Κίνδυνος για καρδιακά νοσήματα από το είδος και την ποσότητα κρέατος που τρώμε |
![]() Η κατανόηση των επιπτώσεων της κατανάλωσης κρέατος είναι ζωτικής σημασίας για τους ηλικιωμένους, καθώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.
Ταυτόχρονα όμως χρειάζονται πρωτεΐνες για να μειώσουν την απώλεια μυϊκής μάζας που συνεπάγεται η γήρανση.
Η σχέση μεταξύ των καρδιακών παθήσεων και των κορεσμένων λιπαρών, της διατροφικής χοληστερόλης, του νατρίου, των νιτρωδών και ακόμη και του μαγειρέματος σε υψηλές θερμοκρασίες έχει μελετηθεί από επιστήμονες όλα αυτά τα χρόνια.
Αλλά τα στοιχεία για πολλούς από αυτούς τους μηχανισμούς δεν ήταν ισχυρά.
Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν συγκεκριμένους μεταβολίτες που παράγονται από τα βακτήρια του εντέρου μας, ως πιθανούς υποκείμενους ενόχους. Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Tufts ποσοτικοποιεί τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα που σχετίζεται με την κατανάλωση κρέατος και εντοπίζει υποκείμενες βιολογικές οδούς που μπορεί να εξηγήσουν αυτόν τον κίνδυνο.
Η μελέτη περισσότερων από 4.000 ανδρών και γυναικών άνω των 65 ετών στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι:
η μεγαλύτερη πρόσληψη κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ASCVD κατά 22% για κάθε 1,1 μερίδα την ημέρα τα αυξημένα επίπεδα τριών μεταβολιτών που δημιουργούνται από τα βακτήρια του εντέρου από θρεπτικά συστατικά που επικρατούν στο κρέας εξηγούν περίπου το 10% αυτού του αυξημένου κινδύνου. Το κόκκινο κρέας συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο και διασυνδέσεις με βακτηριακούς μεταβολίτες του εντέρου, ωστόσο, αυτό δεν βρέθηκε για τα πουλερικά, τα αυγά ή τα ψάρια'
Η έρευνα, είναι η πρώτη που εξετάζει τις συνδέσεις μεταξύ τροφών ζωικής προέλευσης και του κινδύνου καρδιαγγειακών συμβάντων, καθώς και τον ρόλο των ενώσεων που δημιουργούνται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου, πέρα από τους “παραδοσιακούς” κινδύνους όπως η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος. Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας
Η υψηλότερη πρόσληψη μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, ολικού κρέατος (μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας συν επεξεργασμένο κρέας) και τροφών συνολικής ζωικής προέλευσης σχετίστηκαν με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ASCVD κατά τη διάμεση παρακολούθηση έως 12,5 ετών. Οι θετικές συσχετίσεις με την ASCVD προκλήθηκαν εν μέρει (8-11% επί του υπερβολικού κινδύνου) από τα επίπεδα πλάσματος του TMAO (Ν-οξείδιο τριμεθυλαμίνης), της γ-βουτυροβεταΐνης και της κροτονοβεταΐνης.
Ο υψηλότερος κίνδυνος ASCVD που σχετίζεται με την γενική πρόσληψη κρέατος προκλήθηκε επίσης εν μέρει από τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Ειδικά για τα επεξεργασμένα κρέατα, ο κίνδυνος προκλήθηκε από την συστηματική φλεγμονή αλλά όχι από την αρτηριακή πίεση ή τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Η πρόσληψη ψαριών, πουλερικών και αυγών δεν συσχετίστηκε σημαντικά με την ASCVD. “Αυτά τα ευρήματα βοηθούν στην απάντηση μακροχρόνιων ερωτημάτων σχετικά με τους μηχανισμούς που συνδέουν τα κρέατα με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων”, δήλωσε η συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Meng Wang, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο Friedman School. “Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του κόκκινου κρέατος, του μικροβιώματος του εντέρου μας και των βιοδραστικών μεταβολιτών που δημιουργούν φαίνεται να είναι μια σημαντική οδός για τον κίνδυνο ASVD.
Αυτό δημιουργεί έναν νέο στόχο για πιθανές παρεμβάσεις για την μείωση των καρδιακών παθήσεων”.
Τα 3.931 άτομα της μελέτης παρακολουθήθηκαν για διάμεσο όρο 12,5 ετών και η μέση ηλικία τους κατά την έναρξη ήταν 73. Η μελέτη έλαβε υπόψη καθορισμένους παράγοντες κινδύνου όπως ηλικία, φύλο, φυλή/εθνικότητα, εκπαίδευση, κάπνισμα, σωματική δραστηριότητα, άλλες διατροφικές συνήθειες, και πολλούς πρόσθετους παράγοντες κινδύνου.
Σου αρέσει το organiclife.gr ; Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE …
|