχυρισμούς;
 
Η απάντηση, είναι κατ’ αρχήν αρνητική, καθώς είναι πολλοί οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε μια τέτοια συζήτηση, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θρησκευτικές αντιπαραθέσεις.
 
Αλλά και οι εκπρόσωποι της εκκλησίας από τη δική τους πλευρά, δεν επιθυμούν επίσης να εμπλέξουν “στα πόδια τους” τυχόν επιστημονικά πειστήρια, που μπορεί να υπονομεύσουν την θρησκευτική πίστη.
 
organic-life
 
Θαύματα μέσω της προσευχής: Τι λένε οι μελέτες
Υπάρχουν κάποιες απόπειρες επιστημονικής έρευνας, οι οποίες έχουν δώσει μέχρι σήμερα μεικτά αποτελέσματα.
 
Κάποιες από αυτές έχουν καταλήξει στο ότι η προσευχή μπορεί πράγματι να ωφελήσει την υγεία, ενώ κάποιες άλλες δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα.

Ευθύνη για τη σύγχυση που επικρατεί, έχει αυτή η ίδια μεθοδολογία με την οποία μελετάται η προσευχή.
 
Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τη -συνήθη σε θέματα υγείας- μέθοδο των διπλών τυφλών δοκιμών, που βασίζονται σε μία ομάδα που μελετάται, σε σύγκριση με μια άλλη ομάδα ελέγχου, κι αυτό επιφέρει αμφίβολα αποτελέσματα, λένε οι ερευνητές.
 
Επιστήμονας του Harvard μελετά τις επιπτώσεις της προσευχής στην υγεία και τον οργανισμό για περισσότερα από 30 χρόνια.
 
Τα τελευταία 30 χρόνια, ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Harvard, Herbert Benson, διεξάγει τις δικές του μελέτες για την προσευχή.
 
Συγκεκριμένα εστιάζει στον διαλογισμό , που αποτελεί τη βουδιστική μορφή της προσευχής, για να καταλάβει πώς η σκέψη επηρεάζει τον οργανισμό.
 
Όλες οι μορφές προσευχής, όπως λέει, προκαλούν μια ανταπόκριση χαλάρωσης που καταστέλλει το άγχος, “λύνει” το σώμα και προωθεί την επούλωση.
 
Η προσευχή περιλαμβάνει την επανάληψη ήχων και λέξεων και κάπου εκεί κρύβονται και τα θεραπευτικά αποτελέσματά της, λέει ο Benson:
 
«Για τους Βουδιστές, η προσευχή είναι ο διαλογισμός, για τους Καθολικούς, είναι το κομποσκοίνι κλπ. Κάθε θρησκεία έχει τον δικό της τρόπο να προσεύχεται».
 
Ο Benson έχει καταφέρει να αποδείξει σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, τις φυσικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό, όταν κάποιος προσεύχεται.
 
Τα συμπεράσματά του, επιβεβαιώνονται κι από πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, από την οποία προκύπτει η εικόνα μιας έντονης και πολύπλοκης εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της προσευχής:
 
Όταν δηλαδή, ένα άτομο βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη συγκέντρωση, αρχίζει να παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα στο κύκλωμα του βρεγματικού λοβού του εγκεφάλου – αυτό δηλαδή, που το βοηθά να προσανατολίζεται στον περιβάλλοντα χώρο και να κάνει τη διάκριση μεταξύ του εαυτού του και του γύρω κόσμου.
 
Ο Benson έχει αποτυπώσει, επίσης, την «γαλήνη» που στη συνέχεια περιβάλλει ολόκληρο τον εγκέφαλο.
 
Ταυτόχρονα, όμως, διαπίστωσε ότι τα κυκλώματα του μετωπιαίου και του κροταφικού λοβού (τα οποία ελέγχουν το χρόνο και επιφέρουν αυτογνωσία) αποσυνδέονται πλήρως. “Η διασύνδεση σκέψης και επίγνωσης του οργανισμού διαλύεται εντελώς”, λέει ο Benson.
 
Αλλά και το λιμπικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τα συναισθήματα, ενεργοποιείται επίσης.
 
