Banner
Banner
Πίεση αίματος: Τι σοβαρό σημαίνει όταν έχει διαφορά ανάμεσα στα δύο χέρια;
04-piesi
 
Ισχυρά στοιχεία από μια μεγάλη διεθνή μελέτη επιβεβαιώνουν ότι η διαφορά στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης ανάμεσα σε δεξί και αριστερό χέρι συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου.
 
Με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, η παγκόσμια επιστημονική συνεργασία πραγματοποίησε μια μετα-ανάλυση όλων των διαθέσιμων σχετικών ερευνών.
 
Στη συνέχεια συγχώνευσε δεδομένα από 24 παγκόσμιες μελέτες για να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με περίπου 54.000 άτομα.
 
Τα δεδομένα αφορούσαν ενήλικες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αφρική και την Ασία για τους οποίους ήταν διαθέσιμες οι μετρήσεις της αρτηριακής τους πίεσης και στα δύο χέρια.
 
Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά στην πίεση αίματος από το ένα χέρι στο άλλο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο επιπλέον κίνδυνος για την υγεία του ασθενούς.
 
Επί του παρόντος, οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για την αρτηριακή πίεση αίματος συμβουλεύουν τους επαγγελματίες της υγείας να μετρούν την αρτηριακή πίεση και στα δύο χέρια κατά την εξέταση για εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά αυτό αγνοείται ευρέως.
 
Η νέα μελέτη παρέχει ένα νέο ανώτατο όριο “φυσιολογικού” για τη διαφορά στην πίεση αίματος μεταξύ των δύο χεριών, το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από την τρέχουσα οδηγία.
 
Η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή των διεθνών κατευθυντήριων γραμμών για την υπέρταση, που σημαίνει ότι περισσότεροι ασθενείς σε κίνδυνο θα μπορούσαν να εντοπιστούν και να λάβουν δυνητικά σωτήρια για τη ζωή τους θεραπεία.
 
organic-life
 
Δεν τηρείται στην πράξη η οδηγία για να λαμβάνεται η πίεση αίματος και στα δύο χέρια
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη διαφορά της αρτηριακής πίεσης μεταξύ των δύο χεριών ενός ατόμου και κατέγραψαν τον αριθμό των θανάτων, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων σε ένα εύρος άνω των 10 ετών.
 
Ο επικεφαλής συγγραφέας και ο γιατρός δρ. Chris Clark, της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Έξετερ, δήλωσε:
 
“Το να παίρνουμε την πίεση αίματος και στα δύο χέρια είναι μια συνηθισμένη πρακτική παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης, είναι ανέξοδη και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, χωρίς την ανάγκη για επιπλέον ή ακριβό εξοπλισμό.
 
Αν και οι διεθνείς οδηγίες προτείνουν να λαμβάνεται πάντοτε η πίεση αίματος και στα δύο χέρια, στην πράξη αυτό συμβαίνει μόνο τις μισές φορές στην καλύτερη περίπτωση, συνήθως λόγω χρονικών περιορισμών.
 
Η έρευνά μας δείχνει ότι ο μικρός επιπλέον χρόνος που απαιτείται για την μέτρηση της πίεσης και στα δύο χέρια θα μπορούσε τελικά να σώσει ζωές» .
 
Και συνέχισε: “Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η διαφορά στην αρτηριακή πίεση αίματος από το ένα χέρι στο άλλο συνδέεται με φτωχότερα αποτελέσματα υγείας.
 
Η μεγάλης έκτασης έρευνας  μας βοηθάει να το κατανοήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.
 
Μας λέει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά στην αρτηριακή πίεση μεταξύ των δύο χεριών, τόσο μεγαλύτερος είναι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, οπότε είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε την πίεση και στα δύο χέρια για να διαπιστώσουμε ποιοι ασθενείς ενδέχεται να διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο».
 
organic-life-courier
 
Πίεση αίματος: Τι είναι, πώς μετριέται και γιατί παίζει ρόλο η διαφορά από το ένα χέρι στο άλλο
Η αρτηριακή πίεση αίματος αυξάνεται και μειώνεται σε αντιστοιχία με κάθε παλμό.
 
Μετράται σε μονάδες χιλιοστών υδραργύρου (mmHg) και η ένδειξη δίνεται πάντα σε δύο αριθμούς:
 
- Η ανώτερη (συστολική πίεση, γνωστή και ως “μεγάλη”) ένδειξη αντιπροσωπεύει τη μέγιστη αρτηριακή πίεση.
 
- Η χαμηλότερη (διαστολική πίεση, γνωστή και ως “μικρή”) τιμή είναι η ελάχιστη αρτηριακή πίεση. Η υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση δείχνει υπέρταση.
 
Η υπέρταση επηρεάζει το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού και είναι η πιο μεγάλη αιτία παγκοσμίως για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο εξ αυτών που μπορούν να προληφθούν.
 
Μια σημαντική διαφορά μεταξύ των μετρήσεων της συστολικής αρτηριακής πίεσης από το ένα χέρι στο άλλο μπορεί να είναι ενδεικτική μιας στένωσης ή σκλήρυνσης των αρτηριών, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος.
 
Αυτές οι αρτηριακές αλλαγές αναγνωρίζονται ως ένας περαιτέρω δείκτης κινδύνου για επακόλουθη καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή πρόωρο θάνατο και πρέπει να διερευνηθούν για θεραπεία.
 
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε διαφορά mmHg που βρέθηκε μεταξύ των δύο βραχιόνων, αύξησε τον προβλεπόμενο 10ετή κίνδυνο για ένα από τα ακόλουθα κατά 1%: νέα στηθάγχη, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
 
Οι ισχύουσες και οι νέες οδηγίες για την μέγιστη διαφορά από το ένα χέρι στο άλλο
Προς το παρόν, τόσο οι βρετανικές όσο και οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές αναγνωρίζουν μια συστολική διαφορά 15 mmHg ή περισσότερο μεταξύ των δύο χεριών ως την βάση για πρόσθετο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
 
Αυτή η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η μείωση του ορίου στα 10 mmHg εξακολουθούσε να είναι ένδειξη πρόσθετου κινδύνου.
 
Αυτό σημαίνει ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ακολουθούν ειδική θεραπεία εάν υπάρχει τέτοια διαφορά στην πίεση αίματος ανάμεσα στα δύο χέρια τους.
 
Ο συν-συγγραφέας της έρευνας, καθηγητής Victor Aboyans, επικεφαλής του τμήματος καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dupuytren στο Limoges της Γαλλίας, δήλωσε:
 
“Πιστεύουμε ότι μια διαφορά 10 mmHg μπορεί τώρα λογικά να θεωρηθεί ως το ανώτατο όριο φυσιολογικού για τη συστολική πίεση ανάμεσα στα δύο χέρια.
 
Αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να ενσωματωθούν σε μελλοντικές οδηγίες και κλινική πρακτική στην αξιολόγηση καρδιαγγειακού κινδύνου.
 
Αυτό θα σήμαινε ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου».
 
Μια διαφορά στην πίεση αίματος από το ένα χέρι στο άλλο μεγαλύτερη από 10 mmHg εμφανίζεται στο 11% των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και στο 4% του γενικού πληθυσμού.
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.