Κίνδυνος για τους υγιείς ανθρώπους που αποκλείουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους |
![]() Η κοιλιοκάκη αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα, σύμφωνα με το οποίο ο οργανισμός δε μεταβολίζει τη γλουτένη στα τρόφιμα, δημιουργώντας έτσι αρκετά προβλήματα στην υγεία.
Και ενώ μόνον οι πάσχοντες θα πρέπει να την αποφεύγουν, εντούτοις λόγω της πληθώρας προϊόντων χωρίς γλουτένη και του marketing, αρκετοί την αποκλείουν από τη διατροφή τους, χωρίς να πάσχουν από κοιλιοκάκη.
Σύμφωνα με το British Medical Journal, ερευνητές ασχολήθηκαν με τις επιπτώσεις της γλουτένης σε άτομα που δε έχουν πρόβλημα υγείας.
Όπως κατέληξαν στα συμπεράσματα τους, η πρόσληψη γλουτένης δε συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, ενώ υποθέτουν, πως ο περιορισμός της, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε υγιή άτομα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 100.000 εθελοντές, οι οποίοι συμπλήρωναν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων για τέσσερα χρόνια.
Σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας, η γλουτένη είναι σαφώς επιβλαβής για άτομα με κοιλιοκάκη. Ωστόσο, τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν πως μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη δεν προσφέρει κάποιο όφελος σε υγιή άτομα, τουλάχιστον όσον αφορά στην υγεία της καρδιάς.
Αντίθετα, καταλήγει, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση, εξαιτίας του περιορισμού της κατανάλωσης προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης, τα οποία φαίνεται ότι δρουν προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
|