Η μεγάλη απάτη της δήθεν ροδέλας καλαμαριού που σερβίρουν κάποιες ταβέρνες. Πώς να προστατευτείς. |
Η μεγάλη απάτη της δήθεν ροδέλας καλαμαριού σε ορισμένες ταβέρνες.
Γιατι δεν πρέπει ποτέ να παραγγέλνεις καλαμάρι ροδέλα.
Πώς να προστατευτείς.
Πόσες φορές δεν έχετε παραγγείλει σε κάποια ταβέρνα καλαμαράκια και σας φέρνουν έναν άνοστο πράγμα σε ροδέλες, το οποίο δεν έχει καμία σχέση, με το καλαμαράκι που αγοράζετε από τον ψαρά και μαγειρεύετε σπίτι σας ;
Γιατι αυτή μεγάλη διαφορά στη γεύση ;
Η διαφορά έγκειται στο γεγονός, πως αυτό το πράγμα που σας σερβίρουν ως καλαμάρι σε κάποιες ταβέρνες, πολύ απλά, δεν είναι καλαμάρι !!! Είναι ένα μείγμα, το οποίο αποτελείται από αλεσμένο καλαμάρι, ψάρια, άλευρα, χρωστικές, ζάχαρη, καραγενάνη, άμυλο κλπ…
Έτσι λοιπόν ο καταναλωτής πληρώνει για καλαμάρι, ένα χαμηλής ποιότητας κατεψυγμένο μείγμα εισαγωγής...
Φυσικά αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να το γνωρίζει ο πελάτης, πως αυτό που του σερβίρουν, δεν είναι καλαμάρι και πως χρεώνεται στην τιμή που πρέπει...
Όπως αναφέρουν άνθρωποι που έχουν γνώση του συγκεκριμένου προϊόντος συνήθως το καλαμάρι σε παναρισμένες ροδέλες κατα 90% είναι μια μορφοποιημένη (formatted) ροδέλα.
Αυτό σημαίνει ότι είναι μια ροδέλα που έχει φτιαχτεί απο ένα μίγμα φτιαγμένο από υπολείμματα θράψαλου και ψαριών που έχουν αλεστεί, ενω τους έχουν προστεθεί κάποια βελτιωτικά.
Ειδικά οι παναρισμένες ροδέλες είναι συνήθως ένα τέτοιο μείγμα…
Αυτά τα μείγματα, πωλούνται και στα super market, με τον καταναλωτή να πρέπει πάντοτε να διαβάζει την ετικέτα, ώστε συνειδητά πλέον να κάνει τις επιλογές του.
Αυτά τα δαχτυλίδια, που τα ονομάζουν ροδέλες καλαμαριού, μπορεί να περιέχουν:
30 - 45% Θράψαλο ή καλαμάρι / 33% Ψάρι / Άμυλο, αλάτι, ζάχαρη, πηκτωματτόνο (καραγενάνη), αλεύρι σίτου και αραβόσιτου, ηλιέλαιο, νερό, άμυλο σίτου πυκνωτικά μέσα (όξινο φωσφορικό υδροξυπροπυλάμυλο, κόμμι γκουάρ, διογκωτικά αροποιίας ( διφωσφορικά άλατα, άνθρακικά άλατα νατρίου ), δεξτρόζη, μαγιά, χρωστική ουσία (αννάτο νορβιξίνη) και κάποιες φορές αυγό και γάλα.
Για παράδειγμα, αναφέρεται στα συστατικά, προϊόντος, στην πίσω όψη της συσκευασίας, παρόλο που μπροστά γράφει δαχτυλίδια καλαμαριού :
Δαχτυλίδια 50% [(ΘΡΑΨΑΛΟ και ΨΑΡΙ) (38%), άμυλο, αλάτι, ζάχαρη και πηκτωματογόνο (καραγενάνη)], ηλιέλαιο, νερό, ζάχαρη, αλάτι, άμυλο, διογκωτικά αρτοποιΐας (ανθρακικά άλατα νατρίου, διφωσφορικά άλατα), δεξτρόζη αραβοσίτου, πυκνωτικά μέσα (όξινο φωσφορικό υδροξυπροπυλάμυλο, μεθυλοκυτταρίνη), μαγιά, και σκόνη κακάο. Ενδέχεται να περιέχει ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΑ, ΑΥΓΟ και ΓΑΛΑ.
Πώς να προστατευτείτε
Την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε καλαμάρι σε κάποια ταβέρνα, ζητήστε ολόκληρο το καλαμάρι.
Αυτό ναι, είναι καλαμάρι. Φαίνεται ολόκληρο το σώμα και τα πτερύγια το διαχωρίζουν από το υποδιέστερο σε γεύση και τιμή θράψαλο...
Εάν σας αρέσουν οι ροδέλες και θέλετε να σας το σερβίρουν έτσι, τότε εάν απουσιάζει το κεφάλι και τα πλοκάμια ή εάν οι ροδέλες έχουν όλες το ίδιο μέγεθος, να ξέρετε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, να σας σέρβιραν κουρκούτι συντηρητικών...
Εάν δεν έχει καμία σχέση σε γεύση, με το καλαμάρι που τρώτε σπίτι σας, τότε ίσως θα πρέπει να πείτε δυο λογάκια, με τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας…
.............................................................
Δείτε ακόμα:
.............................................................
Πάντοτε λοιπόν, παραγγέλνουμε ολόκληρο το καλαμάρι και εξετάζουμε τα πτερύγια, για να διαπιστώσουμε εάν μας σέρβιραν καλαμάρι ή θράψαλο, που κοστίζει το 1/3 της τιμής…
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|