Είναι το σύστημα στον εγκέφαλο, το οποίο ρυθμίζει τη χαλάρωση, επιδρώντας στο αυτόνομο νευρικό σύστημα , τον καρδιακό ρυθμό , την αρτηριακή πίεση , τον μεταβολισμό κλπ.
 
“Κατά τη διάρκεια της προσευχής, τα πάντα αναβαθμίζονται συναισθηματικά και καταγράφονται στον εγκέφαλο ως ιδιαίτερα σημαντικά.
 
‘Ισως αυτό να ευθύνεται για την αίσθηση του δέους και της γαλήνης που αισθάνεται κάποιος, όταν προσεύχεται.
 
Το σώμα χαλαρώνει και η φυσιολογική δραστηριότητα του γίνεται ομοιόμορφη και είναι καλορυθμισμένη”.
 
Μήπως όλα αυτά σημαίνουν ότι επικοινωνούμε σε μια υψηλότερη διάσταση, από αυτή που βρισκόμαστε στην πραγματικότητα;
 
“Αυτή η ερμηνεία είναι καθαρά υποκειμενική”, λέει ο Benson. «Εάν είστε θρησκευόμενοι, τότε αυτό θεωρείται ως δεδομένο ότι προέρχεται από το Θεό. Άν δεν είστε θρησκευόμενοι, τότε προέρχεται από τον εγκέφαλο.
 
organic-life-2
 
Ο αντίκτυπος της θρησκείας στην υγεία
Οι παραδοσιακές θρησκευτικές παραδόσεις και συνήθειες έχουν ποικίλες επιπτώσεις στην προσωπική υγεία, λέει ο Harold Koenig, καθηγητής ιατρικής και ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Duke και συγγραφέας του βιβλίου “Εγχειρίδιο της Θρησκείας και της Υγείας”.
 
Κάποιες από αυτές τις μελέτες αποδεικνύουν ότι οι θρησκευόμενοι έχουν την τάση να ζουν πιο υγιεινά. «Είναι λιγότερο πιθανό να καπνίζουν, να πίνουν, ή να πίνουν όταν οδηγούν», λέει ο καθηγητής Koenig.
 
Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που προσεύχονται τείνουν να αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά, όπως δείχνουν μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από τα πανεπιστήμια Duke, Dartmouth και Yale.
 
Μερικά στατιστικά στοιχεία που αποτυπώθηκαν στις μελέτες αυτές είναι:
 
Άνθρωποι που νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομεία και δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν και δεν πηγαίνουν στην εκκλησία, εμφάνιζαν κατά μέσο όρο τριπλάσιο χρόνο νοσηλείας, από εκείνους που δήλωσαν ότι πιστεύουν.

‘Ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα ήταν 14 φορές πιο πιθανόν να χάσουν τη ζωή τους μετά από χειρουργική επέμβαση, εάν δεν ήταν ενεργά μέλη μιας θρησκευτικής ομάδας.

Οι ηλικιωμένοι, που δεν πήγαιναν ποτέ στην εκκλησία, εμφάνιζαν εγκεφαλικά επεισόδια σε διπλάσιο ποσοστό από τους ανθρώπους που πήγαιναν τακτικά.

Στο Ισραήλ, θρησκευόμενα άτομα εμφάνιζαν 40% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.
 
«Κανείς δεν συνταγογραφεί τη θρησκεία ως θεραπεία«, λέει ο Koenig . «Αυτό δεν είναι ηθικά σωστό και δεν μπορούμε να πούμε στους ασθενείς να πηγαίνουν στην εκκλησία δύο φορές την εβδομάδα.
 
Δεν συστήνουμε καν την προσευχή, ως εναλλακτική λύση στην αγγειοπλαστική», τονίζει και προσθέτει:
 
“Εμείς οι επιστήμονες είμαστε άνθρωποι της υψηλής τεχνολογίας. Διερευνούμε, όμως, αν σε όλη την ενέργεια και το ενδιαφέρον που βάζουμε στην κατεύθυνση της συστηματικής διερεύνησης των πλεονεκτημάτων που μας δίνει η υψηλή ιατρική τεχνολογία, κάτι μας έχει διαφύγει.
 
Ισως αυτό να είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και η ανάγκη του για κάτι περισσότερο, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει την υψηλή ιατρική τεχνολογία, να λειτουργεί καλύτερα…”.
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2022 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.