Ελαιόλαδο ή κλασικό ελαιόλαδο. Το χειρότερο λάδι που με χημικές ουσίες, εξευγενίζεται ώστε να μπορέσει να καταναλωθεί |
![]() Ελαιόλαδο ή κλασικό ελαιόλαδο. Το χειρότερο λάδι για κατανάλωση, το οποίο εξευγενίζεται με χημικές ουσίες, θερμική επεξεργασία και μείξη με μικρή ποσότητα παρθένου ελαιολάδου, ώστε να μπορέσει να καταναλωθεί !!!
Ας γράψουμε επιτέλους τα πράγματα με το όνομα τους, ώστε να ενημερωθεί ο καταναλωτής, για το τι πραγματικά διαβάζει στην ετικέτα ή πολύ περισσότερο να τον αφυπνίσουμε, ώστε να κοιτάει και τα ψιλά γράμματα, πίσω από μια ωραία ετικέτα και στη συνέχεια ας κάνει την επιλογή του. Να είναι όμως συνειδητή και όχι από προσπάθεια ωραιοποίησης, για να μη γράψω εξαπάτησης…
Παρατηρώντας μια ημέρα, τα ελαιόλαδα στα ράφια των super market, πραγματικά σοκαρίστηκα, από τη μεγάλη ζήτηση που έχουν τα κλασικά ελαιόλαδα ή σκέτο ελαιόλαδα ( όπως προβάλλονται στις ετικέτες τους ), παρόλο που αναφέρεται πως αποτελούν μείξη από εξευγενισμένα και παρθένα ελαιόλαδα...
Έβλεπα τον κόσμο να τα αγοράζει αυτά τα χημικά σκευάσματα και να αφήνει αδιάθετα τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ή έστω παρθένα ελαιόλαδα, παρόλο που η διαφορά στην τιμή, δεν είναι πολύ μεγάλη στην Ελλάδα.
Με είχε προβληματίσει το γεγονός, είχα ανεβάσει μάλιστα στο www.organiclife.gr και άρθρα σχετικά με το διαχωρισμό των ελαιολάδων, έως όπου μια ημέρα σε μια κουβέντα με φίλους, γυρνάει ένας από αυτούς και μου λέει… « Παναγιώτη νομίζεις ότι ο κόσμος διαβάζει τις ετικέτες ή χειρότερα, γνωρίζει τι σημαίνει εξευγενισμένο ελαιόλαδο ; Διαβάζει εξευγενισμένο και θεωρεί πως είναι κάτι το ιδιαίτερο και ποιοτικό. Τροφή για… ευγενείς !!! ». Βρε λες ;
Ας γράψουμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομα τους, μιας και το εξευγενισμένο, όταν αναφερόμαστε στα ελαιόλαδα, μόνον για ευγενείς δεν είναι…
Τι είναι το ελαιόλαδο ή κλασικό ελαιόλαδο ;
Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, πως το ελαιόλαδο ή κλασικό ελαιόλαδο που αναγράφεται στις ετικέτες, για να μπορέσει από τη νομοθεσία να καταναλωθεί και να αποκτήσει ή βελτιώσει τη γεύση και το χρώμα του, αποτελείται από τη μείξη μικρής ποσότητας παρθένου ελαιολάδου, με μεγάλη ποσότητα εξευγενισμένου ή αλλιώς ραφιναρισμένου ελαιολάδου, το οποίο δεν τρώγεται, μιας και απαγορεύεται στην Ε.Ε η βρώση του. Το εξευγενισμένο, είναι ένα άχρωμο και άγευστο λάδι, το οποίο έχει υποστεί χημική και θερμική επεξεργασία !!! Για να μπορέσει λοιπόν το εξευγενισμένο ( ραφιναρισμένο ) ελαιόλαδο να καταναλωθεί, αναμιγνύεται με μια μικρή ποσότητα παρθένου ελαιολάδου, για να αποκτήσει χρώμα και κάποια γεύση και τα μείγμα που προκύπτει, χαρακτηρίζεται από τη νομοθεσία ως ελαιόλαδο ή αλλιώς κλασικό ελαιόλαδο !!!
Όταν λοιπόν διαβάζετε στην ετικέτα, ένα λάδι να χαρακτηρίζεται ως κλασικό ελαιόλαδο ή σκέτο ελαιόλαδο ( χωρίς το συστατικό παρθένο ή extra παρθένο ), να γνωρίζετε, πως ποιοτικά, αυτό το πράγμα, δεν έχει καμία σχέση με το αγνό ελαιόλαδο που ίσως να έχετε στο μυαλό σας…
Τι είναι το εξευγενισμένο ελαιόλαδο ( ή αλλιώς ραφινέ ελαιόλαδο )
Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο ( ραφιναρισμένο ) απαγορεύεται στην Ε.Ε. να καταναλωθεί. Είναι ένα λαμπάντε ( βλ. παρακάτω ) χημικά και θερμικά επεξεργασμένο λάδι, ώστε να μειωθεί η αρχικά υψηλή οξύτητά του. Οι συνθήκες κατά τη διαδικασία του εξευγενισμού του ελαίου, επιδρούν αρνητικά στα χαρακτηριστικά, στη ποιότητά και τη θρεπτική του αξια. Όταν ολοκληρωθεί η φάση του εξευγενισμού του, το έλαιο που προκύπτει είναι άοσμο, άχρωμο και άγευστο, με μηδενική ή πολύ χαμηλή θρεπτική αξία. Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο έχει πολύ μικρή οξύτητα - σχεδόν μηδενική - αλλά και πολύ λίγο από το χαρακτηριστικό άρωμα του παρθένου ελαιολάδου. Για το λόγο αυτό δεν επιτρέπεται να πωλείται αμιγές αλλά μόνο με την προσθήκη τουλάχιστον 30% παρθένου ελαιολάδου. Η ετικέτα αυτών των μιγμάτων πρέπει να γράφει σαφώς ότι πρόκειται για μείγμα.
