Διαφήμιση
Διαφήμιση
RASFF. Η λίστα με τα πιο μολυσμένα ψάρια. Ο τόνος στην κορυφή
24-tonos 
 
RASFF. Η λίστα με τα πιο μολυσμένα ψάρια. Ο τόνος στην κορυφή

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε η RASFF στη δημοσιότητα, στα οποία αναφέρονται τα πιο μολυσμένα ψάρια που κυκλοφορούν στην αγορά.
 
Να θυμίσουμε πως η RASFF αποτελεί το Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοοτροφές. Λειτουργεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων που κυκλοφορούν στην ΕΕ και την εφαρμογή ενιαίων προτύπων ασφαλείας στα κράτη μέλη.
 
 
 
 
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food Control και συγκεντρώνει στοιχεία από τις κοινοποιήσεις του RASFF από το 2000 έως το 2022, προκειμένου να εντοπίσει τα πιο συχνά αναφερόμενα μολυσμένα ψάρια, τις χώρες προέλευσής τους και τους σχετικούς κινδύνους, αλλά και την ταξινόμηση και τις ενέργειες που προέκυψαν από τις κοινοποιήσεις.
 
Σημειώνεται ότι η μόλυνση των ψαριών μπορεί να συμβεί σε διάφορα στάδια, από την παραγωγή και την επεξεργασία έως τη διανομή και την κατανάλωση. Ορισμένα είδη ψαριών εκτιμάται ότι είναι πολύ πιο ευάλωτα από άλλα σε ό,τι αφορά τις υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων.
 
Για παράδειγμα, τα μεγάλα αρπακτικά είδη ψαριών, όπως οι καρχαρίες, ο ξιφίας, το σκουμπρί και ο τόνος, είναι γνωστό ότι συσσωρεύουν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων.
 
Επιπλέον, εκτρεφόμενα είδη ψαριών όπως ο σολομός, η τιλάπια και το γατόψαρο μπορεί να μολυνθούν επίσης από βαρέα μέταλλα αλλά και από διάφορους ρύπους όπως μικροβιακούς ρύπους και, υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων.
 
Τα ευρήματα της μελέτης
 
Τα πιο επικίνδυνα ψάρια
Τα ψάρια που είχαν τις περισσότερες κοινοποιήσεις για ζητήματα ασφαλείας στο RASFF:
Τόνος (16,66%)
Ξιφίας (15,98%)
Σολομός (8,23%)
Σκουμπρί (4,48%)
Καρχαρίες (3,77%)

Χώρες προέλευσης:
Όσον αφορά τις χώρες προέλευσης στις οποίες καταγράφηκαν οι περισσότερες προβληματικές περιπτώσεις ψαριών και αλιευτικών προϊόντων, η σειρά έχει ως εξής:
 
 
 
 
Ισπανία (14,66%)
Βιετνάμ (7,70%)
Μαρόκο (5,35%)
Κίνα (4,48%)
Ινδονησία (4,02%)

Κατηγορίες κινδύνου :
Σύμφωνα με την μελέτη του RASFF για την περίοδο 2000-2022, οι κορυφαίες κατηγορίες κινδύνου για τα ψάρια ήταν:
Βαρέα μέταλλα (26,34%)
Παθογόνοι μικροοργανισμοί (15,42%)
Ανεπαρκείς έλεγχοι (11,46%)
Παρασιτική προσβολή (10,87%)
Βιολογικοί ρύποι (10,43%)
Υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων (5,17%)
 
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι το 27% των ειδοποιήσεων ασφαλείας για ψάρια της περιόδου 2000-2022, ταξινομήθηκαν ως σοβαρές.
 
Ουσίες και παθογόνα που ανιχνεύθηκαν:
Όσον αφορά τις ουσίες και τα παθογόνα που ανιχνεύτηκαν στον τόνο, τον ξιφία, τον σολομό και το σκουμπρί:
 
το 37,57% των ειδοποιήσεων σχετίζονταν με ισταμίνη
το 85,75% με υδράργυρο
το 75,54% με Listeria monocytogenes
και το 50,49% με Anisakis..

Τα ευρήματα της μελέτης, δίνουν κίνητρο για καλύτερη μεταχείριση των ψαριών.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr ;

Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE

 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.