Διαφήμιση
Διαφήμιση
Επικίνδυνη η χειρωνακτική εργασία όταν έχει ζέστη
26-ergazomenos
 
Η εργασία σε υπαίθριο χώρο όταν κάνει ζέστη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη ακόμα και σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Εξετάζοντας στοιχεία μιας πενταετίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ζέστη και χειρωνακτική εργασία στο ύπαιθρο είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός.
 
Μάλιστα ο κίνδυνος δεν παρατηρείται μόνο σε συνθήκες καύσωνα. Ένας εργαζόμενος μπορεί να πάθει θανατηφόρο θερμοπληξία ακόμα και σε θερμοκρασία 32 βαθμών Κελσίου.
 
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, είναι γνωστό πως η ζέστη μπορεί να είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με αυξημένη υγρασία.
 
Το ίδιο ισχύει και για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και οι έγκυοι.
 
Οι εργαζόμενοι δεν θεωρείται ότι ανήκουν σε αυτές. Όσοι όμως κάνουν χειρωνακτική εργασία σε υπαίθριο ή εξαιρετικά θερμό εσωτερικό χώρο (π.χ. σε φούρνους), πρέπει να προσέχουν πολύ.
 
Οι αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν 25 περιπτώσεις θερμοπληξίας κατά την εργασία. Οι 14 από αυτές είχαν μοιραία κατάληξη.
 
«Οι έξι από τους 14 θανάτους στην εργασία καταγράφηκαν ημέρες όπου η θερμοκρασία ήταν κάτω από 32,7 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Aaron Tustin.
 
organic-life
  
Προδιαθεσικοί παράγοντες
Η μελέτη έδειξε ότι στις μισές περιπτώσεις, τα θύματα είχαν τουλάχιστον έναν «προσωπικό προδιαθεσικό παράγοντα κινδύνου» για θερμοπληξία.
 
Τέτοιοι παράγοντες ήταν το ιστορικό χρόνιου νοσήματος, όπως ο διαβήτης ή η καρδιοπάθεια, και η λήψη ορισμένων φαρμάκων ή ουσιών.
 
«Φάρμακα όπως τα αντιυπερτασικά και τα διουρητικά μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπία υγρών στον οργανισμό. Η επίδραση αυτή αυξάνει τις πιθανότητες αφυδάτωσης όταν κάνει ζέστη».
 
Οι κοπιώδεις φυσικές δραστηριότητες επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο. Ο φόρτος εργασίας ήταν «μέτριος, βαρύς ή πολύ βαρύς» για τους 13 στους 14 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην εργασία τους.
 
Τέσσερις περιπτώσεις επιδεινώθηκαν επίσης από τη χρήση βαρέως ρουχισμού από τους εργαζομένους.
 
Πολλά επαγγέλματα απαιτούν τη χρήση ειδικού ρουχισμού, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις αυξάνει τη σωματική θερμοκρασία, λένε οι ερευνητές.
 
 
Οι επικίνδυνες θερμοκρασίες
Οι 25 εργαζόμενοι που υπέστησαν θερμοπληξία είχαν εκτεθεί σε θερμοκρασίες που κυμαίνονταν από 28,3 έως 43,3 βαθμούς Κελσίου. Οι θάνατοι, όμως, καταγράφηκαν από τους 31 βαθμούς και πάνω.
 
Η θερμοπληξία είναι ένα «εξαιρετικά επείγον περιστατικό», κατά τον Dr. Glatter. Οι πάσχοντες από αυτήν μπορεί να αναπτύξουν σωματική θερμοκρασία 41-42 βαθμών Κελσίου.
 
Έχουν επίσης σύγχυση και αποπροσανατολισμό και χάνουν την ικανότητα εφίδρωσης (σταματούν να ιδρώνουν). Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να ρίξουν την εσωτερική θερμοκρασία τους. Επιπλέον, το δέρμα τους είναι κόκκινο, πολύ ζεστό και ξηρό.
 
Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρειάζονται επειγόντως ελεγχόμενη εμβάπτιση σε πολύ κρύο νερό και έκθεση σε ανεμιστήρες υδρονέφωσης.
 
«Αυτό είναι απαραίτητο για να μειωθεί γρήγορα η εσωτερική θερμοκρασία τους, πριν υποστεί ο οργανισμός ανήκεστες βλάβες».
 
Πως να προστατευθούν οι εργαζόμενοι
• Να πίνετε συνεχώς άφθονο νερό, χωρίς να περιμένετε να διψάσετε.
 
• Μάθετε τα σημάδια της θερμοπληξίας και τις πρώτες βοήθειες γι’ αυτήν.
 
• Να κάνετε συχνά διαλείμματα σε δροσερό και σκιερό χώρο.
 
• Αν πάσχετε από οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τα ειδικά μέτρα προστασίας που ενδεχομένως χρειάζεστε.
 
• Ζητήστε προσαρμογή του ωραρίου σας, ώστε να αποφύγετε αν είναι δυνατόν την εργασία στην πολλή ζέστη.
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2022 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.