Χύτρα ταχύτητας για οικονομία. Είναι υγιεινή ; Πως λειτουργεί ; Χρόνοι μαγειρέματος |
![]() Χύτρα ταχύτητας για οικονομία. Είναι υγιεινή ; Πως λειτουργεί ; Χρόνοι μαγειρέματος
Η χύτρα ταχύτητας, όσο και εάν φαντάζει περίεργο, δεν αποτελεί εφεύρεση των τελευταίων δεκαετιών, αλλά υπήρχε από την αρχαιότητα ακόμα, με τη χρήση των σκευών κακκάβιον και πύραυνος, με το τελευταίο να θεωρείται η πρώτη σωζόμενη χύτρα ταχύτητας, η οποία μάλιστα είναι και υψηλής τεχνολογίας για την εποχή του.
Ο πύραυνος ήταν μια χύτρα με διπλά τοιχώματα. Στην Αξιούπολη βρέθηκε και αποκαταστάθηκε από τους αρχαιολόγους ένα τέτοιο σκεύος, ηλικίας 2.700 ετών. Αποτελείται από ένα εσωτερικό αγγείο το οποίο εφαρμόζει σε ένα μεγαλύτερο, που φέρει δύο σειρές τρύπες στα τοιχώματά του, ώστε, όταν τοποθετείται πάνω στη φωτιά, να κυκλοφορεί ο αέρας και να αναζωπυρώνει τη φωτιά.
Χύτρα ταχύτητας και οικονομία
Από την αρχαιότητα, πλέον έχουμε φθάσει στις σύγχρονες χύτρες ταχύτητας, με βαλβίδες, με τις οποίες επιτυγχάνουμε μεγάλη οικονομία στην ενέργεια, αφού μαγειρεύουν ακόμα και 70% σε συντομότερο χρόνο, από ότι οι κοινές κατσαρόλες. Μάλιστα, επειδή χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στην εστία μαγειρέματος, εξοικονομούμε ενέργεια και από αυτό.
Ετσι λοιπόν, κάνουμε οικονομία και στην τσέπη μας, αλλά παράλληλα εξοικονομούμε και πολύτιμο ελεύθερο χρόνο, κάτι που σπανίζει στην εποχή μας, εάν αναφερόμαστε σε ζευγάρια που εργάζονται και οι δυο.
Πώς λειτουργεί η χύτρα ταχύτητας ;
Η μαγειρική χύτρα ταχύτητας, είναι ένα σκεύος που επιτρέπει το γρήγορο μαγείρεμα σε ατμό υπό πίεση. Η αρχή λειτουργίας της, έχει να κάνει με τη φυσική και με τη θερμοκρασία βρασμού του νερού. Το νερό βράζει στους 100 βαθμούς Κελσίου και αυτή είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να πιάσει καθώς στους 100 βαθμούς αρχίζει και εξατμίζεται.
Με το αεροστεγές σφράγισμα που προσφέρει η χύτρα ταχύτητας, δημιουργείται αύξηση της πίεσης λόγω του ατμού μέσα στο εσωτερικό της, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το σημείο βρασμού του νερού και να έχουμε ένα πολύ γρήγορο μαγείρεμα, στον μισό ή και στο ένα τέταρτο του χρόνου, σε σχέση με μια απλή κατσαρόλα.
Πώς μαγειρεύουμε με την χύτρα ταχύτητας ;
Στη χύτρα ταχύτητας μαγειρεύουμε προσθέτοντας τα υλικά της συνταγής και λίγο νερό, πολύ λιγότερο σε σχέση με την ποσότητα που θα προσθέταμε αν μαγειρεύαμε σε απλή κατσαρόλα. Εάν το φαγητό χρειάζεται σοτάρισμα το κάνουμε πριν προσθέσουμε τα υλικά στη χύτρα. Κλείνουμε το καπάκι και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε υψηλή θερμοκρασία. Η χύτρα μπαίνει σε διαδικασία δημιουργίας πίεσης. Όταν φτάσει στην κατάλληλη πίεση το εσωτερικό της χύτρας, αρχίζει η εκτόνωση του ατμού, ο οποίος απελευθερώνεται από τη βαλβίδα ασφαλείας και δημιουργεί ένα χαρακτηριστικό σφύριγμα.