Πως γίνεται το ραφινάρισμα ή εξευγενισμός του ελαιολάδου.
Τα κύρια στάδια του ραφιναρίσματος : - Εξουδετέρωση της οξύτητας (με καυστικό νάτριο).
- Εξουδετέρωση - απόσμηση των ενοχλητικών αρωμάτων και της δυσάρεστης γεύσης, σε συνθήκες κενού αέρος και θερμοκρασίες άνω των 250°C.
- Αποχρωματισμός σε συνθήκες κενού αέρος, με ενεργό άνθρακα.
- Εάν στο ελαιόλαδο, εκτός από τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, υπάρχουν και ακαθαρσίες (ρητινώδεις ουσίες, πρωτεΐνες ή υπολείμματα φυτικών ιστών) για τον εξευγενισμό απαιτείται μετάγγιση, πλύσιμο, διύλιση και αφαίρεση με διαλύτες και διαδοχικές διηθήσεις της ελαιώδους φάσης με επανάκτηση του διαλύτη.
Τι είναι το λαμπάντε ελαιόλαδο Το ελαιόλαδο λαμπάντε ή μειονεκτικό λαμβάνεται κι αυτό απευθείας από τον καρπό της ελιάς, με μηχανικές και μόνο μεθόδους ενώ δεν έχει υποστεί καμία άλλη επεξεργασία ( χημική ή βιομηχανική ). Η βασική διαφορά του με το εξαιρετικό παρθένο και το παρθένο ελαιόλαδο, είναι οτι το λαμπάντε είναι μια κατηγορία ελαίου που δεν τρώγεται, είτε διότι η οξύτητα του είναι αρκετά υψηλή (πάνω από 2%) είτε γιατί τα ελαττώματά του είναι τόσο έντονα, με αποτέλεσμα να είναι δυσάρεστα τόσο στην οσμή όσο και στη γεύση.
Στην κατηγορία λαμπάντε, κατατάσσονται ελαιόλαδα στα οποία δεν εντοπίζεται το θετικό χαρακτηριστικό του φρουτώδους. Για να καταστεί βρώσιμο ένα τέτοιο έλαιο, θα πρέπει πρώτα να περάσει από μια διαδικασία που ονομάζεται ραφινάρισμα ή εξευγενισμός, όπως αναφέραμε παραπάνω. Για να χαρακτηριστεί ένα έλαιο ως λαμπάντε θα πρέπει η οξύτητά του να υπερβαίνει το 2%, τα υπόλοιπα χημικά χαρακτηριστικά του να είναι σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) Νο 2568/91 και τα οργανοληπτικά ελαττώματά του να υπερβαίνουν σε ένταση τις 3,5 μονάδες. Οι συνθήκες κατά τη διαδικασία του εξευγενισμού ενός ελαίου επιδρούν αρνητικά στα χαρακτηριστικά του άρα και στη ποιότητά του. Όταν ολοκληρωθεί η φάση του εξευγενισμού του, το έλαιο που προκύπτει είναι άοσμο, άχρωμο και άγευστο.
Κλασικό ελαιόλαδο ή ελαιόλαδο ( αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα )
Έλαιο που αποτελείται από ανάμειξη εξευγενισμένου ελαιόλαδου και παρθένων ελαιόλαδων, εκτός από το ελαιόλαδο λαμπάντε, του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει το 1 g ανά 100 g και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.
.............................................................
Δείτε ακόμα: .............................................................
Tips. Προτιμήστε το βιολογικό ελαιόλαδο
Βιολογικό ελαιόλαδο
Το βιολογικό ελαιόλαδο, αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή, αφού τα ελαιόδεντρα έχουν καλλιεργηθεί χωρίς χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ενώ η έκθλιψη τους γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να διατηρεί τις ουσίες του. Η βιολογική καλλιέργεια στοχεύει στην παραγωγή ανώτερης ποιότητας εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, διατηρώντας και αναπαράγοντας τη βιοποικιλότητα πολύτιμων φυτών, ζώων και γενετικού υλικού που ζουν και αναπνέουν στον ελαιώνα. Παναγιώτης Μερεντίτης / Organic Life
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|