Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διατροφική αξία και οφέλη του πράσου
04-praso
 
Τα πράσα είναι γεμάτα με απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, που παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία.
 
Εκτός από το εντυπωσιακό διατροφικό τους προφίλ, τα πράσα εκτιμώνται για την ήπια, ελαφρώς γλυκιά γεύση τους, καθιστώντας τα μια ευέλικτη προσθήκη σε διάφορα πιάτα.
 
Αυτό το άρθρο παραθέτει τα θρεπτικά οφέλη του πράσου, τις πιθανές παρενέργειές του και πρακτικές συμβουλές για την βέλτιστη επιλογή αγοράς και αποθήκευσης.
 
Διατροφικό προφίλ
Τα πράσα είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά, που συμβάλλουν στη συνολική ευεξία. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων μαγειρεμένο πράσο παρέχει:
 
- Θερμίδες: Περίπου 31 kcal.
- Υδατάνθρακες: 7,6 γρ.
- Φυτικές ίνες: 1,8 γρ.
- Πρωτεΐνη: 1,5 γρ.
- Λίπη: 0,3 γρ.

- Βιταμίνη Κ: Υποστηρίζει την υγεία των οστών και την πήξη του αίματος.

- Βιταμίνη C: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την υγεία του δέρματος.

- Βιταμίνη Α: Απαραίτητη για την όραση και την υγεία του δέρματος.

- Φολικό οξύ: Κρίσιμο για την ανάπτυξη και υγεία των κυττάρων, ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

- Σίδηρος: Βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας και υποστηρίζει την μεταφορά οξυγόνου στο αίμα.

Τα πράσα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες και θειούχες ενώσεις. Προτιμήστε τα βιολογικά.
 
Οφέλη υγείας
Η μοναδική διατροφική σύνθεση του πράσου το καθιστά ευεργετικό για διάφορες πτυχές της υγείας. Μερικά από τα βασικά οφέλη είναι:
 
• Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς. Τα πράσα περιέχουν ενώσεις, όπως η αλισίνη και η καμπφερόλη, που βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής και προάγουν την υγεία της καρδιάς.
 
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες βοηθά στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
 
• Ενισχύει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες στα πράσα, ιδιαίτερα οι πρεβιοτικές όπως η ινουλίνη, προάγουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα, θρέφοντας τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου.
 
Αυτό μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να μειώσει τον κίνδυνο γαστρεντερικών διαταραχών.
 
• Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα πράσα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στην προστασία από μολύνσεις και οξειδωτικό στρες, υποστηρίζοντας τη συνολική λειτουργία του ανοσοποιητικού.
 
• Συμβάλλει στη διαχείριση βάρους. Όντας χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, τα πράσα συμβάλλουν στο αίσθημα πληρότητας (να αισθάνεστε χορτάτοι) και μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους, μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.
 
• Υποστηρίζει την υγεία των οστών. Η βιταμίνη Κ στα πράσα παίζει κρίσιμο ρόλο στον μεταβολισμό των οστών και βοηθά στην μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης, βελτιώνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου.
 
• Ενδείξεις αντικαρκινικών ιδιοτήτων. Οι ενώσεις που περιέχουν θείο στα πράσα, όπως κι εκείνες που βρίσκονται στο σκόρδο και τα κρεμμύδια, μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, αναστέλλοντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και μειώνοντας τη φλεγμονή.

Πιθανές παρενέργειες
Αν και τα πράσα θεωρούνται γενικά ασφαλή και θρεπτικά, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες παρενέργειες, όπως:
 
- Πεπτικά προβλήματα. Τα πράσα περιέχουν πρεβιοτικές ίνες όπως η ινουλίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια ή πεπτική δυσφορία, ειδικά σε άτομα με ευαίσθητο στομάχι ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
 
 
- Επίπτωση στην αραίωση του αίματος. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη Κ, τα πράσα μπορεί να επηρεάσουν τα φάρμακα που αραιώνουν το αίμα, όπως η βαρφαρίνη.
 
Τα άτομα που λαμβάνουν τέτοια φάρμακα θα πρέπει να καταναλώνουν πράσα με μέτρο.
 
- Αλλεργικές αντιδράσεις. Μερικοί μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα πράσα, ιδιαίτερα εκείνοι με ευαισθησία σε άλλα λαχανικά της ίδιας οικογένειας, όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
 
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμό του δέρματος, κνησμό ή αναπνευστικά προβλήματα.
 
- Προβλήματα θυρεοειδούς. Τα πράσα περιέχουν βρογχογόνα, ενώσεις που μπορούν να επηρεάσουν την λειτουργία του θυρεοειδούς, όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, ιδιαίτερα σε άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς.
 
Για να απολαύσετε τα καλύτερα ποιοτικά και διατροφικά οφέλη του πράσου, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές όταν τα επιλέγετε και τα αποθηκεύετε:
 
Πώς να επιλέγετε πράσα στην αγορά:
Αναζητήστε πράσα με σφιχτά, ίσια κοτσάνια και σκούρα πράσινα φύλλα.
 

Αποφύγετε τα πράσα με μαρασμό, κιτρινισμένα φύλλα ή έντονη οσμή, καθώς μπορεί να υποδηλώνουν αλλοίωση.

Τα μικρότερου μεγέθους πράσα τείνουν να έχουν πιο ήπια, πιο γλυκιά γεύση σε σύγκριση με τα μεγαλύτερου μεγέθους.

Πώς να αποθηκεύετε σωστά τα πράσα:
Αποθηκεύστε τα άπλυτα πράσα στο ψυγείο, τυλιγμένα σε υγρή χαρτοπετσέτα και τοποθετημένα σε πλαστική σακούλα, για έως και 2 εβδομάδες.

Αποφύγετε να αποθηκεύετε τα πράσα κοντά σε φρούτα που παράγουν αιθυλένιο, όπως μήλα ή ντομάτες, καθώς μπορούν να επιταχύνουν την αλλοίωση.

Για μακροχρόνια αποθήκευση, τα πράσα μπορούν να τεμαχιστούν και να καταψυχθούν σε αεροστεγή δοχεία για έως και 3 μήνες.
 
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr ;

Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση