Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ιός του Δυτικού Νείλου - Έκτακτα μέτρα από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
 
20-kounoupi
 
Συνεχίζεται η πορεία του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω των μολυσμένων κουνουπιών.

Σύμφωνα με το protothema.gr, τέσσερις περιοχές της χώρας αναφέρονται πλέον από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ως «επηρεαζόμενες περιοχές από τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές», γεγονός που σημαίνει πως σε αυτές τις περιοχές ενεργοποιούνται εκτάκτως μέτρα αποκλεισμού από την αιμοδοσία.
 
Ως επηρεαζόμενη περιοχή από τον Ιό του Δυτικού Νείλου ορίζεται κάθε Καλλικρατικός Δήμος με τουλάχιστον ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό σε άνθρωπο.
 
organic-life
 

Σύμφωνα με το σημερινό δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκτός από τα Μέγαρα Αττικής, την Τανάγρα Βοιωτίας, τη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, μία νέα περιοχή βρίσκεται σε καραντίνα, η Ηλιούπολη Αττικής.
 
Τι ισχύει για την αιμοδοσία
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) σε όλες τις περιοχές που έχουν καταγράψει κρούσματα της λοίμωξης εφαρμόζει μέτρα ασφάλειας του αίματος και αιμοεπαγρύπνησης.
 
Έτσι, στις προαναφερθείσες περιοχές έχουν ενεργοποιηθεί μέτρα αποκλεισμού από αιμοδοσία, δηλαδή αποκλείονται αιμοδότες που διαμένουν ή εργάζονται σε αυτές για διάστημα 28 ημερών.
 
Επιπλέον οι μονάδες αίματος/πλάσματος/αιμοπεταλίων που έχουν συλλεχθεί από αιμοδότες προερχόμενους από τους τέσσερις δήμους δεσμεύονται.
 
 
Οι φορείς ελέγχουν την αξιολόγηση της καταλληλότητας του αιμοδότη. Πχ μπορεί να αποκλειστεί από την αιμοδοσία επισκέπτης σε περιοχή επηρεαζόμενη εάν έχει κάνει τουλάχιστον μία (1) διανυκτέρευση, η οποία περιλαμβάνει την παραμονή τυπικά από τις πρώτες βραδινές έως τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρες δραστηριότητας κουνουπιών).
 
Παράλληλα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλεί τις υπηρεσίες αιμοδοσίας που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες κατά το παρελθόν δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου να εντείνουν την ενημέρωση των τοπικών συλλόγων/ομάδων εθελοντών αιμοδοτών με έμφαση στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες λόγω των μέτρων αποκλεισμού και να ενεργοποιήσουν τους τοπικούς φορείς, για τη διοργάνωση εκτάκτων αιμοληψιών.
 
Κυρίως όμως τους ζητεί να διατηρήσουν επαρκή αποθέματα ώστε σε συνεννόηση με το Ε.ΚΕ.Α να καλυφθούν ενδεχόμενες έκτακτες ανάγκες άλλων γεωγραφικών περιοχών.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.