Γιατί να προτιμήσετε φρούτα και λαχανικά εποχής; |
![]() Η εποχικότητα των τροφίμων, αναφέρεται στην εποχή του έτους που γίνεται η συγκομιδή τους.
Τα φρούτα και τα λαχανικά, φυσικά αναπτύσσονται και ωριμάζουν κατά τη διάρκεια ορισμένης περιόδου κάθε χρόνο.
Όταν είναι ώριμα, είναι στα καλύτερά τους τόσο διατροφικά, όσο και γευστικά.
Για παράδειγμα, τα κεράσια είναι ώριμα και ζουμερά τον Ιούνιο, άρα η κατάλληλη εποχή για να τα καταναλώσετε «στην εποχή τους» είναι τον Ιούνιο!
Δυστυχώς, η σύγχρονη τεχνολογία, μας έχει οδηγήσει στο να μπορούμε να αγοράσουμε φρούτα και λαχανικά και εκτός εποχής τους.
Αυτό συμβαίνει είτε γιατί καλλιεργούνται σε θερμοκήπια, είτε γιατί έρχονται αεροπορικώς από θερμότερες χώρες του κόσμου όπου μαζεύονται πριν από την ώρα της συγκομιδής τους και ωριμάζουν μέχρι να φτάσουν στην χώρα παραλαβής τους, μέθοδοι που οδηγούν σε λιγότερο θρεπτικά και λαχταριστά τρόφιμα.
Συγκρίνετε την γεύση και την μυρωδιά της κόκκινης-ζουμερής αυγουστιάτικης ντομάτας με αυτή του θερμοκηπίου που τρώτε τον χειμώνα.
Γιατί να προτιμήσετε τα εποχής;
Είναι πιο φρέσκα και πιο νόστιμα από αυτά που καλλιεργούνται εκτός εποχής.Έχουν το χρόνο τους για ν’ αναπτύξουν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά.
Η φύση έχει φροντίσει να μας καλύπτει πλήρως σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε όλο τον χρόνο με λαχανικά και φρούτα ανά εποχή.
Δεν είναι τυχαίο ότι τον χειμώνα παρέχονται όλα τα εσπεριδοειδή που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη των λοιμώξεων!
Είναι φθηνότερα. Επιλέγοντας να φάτε με βάση τις εποχές σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε ποικιλία όλο τον χρόνο.
Αγοράζοντας εποχικά, υποστηρίζετε τοπικούς αγρότες και εγχώρια προϊόντα. Μειώνετε τις εκπομπές CO2 (οικολογικό αποτύπωμα τροφίμων) που απαιτούνται για να αναπτυχθούν και να μεταφερθούν τα τρόφιμα εκτός εποχής.
Σύμφωνα με το mednutrition.gr, όταν τα φρούτα και τα λαχανικά προέρχονται από το εξωτερικό δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τους κανονισμούς για τα φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα.
Πολλές χώρες έχουν πολύ χαλαρή νομοθεσία για τις χημικές ουσίες που ψεκάζονται σε φρούτα και λαχανικά που άλλες χώρες έχουν απαγορεύσει.
Πώς θα ξεχωρίσετε τα εποχής;
Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το τι είναι εποχιακό, δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο να το μάθετε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι οι 3 από τις 5 σας αισθήσεις.
• Όραση: Ρίξτε μια γρήγορη ματιά γύρω από το τμήμα μαναβικής στο σούπερ μάρκετ ή στο μανάβικο της περιοχής σας. Διαβάστε στην ετικέτα την περιοχή προέλευσης. Δώστε προσοχή στον τρόπο που τείνουν οι τιμές.
Έχετε παρατηρήσει ότι τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι πιο ακριβά στο τέλος του φθινοπώρου; Ή ότι τα φρούτα και λαχανικά εποχής, τοποθετούνται σε πιο εμφανή σημεία σε σχέση με αυτά που είναι εκτός εποχής;
Ωστόσο, ακόμα και τα μάτια σας καμιά φορά μπορεί να σας εξαπατήσουν.
• Δώστε βάση στην αφή σας. Αποφύγετε τρόφιμα που διατηρούνται σε κερί για να επεκταθεί η διάρκεια ζωής τους. Επιλέξτε τα πιο ζουμερά και χυμώδη!
Τέλος, αφήστε την όσφρησή σας να διαλέξει το πιο ευωδιαστό και μυρωδάτο φρούτο και λαχανικό.
Πώς θα καταλάβετε ότι είναι φρέσκα;
Σχετικά με την επιλογή φρούτων και λαχανικών υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να δοκιμάσετε για να ελέγξετε την φρεσκάδα τους.
- Μυρίστε τα. Θα πρέπει να αναδύουν ένα πλούσιο και συνάμα φρέσκο άρωμα. Αν μυρίζουν πολύ έντονα ή περίεργα, μπορεί να έχουν αλλοιωθεί ή είναι ημερών, ακόμη και αν εξωτερικά φαίνονται εντάξει.
- Εξετάστε το χρώμα. Αυτό είναι αρκετά απλό π.χ το καστανό χρώμα στις μπανάνες. Ορισμένα φρούτα όπως εμφανίζουν την ωριμότητά τους, αλλάζοντας από πράσινο σε χρυσοκαφέ.
Εξετάστε εάν εμφανίζουν στην επιφάνειά τους εξογκώματα, χτυπήματα, μώλωπες και έντομα.
Τα φυλλώδη λαχανικά π.χ. σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο, καρότα κλπ. θα πρέπει να είναι τραγανά και σταθερά, αποφύγετε όσα παρουσιάζουν κάποιο σημάδι μαρασμού ή αποχρωματισμό στην επιφάνειά τους.
Μην αγοράζετε όλα τα ώριμα τρόφιμα, εκτός αν σκοπεύετε να τα φάτε σε μία ημέρα.
Για παράδειγμα όσον αφορά τις ντομάτες και τα μαλακά φρούτα, όταν τα αγοράσετε χρησιμοποιήστε πρώτα τα καλά ωριμασμένα και αφήστε τα ελαφρώς ώριμα να ωριμάσουν στο σπίτι σας μέχρι την επόμενη χρήση τους.
Αποφύγετε πατάτα, γλυκοπατάτα, κρεμμύδι, σκόρδο και τζίντζερ, στην επιφάνεια των οποίων υπάρχουν φύτρες.
Με τις παραπάνω συμβουλές εξοικονομείτε τα χρήματά σας και αγοράζετε πάντα φρέσκα προϊόντα.
Βιολογικά φρούτα και λαχανικά vs συμβατικά
Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ βιολογικού και συμβατικού τροφίμου είναι ότι το πρώτο δεν έχει μεγαλώσει με συνθετικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, ρυθμιστές ανάπτυξης των φυτών ή φυτοφάρμακα.
Από την ανάπτυξη έως και την επεξεργασία τους οι βιολογικές τροφές, σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαλλάσσονται από συντηρητικά, πρόσθετα και διάφορες χημικές ουσίες, καθώς ακολουθούν φυσικές μεθόδους σε όλα τα στάδια καλλιέργειάς τους.
Ο όρος «συμβατικά» δηλώνει τα προϊόντα, που δημιουργήθηκαν από την εντατική χημική γεωργία.
Σου αρέσει το organiclife.gr ; Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|