Από την Ελλάδα στη Μέση Ανατολή και από την Οικολογική Δόμηση στην Ειρήνη.
Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ECOWEEK γεννήθηκε στην Αίγινα το 2005. Ξεκίνησε με εκδηλώσεις στο Λαογραφικό Μουσείο και τον Πύργο Μαρκέλλου και με επισκέψεις σε βιοκλιματικά σπίτια του Αλέξανδρου Τομπάζη και του Κώστα Τσίπηρα. Το 2007 η ECOWEEK κάλεσε τον Al Gore (φωτο) να μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής, το 2008 ξεκίνησε τη δράση της στην Κύπρο με τον Δήμο Λάρνακας και το MKC City College και το 2009 συνδιοργάνωσε συνέδριο για πράσινα κτίρια στο SCE College of Engineering και τη στήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος του Ισραήλ. Πέρσι έφερε στην Αθήνα τον γκούρου της σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Shigeru Ban και φέτος το Rural Studio και τους WHITE Architects.
Αυτή την εβδομάδα όμως κάτι άλλαξε. Η ECOWEEK πραγματοποίησε με επιτυχία το πρώτο της συνέδριο στη Μέση Ανατολή με τίτλο «Πράσινη Αρχιτεκτονική: Κοινότητες : Αειφορία». Μια μοναδική πρωτοβουλία που συνδύασε την οικολογία με την ειρήνη και την οικολογική δόμηση με το ανθρώπινο κοινωνικό πρόσωπο και τη συνεργασία.
Ο Παλαιστίνιος αρχιτέκτονας Ομάρ Γιουσέφ που συμμετείχε στο συνέδριο το παρομοίασε με δάσος. Το συνέδριο της ECOWEEK στη Μέση Ανατολή είναι σαν ένα υγιές δάσος, είπε. Εμπεριέχει την πολυποικιλότητα, την πολυφωνία και τη συνεργασία. Πράγματι. Οι συμμετέχοντες Ελληνες, Ισραηλινοί, Παλαιστίνιοι, Γάλλοι, Ιταλοί και Αγγλοι δημιούργησαν ένα πολύμορφο και ποικιλόμορφο σύνολο, που δούλεψε αρμονικά και δημιουργικά για μια εβδομάδα κάτω από την καθοδήγηση δεκάδων σημαντικών αρχιτεκτόνων. Βασικοί ομιλητές της ECOWEEK 2010 στη ήταν μεταξύ άλλων οι διάσημοι αρχιτέκτονες Bjarke Ingels (BIG) (φωτο), Michael Sorkin (Sorkin Studio) (φωτο) και Thomas Rau (Rau Architects). Τα εργαστήρια λειτούργησαν υπό την καθοδήγηση σημαντικών αρχιτεκτόνων και αρχιτεκτόνων τοπίου, όπως του καθηγητή αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Michael Sorkin, του βραβευμένου Έλληνα αρχιτέκτονα τοπίου Θωμά Δοξιάδη και του διακεκριμένου Παλαιστίνιου αρχιτέκτονα Ομάρ Γιουσέφ. Μαζί δημιούργησαν οικολογικά κτίρια για το Κέντρ!
O Παλαιστινίων γυναικών Σορούκ στην πόλη Αλ-Ιζαρία, την Αιθιοπική κοινότητα της Κιριάτ Γκατ, το κτίριο για την ειρήνη του IPCRI στα Ιεροσόλυμα, αστικές παρεμβάσεις για την οικολογική ευαισθητοποίηση των πολιτών στο πλαίσιο της Μπιενάλε του Μπατ Γιάμ, τον πρώτο οικολογικό δρόμο στην παλιά πόλη της Μπεερσέβα και άλλα.
Η ομάδα της ECOWEEK συναντήθηκε και με τους μελετητές της πρώτης νέας υπερσύγχρονης Παλαιστινιακής πόλης Rawabi που βρίσκεται στα πρώτα στάδια της υλοποίησης δίπλα στην Ραμάλα.
Δεν είναι πρώτη φορά που μια ΜΚΟ φέρνει κοντά Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, λέει ο ιδρυτής και Πρόεδρος της ECOWEEK αρχιτέκτονας Ηλίας Μεσσίνας. Αυτό που αποτελεί κενοτομία της ECOWEEK στη Μέση Ανατολή ήταν ο συνδυασμός διαφορετικών συστατικών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, αλλά ποτέ μαζί σε ένα τόσο σημαντικό και υψηλών προδιαγραφών γεγονός. Κορμός του συνεδρίου ήταν η συνεργασία: νέων και καταξιωμένων αρχιτεκτόνων, αρχιτεκτόνων τοπίου και σχεδιαστών και φοιτητών. Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ελλήνων και Ισραηλινών. Ισραηλινών που σχεδίασαν κτίρια για Παλαιστίνιους και Παλαιστίνιοι για Ισραηλινούς. Βασικά συστατικά του ήταν η διδασκαλία και εφαρμογή της οικολογικής δόμησης και ο σχεδιασμός κτιρίων για πραγματικές τοπικές κοινότητες Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Το κολάζ της συνεργασίας δεν ήταν μόνο στο περιεχόμενο. Η δομή του συνεδρίου βασίστηκε στη συνεργασία διαφορετικών ομάδων και οργανώσεων.
Η ECOWEEK 2010 στη Μέση Ανατολή πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας και με τη συνεργασία του Δήμου της Μπεερσέβα, της 2ης Biennale της Bat Yam, της Πρεσβείας της Δανίας στο Τελ Αβίβ, του Ολλανδικού Green Building Council, του Πολιτιστικού Κέντρου των ΗΠΑ στα Ιεροσόλυμα, του Ιδρύματος Bruno Zevi στη Ρώμη, του Αρχιτεκτονικού Κέντρου της Δανίας, της Σχολής Porter Περιβαλλοντικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, του Friends of the Earth Middle East, του οργανισμού Architecture for Humanity Tel Aviv Chapter, του οργανισμού IPCRI, του οργανισμού Palestine Peace Society, του Πανεπιστημίου Brigham Young των Σχολών Αρχιτεκτονικής και Interior Design Technion School of Architecture, Tel Aviv School of Architecture, Holon Institute of Technology, Shenkar School of Design, College of Management, του αρχιτεκτονικού γραφείου SAYA, και του Κέντρου ενδυνάμωσης Παλαιστινίων γυναικών Shorouq Society for Women στην Αλ-Ιζαρία. Φοιτητές συμμετείχαν από το Παλαιστινιακό Πολυτεχνείο της Χεβρώνας, το Πανεπιστήμιο Bir Zeit και το Πανεπιστήμιο Al Quds. Η ECOWEEK 2010 ευχαριστεί τον Γενικό Πρόξενο Ιεροσολύμων κ. Σωτήριο Αθανασίου και το Γενικό Προξενείο Ιεροσολύμων για τη συνεργασία. Συνεργάτες επικοινωνίας του συνεδρίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό ήταν το διεθνές δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) CSRWire, τα διεθνή αρχιτεκτονικά περιοδικά DETAIL και ECOLOGIK και το ελληνικό δίκτυο ΕΚΕ Eurocharity.
Διοργανωτής και συντονιστής της ECOWEEK 2010 στη Μέση Ανατολή είναι ο ιδρυτής και Πρόεδρος της ECOWEEK αρχιτέκτονας Ηλίας Μεσσίνας Δρ. Χωροταξίας και σύμβουλος περιβάλλοντος.
|