Τι ώρα να τρώτε πρωινό για χαμηλότερο κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη |
![]() Αν θέλετε να προστατευθείτε από τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, προσέξτε τι ώρα τρώτε το πρωινό γεύμα σας.
Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι όσο πιο αργά το καταναλώνετε, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος αναπτύξεως της νόσου.
Οι ώρες κατανάλωσης των υπολοίπων γευμάτων της ημέρας δεν φαίνεται να είναι εξίσου σημαντική, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και άλλα ακαδημαϊκά κέντρα των ΗΠΑ.
Στη μελέτη εντάχθηκαν 8.868 εθελοντές οι οποίοι κατά την έναρξή της την περίοδο 2008-2011 δεν έπασχαν από διαβήτη.
Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 39 χρόνια. Το σχεδόν 51% ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές κατέγραψαν σε δύο διαφορετικές ημέρες την διατροφή τους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τις ώρες που έτρωγαν το πρωινό και τα άλλα γεύματά τους.
Η κατανάλωση τροφής ταξινομήθηκε σε πέντε κατηγορίες ως εξής: - Νωρίς το πρωί (6:00 έως 8:59 π.μ.).
- Αργά το πρωί (9:00 έως 11:59 π.μ.).
- Μεσημέρι έως απόγευμα (12:00 έως 5:59 μ.μ.). - Βράδυ (6:00 έως 11:59 μ.μ.). - Νύχτα (0:00 έως 5:59 π.μ.). Οι επιστήμονες εξέτασαν πάλι τους εθελοντές τους έπειτα από σχεδόν 6 χρόνια (την περίοδο 2014-2017). Στο μεσοδιάστημα οι 1.262 από αυτούς είχαν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές που έτρωγαν πρωινό αργά, διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη. Στην πραγματικότητα, κάθε αύξηση κατά 100 θερμίδες (kcal) στην ενεργειακή πρόσληψη και κατά 10 μονάδες στο γλυκαιμικό φορτίο αργά το πρωί, συσχετίστηκε με μείωση κατά 6% και 7% του κινδύνου, αντιστοίχως.
Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής και άλλους παράγοντες.
Ο κίνδυνος αναπτύξεως διαβήτη μειωνόταν επίσης κατά 5% για κάθε 100 θερμίδες που μεταφέρονταν στο όψιμο πρωινό, από τις άλλες ώρες της ημέρας.
Ομοίως, η μεταφορά αργά το πρωί 10 μονάδων ενεργειακά προσαρμοσμένου γλυκαιμικού φορτίου από νωρίς το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ σχετιζόταν με μείωση κατά 7-9% του κινδύνου.
Δεν παρατηρήθηκαν αντίστοιχες συσχετίσεις μεταξύ του κινδύνου για διαβήτη και της ενεργειακής πρόσληψης και του γλυκαιμικού φορτίου τις άλλες ώρες του 24ωρου.
Σου αρέσει το organiclife.gr ; Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|