Διαφήμιση
Διαφήμιση
Σιδηροπενική Αναιμία: Συμπτώματα και θεραπεία
16-sidiropenia
 
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν την αιμοσφαιρίνη, μια πλούσια σε σίδηρο πρωτεΐνη , που συνδέεται με το οξυγόνο στους πνεύμονες και το μεταφέρει στους ιστούς σε όλο το σώμα.

Αναιμία προκαλείται όταν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ερυθρών ή όταν τα ερυθρά δεν λειτουργούν φυσιολογικά.
 
Διάγνωση αναιμίας τίθεται όταν βρίσκονται τιμές αιμοσφαιρίνης χαμηλότερες από 13.5g/dl στους άνδρες ή χαμηλότερες από 12g/dl σε γυναίκες. Οι φυσιολογικές τιμές στα παιδιά ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία.
 
Ο συχνότερος τύπος αναιμίας είναι η σιδηροπενική. Αυτή εμφανίζεται όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό. Προκαλείται συχνότερα λόγω απώλειας αίματος και σπανιότερα λόγω φτωχής απορρόφησης του σιδήρου.

Ο σίδηρος της τροφής απορροφάται από τα κύτταρα που επενδύουν τη γαστρεντερική οδό. Στο σώμα απορροφάται μόνο μικρό κλάσμα από το σίδηρο που καταναλώνουμε.
 
Ο σίδηρος στη συνέχεια απελευθερώνεται στο αίμα και συνδέεται σε μια πρωτεΐνη, την τρανσφερρίνη, που τον μεταφέρει στο συκώτι.
 
Στο συκώτι ο σίδηρος αποθηκεύεται ως φερριτίνη και απελευθερώνεται, όταν υπάρχει ανάγκη παραγωγής νέων ερυθρών από το μυελό των οστών.
 
organic-life
 
Ποια είναι τα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας;
Όταν κάποιος πάσχει από αναιμία, το σώμα του δεν έχει αρκετό οξυγόνο και μπορεί να παρουσιάζει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

- Ανεξήγητη αδυναμία, έλλειψη ενέργειας.
- Δύσπνοια ή θωρακικό πόνο, ειδικά κατά την άσκηση.
- Ζάλη.
- Γρήγορο ή άρρυθμο σφυγμό.
- Πονοκέφαλο, ειδικά με την άσκηση.
- Κρύα πόδια- χέρια.
- Ωχρό- κίτρινο δέρμα.
- Απώλεια τριχών, εύθραυστα νύχια.
- Επώδυνη ή λεία γλώσσα, σκάσιμο στη γωνία του στόματος (γωνιακή χειλίτιδα).
- Διαστροφή στη γεύση, με δίψα για πάγο, ασβέστη, κλπ.

Ποιος κινδυνεύει να εμφανίσει σιδηροπενία;
Η σιδηροπενία είναι πολύ συχνή, ειδικά σε νέες γυναίκες και σε άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο. Τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σιδηροπενικής αναιμίας εμφανίζουν:

- Γυναίκες με έμμηνο ρύση, ειδικά αν υπάρχει σημαντική και παρατεταμένη απώλεια αίματος.

- Γυναίκες εγκυμονούσες ή θηλάζουσες ή λεχώνες, καθώς στις καταστάσεις αυτές υπάρχει μεγάλη κατανάλωση σιδήρου.

- Ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση ή παρουσίασαν σημαντικό τραυματισμό.

- Ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαρϊατρική επέμβαση γαστρικού bypass για αντιμετώπιση παχυσαρκίας, λόγω κακής απορρόφησης του σιδήρου.

- Χορτοφάγοι- ο σίδηρος από τα λαχανικά, ακόμα και από αυτά που είναι πλούσια σε σίδηρο, δεν απορροφάται το ίδιο καλά όπως ο σίδηρος από το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι.

