Διαφήμιση
Διαφήμιση
Η μοναξιά προκαλεί πρόωρο θάνατο. Επιβαρύνει το ανοσοποιητικό
24-monaksia
 
Η μοναξιά επιβαρύνει την υγεία και αυξάνει κατά 14% την πιθανότητα πρόωρου θανάτου ενός ηλικιωμένου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση PNAS, οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις της μοναξιάς σε 141 ηλικιωμένους, αναζητώντας τυχόν επιδράσεις της στην έκφραση των γονιδίων των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από τις επιθέσεις ιών και βακτηρίων.
 
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα κύτταρα των ηλικιωμένων με χρόνια μοναξιά είχαν ενδείξεις αυξημένης έκφρασης των γονιδίων που εμπλέκονται στη φλεγμονή και καταπολεμούν τις βακτηριακές λοιμώξεις, αλλά μειωμένη έκφραση των γονιδίων που καταπολεμούν τις ιογενείς λοιμώξεις.
 
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι ήταν πιο ευάλωτοι στις ιογενείς λοιμώξεις (όπως οι ιώσεις του χειμώνα και η γρίπη) και στη χρόνια φλεγμονή, η οποία αποτελεί γενεσιουργό αιτία πολλών δεινών, συμπεριλαμβανομένης της καρδιοπάθειας.
 
 24-organic-life
 
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο οργανισμός τους έμοιαζε να είναι πιο προστατευμένος από τα βακτήρια, είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζων Κασιόπο, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Νοητικής & Κοινωνικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.
 
Το πιο σοβαρό, όμως, είναι ότι η μοναξιά και η διαταραγμένη γονιδιακή έκφραση φάνηκε να αλληλεπιδρούν και να αντέχουν στον χρόνο.
 
Έτσι, οι ηλικιωμένοι με χρόνια μοναξιά κατά την έναρξη της μελέτης εξακολουθούσαν να έχουν την ίδια διαταραγμένη γονιδιακή έκφραση έναν χρόνο αργότερα.
 
Επιπλέον, όσοι την είχαν εμφανίσει χωρίς να δηλώνουν αρχικά μοναχικοί, ένιωθαν μοναξιά έναν χρόνο αργότερα.
 
Τα ευρήματα αυτά δεν μπορούσαν να εξηγηθούν με κανένα άλλο παράγοντα, όπως η κατάθλιψη, το στρες ή το επίπεδο κοινωνικής στήριξης, επομένως κάποια αλληλεπίδραση υπάρχει, τόνισαν οι ερευνητές.
 
Σε ένα άλλο πείραμα, οι επιστήμονες εντόπισαν την ίδια προφλεγμονώδη γονιδιακή διαταραχή σε μοναχικούς πιθήκους του γένους μακάκος, με τη διαφορά ότι σε αυτούς ήταν μειωμένη η έκφραση των γονιδίων που καταπολεμούν τις ιογενείς λοιμώξεις.
 
Έτσι, τα ζώα ήσαν ευάλωτα στην μόλυνση με τον ιό ανοσοανεπάρκειας του πιθήκου (SIV) που είναι ο αντίστοιχος με τον ιό HIV/AIDSιός των χιμπαντζήδων.
 
Μάλιστα ο ιός αναπτύχθηκε πιο γρήγορα στο αίμα και τον εγκέφαλο των μακάκων που ήσαν μόνοι, σε σύγκριση με άλλους μακάκους οι οποίοι ζούσαν με την αγέλη τους, εξήγησε ο δρ Κασιόπο.
 
Οι ερευνητές συνεχίζουν τις μελέτες τους για να δουν πως ακριβώς οδηγούν οι μηχανισμοί αυτοί σε φτωχή υγεία και να βρουν τρόπους προστασίας από αυτούς.
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 

 

 

Περισσότερα νέα Υγείας... 

 

 

 

 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.