Καρμίνη E 120 / Κονελίνη. Τρώμε ήδη έντομα και δεν το γνωρίζουμε. Ποια προϊόντα περιέχουν καρμίνη ( έντομα ) |
![]() Καρμίνη / Κονελίνη. Τρώμε ήδη έντομα και δεν το γνωρίζουμε. Ποια προϊόντα περιέχουν καρμίνη ( έντομα )
To E120 (i) Καρμίνη και το E120 (ii) Απόσταγμα κοχενίλης αποτελούν φυσικές κόκκινες χρωστικές για τρόφιμα που απομονώνεται από τα έντομα Dactylopius coccus (Coccus cacti) ή αλλιώς Cochineal (κοχενίλη).
Το πορφυρό κέλυφος, τα φτερά και τα αυγά του θηλυκού εντόμου δίνουν ένα λαμπερό, κόκκινο χρώμα σε χιλιάδες τρόφιμα, ποτά, καλλυντικά και φάρμακα.
Το προϊόν της χημικής κατεργασίας των εντόμων ονομάζεται καρμίνη. Το χρώμα που προσφέρει ποικίλλει από έντονο ροζ, πορτοκαλί και βαθύ κόκκινο έως σκούρο μωβ.
Η καρμίνη είναι ένα ιδιαίτερα σταθερό, ασφαλές και μακράς διαρκείας πρόσθετο του οποίου το χρώμα επηρεάζεται ελάχιστα από τη θερμότητα ή το φως, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως.
Η καρμίνη, αποτελεί ένα φυσικό προϊόν που ανακαλύφθηκε και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Μάγια και στη συνέχεια τους Αζτέκους πριν από περισσότερους από πέντε αιώνες. Ισχυρίζονται ότι είναι πολύ πιο υγιεινό από τις τεχνητές εναλλακτικές, όπως οι χρωστικές τροφίμων που παράγονται από άνθρακα ή υποπροϊόντα πετρελαίου.
Ποια τρόφιμα περιέχουν καρμίνη
Τα προϊόντα τα οποία περιέχουν έως σήμερα καρμίνη, είναι: Παγωτά, γρανίτες, γιαούρτια, χυμούς, ποτά, γλυκά, μπισκότα, κέικ, καραμέλες, τσίχλες, γέμιση φρούτου σε τυποποιημένα τρόφιμα, σιρόπια, μαρμελάδες, κομπόστες, γαλακτοκομικά με φράουλα, κοκτέιλ φρούτων. Ακόμα, βρίσκεται σε παιδικές τροφές, τυριά τσένταρ, αποξηραμένα ψάρια, σάλτσες ντομάτας, επιδόρπια με ζελατίνη (ζελέ), κερασάκια ζαχαροπλαστικής (μαρασκίνο), προϊόντα υποκατάστατα αστακού και καβουριού, λικέρ, ξίδια, πουτίγκες, χαβιάρι, επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικα), συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα, παστίλιες για τον βήχα, προϊόντα μαλλιών και περιποίησης δέρματος και καλλυντικά (σκιές ματιών, ρουζ, πούδρες, κραγιόν, λιπ γκλος και βερνίκια νυχιών).
Κύριος παραγωγός και παγκόσμιος προμηθευτής καρμίνης είναι το Περού. Τα έντομα ζουν επίσης στη Βολιβία, τη Χιλή, τα Κανάρια Νησιά και το Μεξικό.
Τα θηλυκά έντομα και τα αυγά τους συλλέγονται με παραδοσιακό τρόπο από τους κάκτους της ερήμου των Άνδεων, αποξηραίνονται, βράζονται και φιλτράρονται, για να αποδώσουν το καρμινικό οξύ, την ουσία που παράγει το σκαθάρι για να απωθεί τους εχθρούς του.
Προώθηση των εντόμων στη διατροφή μας από την Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τη χρήση των εντόμων ως συστατικών σε διάφορες τροφές ως εναλλακτική μορφή πρωτεϊνών σε έναν πλανήτη με πεπερασμένους πόρους, ο οποίος ακολουθεί πλέον το δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και ως εκ τούτου και της βιώσιμης διατροφής.
Η αρχή έγινε τον Αύγουστο του 2022, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα εντάξει στη διατροφή των Ευρωπαίων τα έντομα ενώ μέχρι σήμερα σταδιακά αρκετά έντομα έχουν πάρει το «πράσινο φως» για να εισέλθουν στο τραπέζι των Ευρωπαίων.
Τελευταία εξέλιξη αποτελεί η έγκριση της χρήσης του οικιακού γρύλου (Acheta Domesticus) από τους παραγωγούς τροφίμων με τη μορφή σκόνης. Η αρχική αίτηση είχε υποβληθεί το 2019 από την εταιρεία Cricket One και πλέον οι εταιρείες τροφίμων μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη σκόνη για την παραγωγή πολλών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής όπως είναι η βάση πίτσα, τα ζυμαρικά, οι ξηροί καρποί, οι ελαιούχοι σπόροι, διάφορα σνακ και σάλτσες, παρασκευάσματα κρέατος και σούπες, ψωμί, κράκερ και κριτσίνια, μπάρες δημητριακών, μείγματα για ψημένα προϊόντα, μπισκότα, επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας, πιάτα με βάση τα όσπρια και λαχανικά, σκόνη ορού γάλακτος, σνακ με βάση το αλεύρι καλαμποκιού, ποτά που μοιάζουν με μπύρα και σοκολάτες.
Η έγκριση ήρθε μετά την επιστημονική γνώμη που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία επαλήθευσε και ενέκρινε την ασφάλεια της νέας σκόνης.
Η EFSA ενέκρινε επίσης τη διαδικασία παραγωγής της σκόνης, η οποία περιλαμβάνει μια περίοδο «νηστείας» 24 ωρών για τα έντομα πριν καταψυχθούν, πλυθούν, υποβληθούν σε θερμική επεξεργασία, εκχύλιση του λαδιού τους ενώ ακολουθεί η μετατροπή τους σε αποξηραμένη σκόνη.
Πιο πρόσφατα, η Επιτροπή ενέκρινε επίσης την εισαγωγή των των προνυμφών Alphitobius diaperinus, οι οποίες θεωρούνται το μικρότερο αλευροσκουλήκι στην αγορά των τροφίμων. Τα παρασκευάσματα εντόμων θα ενταχθούν στον κατάλογο των εγκεκριμένων από την ΕΕ τροφών εντόμων, συμπεριλαμβανομένου του αποξηραμένου αλευροσκουληκιού Tenebrio Molitor και της αποξηραμένης σκόνης της μεταναστευτικής ακρίδας, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των εγκεκριμένων εντόμων που προορίζονται προς βρώση.
Εκτός από αυτές τις εγκρίσεις, οκτώ άλλες αιτήσεις για τρόφιμα με έντομα έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βρίσκονται επί του παρόντος υπό αξιολόγηση.
Σου αρέσει το organiclife.gr ; Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE …
|