- Παιδιά που πίνουν πάνω από 2-3 ποτήρια γάλα αγελάδας την ημέρα (το γάλα της αγελάδας, όχι μόνο περιέχει λίγο σίδηρο, αλλά ελαττώνει παράλληλα και την απορρόφηση του σιδήρου και ερεθίζει τον εντερικό βλεννογόνο προκαλώντας χρόνια απώλεια αίματος.

- Ασθενείς με ιστορικό πεπτικού έλκους.
 
balloon-tsantes.jpg
 
Πώς γίνεται η διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας;
Η διάγνωση τίθεται με αιματολογικές εξετάσεις, που πρέπει να περιλαμβάνουν μια Γενική Αίματος. Δοκιμασίες που δυνατόν να παραγγελθούν από το γιατρό σας είναι και η φερριτίνη ορού, ο σίδηρος οορού, η TIBC (ολική σιδηροδεσμευτική ικανότητα) και η τρανσφερρίνη.
 
Όπως αναφέρει το iatronet.gr, ο ασθενής με αναιμία λόγω σιδηρπενίας παρουσίαζει χαμηλή αιμοσφαιρίνη (Hgb), χαμηλό αιματοκρίτη (Hct), χαμηλή φερριτίνη, χαμηλό σίδηρο ορού, υψηλή τρανσφερρίνη ή TIBC.
 
H εξέταση του περιφερικού επιχρίσματος δείχνει μικρά και άδεια ερυθρά (μικροκυττάρωση, υποχρωμία).

Ποιες άλλες εξετάσεις θα πρέπει αν γίνουν αν διαγνωστεί σιδηροπενία;
Ο οικογενειακός γιατρός σας θα σας παραπέμψει σε περεταίρω εξετάσεις αν είναι απαραίτητες.
 
Η σιδηροπενία είναι συχνή σε γυναίκες έγκυες και με έμμηνο ρύση, σε παιδιά και ασθενείς με διαιτητικό ιστορικό υπερβολικής πρόσληψης γάλατος αγελάδας ή πρόσληψης τροφών φτωχών σε σίδηρο.
 
Ο ιατρός εξετάζοντας το ιατρικό και το διαιτητικό σας ιστορικό θα κρίνει αν χρειάζεστε περισσότερες εξετάσεις.
 
 
Πώς θεραπεύεται η σιδηροπενία;
Ακόμα κι αν το αίτιο της σιδηροπενίας διαπιστωθεί και αντιμετωπιστεί, συνήθως είναι απαραίτητη η λήψη φαρμακευτικού σκευάσματος σιδήρου, ώστε να αποκατασταθεί η έλλειψη σιδήρου και οι αποθήκες του.

Συστήνεται η αυξημένη διαιτητική πρόσληψη σιδήρου, μέσω αύξησης του κόκκινου κρέατος και ειδικά οργάνων όπως το συκώτι, των πουλερικών, ειδικά συκωτιού και σκουρόχρωμου κρέατος, των ψαριών, ειδικά μαλάκιων, σαρδέλων, αντσούγιων και δημητριακών, μακαρονιών, ρυζιών κλπ εμπλουτισμένων με σίδηρο.

Ως απλούστερη και φθηνότερη επιλογή σιδηροθεραπείας από του στόματος, συστήνεται η λήψη 200 mg θειικού σιδήρου, υπό την μορφή δισκίων, δύο φορές την ημέρα και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την αποκατάσταση της αναιμίας, ώστε να αποκατασταθούν και οι αποθήκες σιδήρου του οργανισμού.
 
Ο σίδηρος θα πρέπει να λαμβάνεται με κενό στομάχι, 2 ώρες πρίν το γεύμα ή το δείπνο.
 
Πιθανές παρενέργειες των σκευασμάτων σιδήρου, από την αλληλεπίδραση του με το γαστρεντερικό βλεννογόνο, είναι πόνος στο στομάχι, ναυτία, έμετοι, διάρροιες, δυσκοιλιότητα, ακόμα και κοπρόσταση, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, και μαύρη χρώση των κοπράνων.
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2020 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.