Διαφήμιση
Διαφήμιση
Σημαντικότατη εξέταση για την υγεία σας η κολονοσκόπηση
05-kolonoskopisi
 
Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι 2 χιλιάδες Έλληνες χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του καρκίνου του παχέος εντέρου.
 
Μια ασθένεια που θα μπορούσε να είναι ιάσιμη στο 100% των ασθενών, αρκεί να είχαν κλείσει εγκαίρως ένα ραντεβού με το γαστρεντερολόγο τους.
 
Η κολονοσκόπηση είναι η πλέον ενδεδειγμένη διαγνωστική εξέταση για τον εντοπισμό μιας πιθανής βλάβης στο παχύ έντερο. Είναι μια εξέταση γρήγορη, ασφαλής και με ελάχιστες παρενέργειες για τους ασθενείς.
 
organic-life
 
Η διαγνωστική αξία της κολονοσκόπησης
Η κολονοσκόπηση θεωρείται η ιδανική εξέταση για τη διερεύνηση παθήσεων του παχέος εντέρου και του τελικού ειλεού (τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου).
 
Και αυτό γιατί δίνει τη δυνατότητα άμεσης διάγνωσης, εξαιτίας της άμεσης όρασης των βλαβών από τον γαστρεντερολόγο.
 
Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότατα άμεσης λήψης βιοψιών (υλικού) από τις βλάβες του εντέρου για επιβεβαίωση των πιθανών νοσημάτων.
 
Επίσης, δίνει τη δυνατότητα επεμβάσεων, μέσα από το κολονοσκόπιο. Η διαδικασία δεν πονάει και δεν γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή αφού χορηγείται μέθη.

Τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να σας οδηγήσουν στο γαστρεντερολόγο
Αν παρατηρηθεί αίμα στα κόπρανα, αν υπάρχει χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα, αν έχει εμφανιστεί αναιμία ή κάποιες αλλαγές στην εντερική λειτουργία, θα πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα σε γαστρεντερολόγο.
 
Είναι επίσης σημαντικό να είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι όσοι έχουμε ιστορικό καρκίνου στην οικογένειά μας ή εμφάνιση πολύποδων στο παχύ έντερο.
 
organic-life-2
 
Η πρώτη εξέταση στα 50 έτη
Η πρώτη –προληπτική- κολονοσκόπηση θα πρέπει να γίνεται σε άνδρες και γυναίκες στην ηλικία των 50 ετών.
 
Αν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά για κακοήθεια, θα πρέπει η εξέταση να επαναλαμβάνεται κάθε δέκα χρόνια έως την ηλικία των 75 ετών. Για το αν χρειαστεί μετά από αυτήν την ηλικία έλεγχος, είναι κάτι που θα πρέπει να το αποφασίσει ο γαστρεντερολόγος μας.
 
Στο γαστρεντερολόγο θα πρέπει να αναφέρουμε όλα τα νοσήματα, τα φάρμακα που λαμβάνουμε και να ακολουθούμε πιστά την αγωγή που μας έχει δοθεί.
 
Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που καθιστούν αδύνατη την ενδοσκόπηση, όπως είναι τα σοβαρά καρδιολογικά ή τα αναπνευστικά προβλήματα.
 
Αν εντοπιστεί πολύποδας, είναι απαραίτητη η ενδοσκοπική πολυπεκτομή, δηλαδή η αφαίρεσή του μέσω του κολονοσκοπίου.
 
Ο πολύποδας εξελίσσεται σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Επομένως η αφαίρεσή του αποτελεί και θεραπεία. Ο χρόνος που θα χρειαστεί επανέλεγχος, για τους ασθενείς που έχουν αφαιρέσει πολύποδα, εξαρτάται από το μέγεθος του όταν εντοπίζεται και την ιστολογική μορφή που αυτός έχει.
 
Όπως αναφέρει το naftemporiki.g, σε συγγενείς 1ου βαθμού πασχόντων από καρκίνο του παχέος εντέρου ή πολύποδες, η πρώτη κολονοσκόπηση γίνεται σε ηλικία 40ετων ή σε κάποιες περιπτώσεις 10 έτη πριν από την ηλικία διάγνωσης του συγγενούς πάσχοντα.
 
Η επανάληψή της αποφασίζεται , αφού ο γιατρός συνδυάσει κάποιες παραμέτρους όπως η ηλικία, η πιθανή βλάβη κτλ.
 
Η κολονοσκόπηση έχει μεταμορφώσει τόσο τη διαγνωστική προσπέλαση των παθήσεων του παχέος εντέρου, όσο και τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση.
 
Πλέον, δεν πιθανολογούμε. Βλέπουμε, αποδεικνύουμε παθήσεις και τις αντιμετωπίζουμε επεμβατικά μέσα από το κολονοσκόπιο. Το πραγματικό μεγαλείο της εξέτασης είναι ο ρόλος της στην πρόληψη του καρκίνου.
 
Είναι η μόνη εξέταση που εξαλείφει τον καρκίνο του παχέος εντέρου πριν ακόμα αυτός εκδηλωθεί. Και μιλάμε για τη δυνατότητα ενδοσκοπικής αφαίρεσης των πολυπόδων, οι όποιοι εξελίσσονται σε καρκίνο.
 
Αν αναλογιστούμε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος σε σειρά που προκαλεί θάνατο και ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 2000 Έλληνες από αυτόν, η αξία της κολονοσκόπησης γιγαντώνεται. Έτσι, το ραντεβού μας για κολονοσκόπηση, γίνεται ραντεβού με τη ζωή.
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2022 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.