Τα φασολάκια μπορεί να φαίνονται ταπεινά λαχανικά, αλλά έχουν μεγάλη διατροφική αξία.
Φτιάχνουν νόστιμες συνταγές με τη φρεσκάδα του καλοκαιριού και βάζουν στο πιάτο έναν ποικίλο συνδυασμό ενέργειας και υγείας, βιταμινών και αντιοξειδωτικών με χαμηλές θερμίδες.
Τα φασολάκια καταναλώνονται “μόνα” τους ή μαζί με άλλα λαχανικά, όπως είναι οι πατάτες, οι ντομάτες, τα καρότα και ο αρακάς. Κυρίως, τρώγονται μαγειρεμένα σε ζεστά πιάτα ή ως σαλάτα, αφού βράσουν.
Τα φρέσκα φασολάκια υπάρχει περίπτωση να προτείνονται για ωμή κατανάλωση.
Αυτό όμως, μπορεί να προκαλέσει διάφορα ενοχλητικά έως σοβαρά προβλήματα του πεπτικού συστήματος, εξαιτίας των λεκτινών, ορισμένων φυτικών πρωτεϊνών, που περιέχουν.
Συνεργάζονται σε διάφορες συνταγές με πρώτη και καλύτερη τα “λαδερά φασολάκια” του καλοκαιριού με ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδο, κολοκυθάκια, καρότα, πατάτες, μαϊντανό και γιατί όχι με πιπεριές και μελιτζάνες.
Μια εξαιρετικά νόστιμη συνταγή ελληνικής ταυτότητας, αρωματισμένη εκκεντρικά με θυμάρι και ρίγανη ή με δαφνόφυλλο και φρέσκο δυόσμο.
Τσαουλιά, μπαρμπούνια και αμπελοφάσουλα είναι οι δημοφιλείς ποικιλίες της Ελλάδας μας με διάφορους τύπους η κάθε μία από αυτές.
Χωρίς να εξαιρούνται άλλοι συνδυασμοί, προτείνονται κυρίως τα τσαουλιά με κρέας, τα μπαρμπούνια μαγειρευτά με λαχανικά και τα αμπελοφάσουλα -βραστά- σε σαλάτες.
Η επιλογή Όταν βρεθείτε στην αγορά, προτιμάτε πάντα φρέσκα φασολάκια με υγιές πράσινο χρώμα και ομοιόμορφους -σε μέγεθος και σχήμα- λοβούς.
- Αποφύγετε εκείνα που έχουν στίγματα, κηλίδες ή χτυπήματα, όπως και τους κιτρινισμένους λοβούς.
- Αισθανθείτε τη φρεσκάδα τους και διαπιστώστε τη σπαργή των σπόρων τους, εξαιτίας της απαραίτητης υγρασίας.
- Επιλέξτε φασολάκια που σπάνε εύκολα, όταν τα λυγίσετε.
Η φρεσκάδα είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διατροφική αξία στα φασολάκια και όχι μόνο.
Η αξία Mελέτες έχουν αποδείξει ότι όσο αυξάνεται η κατανάλωση φυτικών τροφών, όπως είναι και τα φρέσκα φασολάκια, μειώνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και συνολικής θνησιμότητας.
Διαθέτουν σπουδαίες φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πολυδύναμες βιταμίνες, όπως Α, C, Ε, Κ και εκείνες του συμπλέγματος Β, και ειδικά Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη) και Β9 (φυλλικό οξύ).
Επίσης, είναι καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου. Προτιμήστε τα βιολογικά.
Έχει αποδειχθεί ότι η απομόνωση των υγιεινών θρεπτικών συστατικών σε μορφή συμπληρώματος δεν θα παρέχει τα ίδια αποτελέσματα σε σχέση με την κατανάλωση φρέσκων φυτικών “προϊόντων”, όπως είναι και τα φασολάκια.
Σύμφωνα με το greenside.gr, τα φρέσκα φασολάκια διαθέτουν σημαντικά συστατικά, όπως τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή, με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν στην ανακούφιση καταστάσεων όπως η ουρική αρθρίτιδα.
Προσφέρουν βιταμίνη Α, κατάλληλη για αντιγήρανση και βιταμίνη Κ, ιδανική για την καλή υγεία των οστών.
Τα φασολάκια μειώνουν το ζάκχαρο του αίματος και συνεργούν στην αντιμετώπιση του “ήπιου” διαβήτη.
Είναι χαμηλά σε γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο και θεωρούνται εξαιρετική τροφή τόσο για την πρόληψη όσο και για τη διαχείριση του διαβήτη.
«Τα φρέσκα φασολάκια καταναλώνονται παγκοσμίως λόγω των θρεπτικών ιδιοτήτων τους.
Αυτά τα φασόλια αποτελούν σημαντικό μέρος της σύγχρονης δίαιτας (υγιεινά και χορταστικά), μαζί με την παραδοσιακή διατροφή.
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και πολλά μέταλλα.
Εκτός από την απαλλαγή από τη χοληστερόλη, έχουν επίσης οριακή περιεκτικότητα σε νάτριο και λίπος.
Έτσι, είναι μια καλή επιλογή για άτομα που αναζητούν μια υγιεινή διατροφή.
Μαζί με την περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, τα φασολάκια παρέχουν επίσης μια σειρά από άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά όπως καροτενοειδή, φαινόλες και φλαβονοειδή.
Όλα αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά λειτουργούν τόσο ως αντιοξειδωτικά όσο και ως αντιφλεγμονώδη μέσα στο μεταβολισμό του σώματός μας.
Διάφορες ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου μιας μεγάλης ποικιλίας χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της αρθρίτιδας, του διαβήτη, της νόσου του Αλτσχάιμερ και του καρκίνου.
Ευτυχώς, πολλά φασολάκια μπορούν να βρεθούν όλο το χρόνο και εύκολα να συμπεριληφθούν σε μια μεγάλη ποικιλία πολιτιστικών κουζινών.
Για να αποκομίσουμε τα πολλά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία των φρέσκων λοβών, πρέπει να φροντίσουμε να συμπεριλάβουμε μια ποικιλία από αυτά τα φασόλια στη διατροφή μας».
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|