Από εκείνο το σημείο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας και αρχίζουμε και μετράμε χρόνους μαγειρέματος με βάση τις οδηγίες του κάθε κατασκευαστή.
Μόλις περάσει ο προβλεπόμενος χρόνος και ολοκληρωθεί η διαδικασία μαγειρέματος, περιμένουμε να κατέβει η πίεση, να πέσει δηλαδή η ασφάλεια και προχωράμε στο άνοιγμα του καπακιού της χύτρας. Είναι υγιεινό το μαγείρεμα με χύτρα ταχύτητας ; Αν και ορισμένοι μπορεί να θεωρούν, πως οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά των υλικών, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα τα συστατικά του φαγητού δεν έρχονται σε επαφή με τον αέρα καθώς το οξυγόνο που διαφεύγει μέσω της ασφάλειας στη αρχή του βρασμού. Αποτέλεσμα αυτού είναι όχι απλά να μην αλλοιώνονται τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού, αλλά να διατηρούνται καλύτερα. Επιπλέον το μαγείρεμα στη χύτρα επιφέρει ελάττωση της χρήσης αλατιού, καθώς το μαγείρεμα σε καυτό ατμό ενισχύει τη φυσική γεύση των πρώτων υλών. Χρόνοι μαγειρέματος σε χύτρα ταχύτητας
Κάποιο ιδανικοί χρόνοι μαγειρέματος είναι οι παρακάτω, αν και μπορεί να υπάρξουν κάποιες πολύ μικρές διαφορές, ανάλογα με τον κατασκευαστή της κάθε χύτρας: Φρέσκα φασολάκια 2-3΄ Μπρόκολο 2-5′ Πατάτες 5-7′ Ξερά φασόλια 6΄-8΄ Φακές 7-8΄ Ρεβίθια 9-14΄ Μοσχάρι σε κομμάτια 10-20΄ (ανάλογα με την ποσότητα) Κεφτεδάκια μοσχαρίσια 4-9΄ (ανάλογα με την ποσότητα) Ολόκληρο κοτόπουλο 20-30΄ Ψάρι ολόκληρο 5-6΄ Είναι επικίνδυνες οι χύτρες ταχύτητας; Μετά από πολλά χρόνια εξέλιξης, η χύτρα ταχύτητας κάτω πάντα από τη σωστή της χρήση είναι ασφαλής. Οι σύγχρονες χύτρες είναι 100% ασφαλείς και εγγυημένες καθώς διαθέτουν πολλές φορές πάνω από 6 βαλβίδες - ανοίγματα αερισμού που αποτρέπουν τα ατυχήματα. Μια ποιοτική χύτρα από ανοξείδωτο ατσάλι είναι ασφαλής. Παρόλα αυτά, καλό θα είναι να γίνεται συντήρηση στα ελαστικά και στην βαλβίδα κάθε μερικά χρόνια. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται το γέμισμα πάνω από τη μέση κυρίως για να να μην μπλοκαριστεί η βαλβίδα σε περίπτωση δημιουργίας αφρού και να μην αμελείτε το σχολαστικό καθάρισμα του καπακιού και του λάστιχου μετά από κάθε χρήση.
Σημαντικό για την ασφάλεια είναι και το σωστό μέγεθος της χύτρας. Ανάλογα με την ποσότητα του φαγητού που συνήθως μαγειρεύεται καλό θα είναι να επιλέγετε και το κατάλληλο μέγεθος χύτρας ταχύτητας. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι για 2-3 άτομα κατάλληλο μέγεθος είναι τα 6 lt, για 4-5 άτομα τα 8 lt και για έξι άτομα και πάνω τα 10 lt. Η χύτρα ταχύτητας λοιπόν προσφέρει πολλά οφέλη και στο σύγχρονο μαγείρεμα και για να αναδειχτεί σε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην κουζίνα, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά και να ακολουθούνται οι κανόνες του εκάστοτε κατασκευαστή. Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|