Διαφήμιση
Διαφήμιση
ΠΡΟΣΟΧΗ. Το ότι ένα προϊόν περιέχει βιολογικά συστατικά δε σημαίνει πάντα πως είναι και βιολογικό
 
prosoxi-to-oti-ena-proion-biologika-systatika
 
Τα βιολογικά προϊόντα , έχουν καθιερωθεί πλέον στη συνείδηση του καταναλωτή και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του.

Ένα σημαντικό όμως ερώτημα που γεννάται, είναι το εξής:
Εάν κάποιο προϊόν, αναγράφει ότι περιέχει ορισμένα βιολογικά συστατικά, μπορεί να πωληθεί ως βιολογικό ;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ και μάλιστα θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας, αφού έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πιθανής προσπάθειας "παραπλάνησης" των καταναλωτών, από εταιρείες τροφίμων, οι οποίες χρησιμοποιούν στο προϊόν που παράγουν, ένα ή περισσότερα βιολογικά συστατικά.  
 

organic-life
 
Αναγράφουν στην ετικέτα ότι το συγκεκριμένο προϊόν περιέχει ένα βιολογικό συστατικό και ο καταναλωτής πέφτει στην παγίδα, νομίζοντας εσφαλμένα ότι το τελικό προϊόν είναι  στο σύνολο του και βιολογικό !!!

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι, αφού κάλλιστα μπορεί να περιέχει ένα βιολογικό συστατικό, αλλά όμως όλα τα υπόλοιπα, να είναι συμβατικά.

Φυσικά, δεν τίθεται ζήτημα παραπλάνησης από τις εταιρείες το οποίο θα μπορούσε να στηριχτεί νομικά, αφού στην ουσία δεν αναγράφεται κάτι ψευδές.

Δε χαρακτηρίζουν δηλαδή το προϊόν βιολογικό, άσχετα εάν ο μη ψαγμένος καταναλωτής ενδέχεται να πιστεύει το αντίθετο.
 
Εδω να επισημάνουμε, πως απαγορεύεται στην ετικέτα να απεικονίζεται το λογότυπο πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, εάν το τελικό προϊον δε μπορεί να πιστοποιηθεί ως βιολογικό στο σύνολο του.
 
Δηλαδή, ακόμα και εαν ένα ή περισσότερα συστατικά είναι βιολογικά, απαγορεύεται στη συσκευασία να υπάρχει το λογότυπο ένδειξης βιολογικού προϊόντος, εαν το τελικό προϊόν, στο σύνολο του δεν έχει πιστοποιηθεί ως βιολογικό.

Να υπογραμμίσουμε, πως σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία για τα βιολογικά προϊόντα, ένα τυποποιημένο προϊόν, για να μπορεί να κυκλοφορήσει ως βιολογικό, πρέπει σε ποσοστό τουλάχιστον 95% να περιέχει βιολογικά συστατικά. Στην αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως βιολογικό.
 
 
organic-life-botana
 

Ας δούμε ένα παράδειγμα (βλ. εικόνα):
Στην κεντρική εικόνα του άρθρου, ο Organic Life δημιούργησε ένα... ψηφιακό croissant για να το χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα.
 
Για λόγους εντυπωσιασμού, για να εκμεταλλευτούμε τη βαρύτητα της λέξης βιολογικό ή απλά επειδή έτσι επιλέξαμε,  αναγράφουμε στη συσκευασία, δίνοντας μάλιστα και έμφαση, πως είναι παρασκευασμένο με βιολογικό φυστικοβούτυρο...

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ. Συνολικά αυτό το προϊόν, δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως βιολογικό croissant, αφού το αλεύρι, τα αυγά, το βούτυρο και λοιπά συστατικά που χρησιμοποιήσαμε, είναι συμβατικά. Μάλιστα, χρησιμοποιήσαμε επικίνδυνα συντηρητικά και άλλες ουσίες που τις απαγορεύει η νομοθεσία για τα βιολογικά και ας βάλαμε βιολογικό φυστικοβούτυρο

Για αυτό λοιπόν προσοχή, μόνον όσα προϊόντα έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικά στο σύνολο τους, μπορούν να κυκλοφορήσουν στο ράφι ως βιολογικά.

Τί μπορούμε να κάνουμε για να μην πέφτουμε θύματα παραπλάνησης ;
Διαβάζουμε προσεκτικά την ετικέτα

Αναζητούμε το λογότυπο πιστοποίησης για τα βιολογικά (το γνωστό μας πράσινο φύλλο). Εαν δε φέρει τη σήμανση, δε μπορεί να πωληθεί ως βιολογικό.
 
Δείτε ακόμα:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2021 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.