Διαφήμιση
Διαφήμιση
Να πίνετε μια σκέτη γουλιά κάθε μέρα ελαιόλαδο
10-ladi
 
Το ελαιόλαδο φημίζεται για τον ρόλο του στην μεσογειακή διατροφή.

Αλλά μια αυξανόμενη τάση ευεξίας προωθεί τώρα την λήψη μιας κουταλιάς της σούπας ελαιόλαδο κατευθείαν, χωρίς φαγητό.
 
Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι αυτή η συνήθεια προσφέρει μια σειρά από οφέλη υγείας, από την καλύτερη πέψη έως την προστασία της καρδιάς.
 
Αλλά υποστηρίζει η επιστήμη αυτή την πρακτική; Και υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωση ελαιολάδου σε αυτήν την μορφή;
 
Αυτό το άρθρο εξετάζει τα βασισμένα σε στοιχεία οφέλη υγείας από την κατανάλωση μιας δόσης ελαιόλαδου καθημερινά, τι λένε οι γιατροί και οι διαιτολόγοι και πώς να το κάνετε με ασφάλεια εάν επιλέξετε να το δοκιμάσετε.
 
Μπορεί να ωφελήσει την υγεία το να πίνετε μια κουταλιά ελαιόλαδο κάθε μέρα;
Ναι. Η μέτρια καθημερινή κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου -είτε ως μέρος των γευμάτων είτε μόνο του- μπορεί να υποστηρίξει την καρδιά, το πεπτικό, το μεταβολικό και τη γνωστική υγεία, σύμφωνα με έρευνες δεκαετιών.
 
 
Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα οφέλη συνδέονται με τη συνεπή χρήση με την πάροδο του χρόνου και όχι με τη μέθοδο κατανάλωσης.
 
Η απευθείας κατανάλωση μπορεί να προσφέρει ευκολία, αλλά δεν είναι απαραίτητη για να πάρετε τα προστατευτικά του αποτελέσματα.
 
Ποια θρεπτικά συστατικά και ενώσεις κάνουν το ελαιόλαδο υγιές
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και βιοδραστικές πολυφαινόλες, οι οποίες συμβάλλουν στις ιδιότητες που προάγουν την υγεία.
 
Βασικά θρεπτικά συστατικά στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (ανά κουταλιά της σούπας):
 
- Χημική ένωση Ποσότητα Όφελος υγείας.

- Θερμίδες ~120 kcal Πηγή ενέργειας.

- Μονοακόρεστα λιπαρά ~10 γρ. Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

- Πολυφαινόλες (π.χ. ελαιοκανθάλη) Ποικίλη Αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση.

- Βιταμίνη Ε ~1,9 mg Προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.

- Σκουαλένιο ~200–750 mg Υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και την ισορροπία των λιπιδίων.

Σημασία έχει η ποιότητα του ελαιολάδου: οι εξαιρετικά παρθένες ποικιλίες διατηρούν τις πιο ευεργετικές ενώσεις λόγω ελάχιστης επεξεργασίας.
 
Ποια είναι τα κύρια οφέλη υγείας από την καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου;

Καρδιαγγειακή προστασία
Το ελαιόλαδο βοηθά στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, στη διατήρηση της HDL (καλής) χοληστερόλης και στη βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
 
Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που προστατεύουν την καρδιά. Μειώνει την οξειδωτική βλάβη στη χοληστερόλη.

Βελτιώνει την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων και την αντιφλεγμονώδη απόκριση.

Βελτιωμένη υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος
Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει την πέψη διεγείροντας τη ροή της χολής και λιπαίνοντας την πεπτική οδό, μειώνοντας δυνητικά τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.
 
Υποστηρίζει την κινητικότητα του εντέρου. Έχει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση στην επένδυση του εντέρου.

Μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K).

Αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές επιδράσεις
Η ελαιοκανθάλη και άλλες πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο έχουν αποτελέσματα παρόμοια με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μειώνοντας τη χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού.
 
 
Μπορεί να προστατεύσει από φλεγμονώδεις ασθένειες. Υποστηρίζει τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού.

Υποστήριξη γνωσιακής υγείας
Η μακροχρόνια πρόσληψη ελαιολάδου συνδέεται με βραδύτερη γνωστική έκπτωση και μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε μελέτες παρατήρησης.
 
Υποστηρίζει την εγκεφαλική ροή αίματος. Μειώνει το οξειδωτικό στρες στον εγκεφαλικό ιστό

Υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωση ελαιολάδου;
Ναι. Αν και γενικά είναι ασφαλές, η κατανάλωση σκέτου ελαιολάδου με το κουτάλι μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους και μπορεί να προκύψουν κάποιοι κίνδυνοι ή παρενέργειες.
 
Πιθανά μειονεκτήματα
- Υψηλή θερμιδική πυκνότητα. Μία κουταλιά της σούπας περιέχει ~120 θερμίδες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους, εάν δεν ληφθούν υπόψη στη συνολική ημερήσια πρόσληψη.

- Πεπτικές διαταραχές. Μερικοί μπορεί να εμφανίσουν ναυτία, χαλαρά κόπρανα ή φούσκωμα όταν καταναλώνουν σκέτο ελαιόλαδο.

- Προβλήματα χοληδόχου κύστης. Τα άτομα με χολόλιθους μπορεί να είναι ευαίσθητα στη διέγερση της χολής από την πρόσληψη λίπους.

Συνιστάται να ξεκινήσετε με μικρότερες ποσότητες και να συμβουλευτείτε γιατρό, ειδικά αν έχετε υποκείμενες πεπτικές παθήσεις ή είστε σε δίαιτα περιορισμένων θερμίδων.
 
Εάν επιλέξετε να δοκιμάσετε μια καθημερινή λήψη ελαιολάδου, εστιάστε στην ποιότητα, τον έλεγχο των μερίδων και τον χρονισμό.
 
Συστάσεις:
- Χρησιμοποιήστε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

- Μείνετε σε 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) την ημέρα.

- Πάρτε το με ή λίγο πριν το φαγητό, για να βελτιώσετε την ανοχή και την απορρόφηση.

- Αποθηκεύστε σε σκοτεινό, δροσερό μέρος για να διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά. Προτιμήστε το βιολογικό.
 
Το ελαιόλαδο μπορεί επίσης να είναι εξίσου ωφέλιμο όταν χρησιμοποιείται σε σαλάτες και μαγειρεμένα λαχανικά.
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr ;

Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση