Διαφήμιση
Διαφήμιση
Από εκατομμύρια θανάτους σώζει υποκατάστατο αλατιού
05-alati
 
Η αντικατάσταση επιτραπέζιου αλατιού με ένα υποκατάστατο αλατιού, το οποίο έχει μειωμένο νάτριο και πρόσθετο κάλιο μειώνει σημαντικά τα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και θανάτου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας από τις μεγαλύτερες διατροφικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι δεν υπήρχαν επιβλαβείς επιπτώσεις από το υποκατάστατο αλατιού.
 
Τα υψηλά επίπεδα πρόσληψης νατρίου και τα χαμηλά επίπεδα πρόσληψης καλίου συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο.
 
Το χλωριούχο νάτριο αντικαθίσταται με χλωριούχο κάλιο
Ένα υποκατάστατο αλατιού, όπου μέρος του χλωριούχου νατρίου αντικαθίσταται με χλωριούχο κάλιο, αντιμετωπίζει και τα δύο προβλήματα ταυτόχρονα.
 
Τα υποκατάστατα αλατιού είναι γνωστό ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, αλλά οι επιδράσεις τους σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο ήταν ασαφείς, μέχρι τώρα.
 
Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Bruce Neal, δήλωσε ότι τα οφέλη που έδειξε η μελέτη θα μπορούσαν να αποτρέψουν εκατομμύρια πρόωρους θανάτους, εάν ένα τέτοιο υποκατάστατο αλατιού γινόταν ευρέως διαδεδομένο.
 
«Σχεδόν όλοι στον κόσμο τρώνε περισσότερο αλάτι απ’ ό,τι πρέπει. Η αλλαγή σε υποκατάστατο αλατιού είναι κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν όλοι αν τα υποκατάστατα αλατιού ήταν στα ράφια των σούπερ μάρκετ», είπε.
 
«Ακόμα καλύτερα, αν και τα υποκατάστατα αλατιού είναι λίγο πιο ακριβά από το κανονικό αλάτι, εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλού κόστους. Απαιτούνται μόλις λίγα δολάρια το χρόνο για να γίνει η αλλαγή.
 
Εκτός από τα σαφή οφέλη για σημαντικά αποτελέσματα στην υγεία, η μελέτη μας επίσης καταργεί τις ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους.
 
Δεν είδαμε καμία ένδειξη για οποιαδήποτε βλάβη από το προστιθέμενο κάλιο στο υποκατάστατο αλατιού.
 
Σίγουρα, οι ασθενείς με σοβαρή νεφρική νόσο δεν πρέπει να χρησιμοποιούν υποκατάστατα αλατιού, αλλά πρέπει επίσης να αποφεύγουν το κανονικό αλάτι”.
 
Πώς έγινε η έρευνα 
Στην μελέτη Salt Substitute and Stroke συμμετείχαν 21.000 ενήλικες με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, ή κακώς ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση από 600 χωριά σε αγροτικές περιοχές πέντε επαρχιών της Κίνας μεταξύ Απριλίου 2014 και Ιανουαρίου 2015.
 
Στους συμμετέχοντες δόθηκε αρκετό υποκατάστατο αλατιού για να καλύψει όλες τις απαιτήσεις μαγειρέματος και συντήρησης φαγητού στο σπίτι: περίπου 20 γραμμάρια ανά άτομο την ημέρα, δωρεάν.
 
 
Συμμετέχοντες σε άλλα χωριά (ομάδα ελέγχου) συνέχισαν να χρησιμοποιούν κανονικό αλάτι. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης σχεδόν πέντε ετών, περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες έπαθαν εγκεφαλικό.
 
Για όσους χρησιμοποιούσαν το υποκατάστατο αλατιού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

• Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώθηκε κατά 14%.
• Τα συνολικά καρδιαγγειακά επεισόδια (εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια μαζί) κατά 13%.
• Ο πρόωρος θάνατος κατά 12%.

Τα υποκατάστατα αλατιού είναι σχετικά φθηνά (περίπου 1,62 δολάρια/κιλό έναντι 1,08 δολάρια/κιλό για το κανονικό αλάτι στην Κίνα) είναι πιθανό να είναι πολύ οικονομικά επίσης.
 
«Πέρυσι, μια μελέτη μοντελοποίησης που έγινε για την Κίνα πρότεινε ότι περίπου 400.000 πρόωροι θάνατοι θα μπορούσαν να αποτραπούν κάθε χρόνο από μια εθνική στρατηγική χρήσης υποκατάστατου αλατιού.
 
Τα αποτελέσματά μας τώρα το επιβεβαιώνουν αυτό. Εάν το αλάτι αντικατασταθεί παγκοσμίως από υποκατάστατο αλατιού, θα αποτραπούν αρκετά εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο”.
 
«Αυτή είναι πολύ απλά η πιο αξιόλογη έρευνα με την οποία έχω ασχοληθεί ποτέ. Η ανταλλαγή του επιτραπέζιου αλατιού με υποκατάστατο αλατιού είναι μια εξαιρετικά εφικτή και χαμηλού κόστους ευκαιρία για να έχουμε ένα τεράστιο παγκόσμιο όφελος για την υγεία«.
 
Τι προτείνουν να γίνει οι ερευνητές
Ως αποτέλεσμα της μελέτης, οι ερευνητές του Ινστιτούτου George ζητούν τις ακόλουθες ενέργειες:
 
- Οι παραγωγοί και οι λιανοπωλητές αλατιού παγκοσμίως θα πρέπει να στραφούν στην παραγωγή και την εμπορία υποκατάστατων αλατιού.

- Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως θα πρέπει να σχεδιάσουν πολιτικές για την προώθηση των υποκατάστατων αλατιού και να αποθαρρύνουν την τακτική χρήση κανονικού αλατιού.

- Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο πρέπει να μαγειρεύουν, να καρυκεύουν και να διατηρούν τα τρόφιμα με υποκατάστατο αλατιού και όχι με κανονικό αλάτι.
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.