Banner
Banner
Αυτοκτονίες κρύβονται πίσω από αρκετά τροχαία
19-autoktonies
 
Κάποια τροχαία δυστυχήματα ίσως δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάποια από αυτά οφείλονται σε αυτοκτονικές συμπεριφορές οι οποίες έχουν επιδεινωθεί τον καιρό της κρίσης.
 
Στις μέρες μας οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις σχεδόν σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης» σημείωσε ο Βασίλης Κονταξάκης, καθηγητής Κλινικής και Κοινωνικής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
 
«Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών των χωρών παρουσιάζοντας στα χρόνια της κρίσης μια αύξηση των αυτοκτονιών και ανάλογη αύξηση των αποπειρών αυτοκτονίας» επεσήμανε ο ίδιος ενόψει της επιστημονικής ημερίδας «Η πρόληψη των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών σε περίοδο κοινωνικο - οικονομικής κρίσης» που διοργανώνει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία.
 
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, η δυστυχία είναι συνώνυμο της κρίσης: το 2013 καταγράφηκαν 532 αυτοκτονίες και το 2014 άλλες 565, με τους ειδικούς να πιθανολογούν ότι τα νούμερα δεν αποδίδουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, αφού πολλές αυτοκτονίες δεν δηλώνονται για κοινωνικούς και θρησκευτικούς λόγους.
 
Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στη «Διεθνή Επιθεώρηση της Κοινωνικής Ψυχιατρικής» (International Journal of Social Psychiatry) και έθεσε στο μικροσκόπιο τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οικονομικά προβλήματα αποτελούν θηλιά για τους πολίτες.
 
Ειδικότερα, ενώ το διάστημα 1992-2008 καταγράφεται ετήσια μείωση στις αυτοκτονίες, μετά το 2009 παρατηρείται ετήσια αύξηση, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
 
Μάλιστα - και σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία - τα τρία πρώτα χρόνια της ύφεσης (2009-2012) αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες στο σύνολο του πληθυσμού κατά 28,99%.
 
Οι διαφορές με βάση το φύλο
Πάντως, οι συνέπειες της κρίσης φαίνεται να λυγίζουν ψυχολογικά περισσότερο τους άνδρες, καθώς καταγράφονται περισσότερα ποσοστά αυτοκτονίας στον ανδρικό πληθυσμό.
 
Το αντίθετο, ωστόσο, συμβαίνει με τις απόπειρες αυτοκτονίας.
 
Οι ψυχίατροι αποδίδουν τη διαφοροποίηση ανάμεσα στα δύο φύλα στην αυξημένη πρόθεση αυτοκτονίας των ανδρών, αλλά και στους βίαιους και συχνά πιο αποτελεσματικούς τρόπους που χρησιμοποιούν σε σχέση με τις γυναίκες.
 
Αντιστρόφως, η απόπειρα αυτοκτονίας των γυναικών είναι σε αρκετές περιπτώσεις «κραυγή βοηθείας», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να παραγνωρίζεται η σημασίας τους ως αυτοκαταστροφικής ενέργειας.
 
Ενδεικτικά είναι και τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που επιχειρεί να ξεκλειδώσει τα αίτια των αυτοκτονιών στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
 
Οπως προκύπτει, η ανεργία και τα χρέη τσακίζουν την ψυχολογία των ανδρών στις ηλικιακές ομάδες των 15-64 ετών. Ανάλογος συσχετισμός ωστόσο δεν εντοπίστηκε στο δίπολο γυναίκα - ανεργία.
 
Επιπλέον, «η αύξηση της ηλικίας συντελεί σε αύξηση της πιθανότητας αυτοκτονίας, αυτοκτονικού ιδεασμού και απόπειρας αυτοχειρίας. Ο ιδεασμός μπορεί να είναι παροδικός, η απόπειρα είναι μια σοβαρή ένδειξη. Σκεφτείτε ότι για κάθε μία αυτοκτονία έχουν προηγηθεί κατά μέσο όρο είκοσι απόπειρες» υπογράμμισε ο Βασίλης Κονταξάκης.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.