Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου με φθινοπωρινές τροφές |
![]() Το φθινόπωρο που διανύουμε φέρνει μαζί του μια λίστα από φρούτα και λαχανικά, τα οποία όχι μόνο είναι πιο νόστιμα αυτούς τους μήνες, αλλά έχουν να μας προσφέρουν και πολλά θρεπτικά συστατικά.
Διάβασε παρακάτω για κάποιες τροφές απο αυτές:
Μήλα
Τα μήλα, ίσως τα πιο δημοφιλή φρούτα της φθινοπωρινής και χειμερινής σεζόν, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στις λαϊκές αγορές. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μήλων όπως επίσης και μια συζήτηση γύρω από το ερώτημα εάν πρέπει να τα τρώμε με τη φλούδα τους, όμως σε κάθε περίπτωση τα μήλα είναι εξαιρετικά θρεπτικά για τον οργανισμό μας.
Ανάμεσα στα οφέλη, οι ειδικοί ξεχωρίζουν τον χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2, τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ λόγω των πολυφαινολών αλλά και την πρόληψη εμφάνισης ενός γηριατρικού συνδρόμου.
Τα μήλα μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες και γλυκά όπως τα μηλοπιτάκια και τα υγιεινά κέικ.
Αχλάδια Τα αχλάδια είναι εξίσου θρεπτικά με τα μήλα αλλά έχουν ακόμη περισσότερες φυτικές ίνες. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα μέτριο αχλάδι έχει 5,5 γραμμάρια φυτικών ινών και μόλις 101 θερμίδες.
Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, στοιχείο ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων, της καρδιάς και των μυών. Προτίμησε τα βιολογικά.
Περιέχουν αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά συστατικά και συγκαταλέγονται στις τροφές που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.
Μπορείτε να απολαύσετε τα αχλάδια σε muffins, Tart Tatin αλλά και φαγητά όπως αυτή η συνταγή με ριγκατόνι και γκοργκοντζ.
Κολοκύθα
Η κολοκύθα, περιέχει β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται στην πολύ θρεπτική για τον ανθρώπινο οργανισμό βιταμίνη Α.
΄Ενα φλιτζάνι ωμής κολοκύθας σε κύβους μας δίνει 3.600 μικρογραμμάρια β-καροτένιο. Επίσης, η κολοκύθα είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών.
Μπορείτε να μαγειρέψετε την κολοκύθα στον φούρνο, να εμπλουτίσετε με αυτή ζυμαρικά ή να φτιάξετε σούπα κολοκύθας με κουρκουμά και φαγόπυρο.
Επιπλέον, ξέρατε ότι η κολοκύθα είναι ιδανική και για την περιποίηση της επιδερμίδας μας τον χειμώνα;
Τα παρεξηγημένα λαχανάκια Βρυξελλών Πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και C, τα λαχανάκια Βρυξελλών συγκαταλέγονται στις ωφέλιμες τροφές του φθινοπώρου. Ανήκουν στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών (που χρησιμοποιούν και οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες), τροφές που έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, την προστασία της καρδιάς και τη μείωση του οξειδωτικού στρες.
Αν τα μαγειρέψετε με μπέικον, σταφίδες και κάστανα στον φούρνο, σίγουρα θα τα αγαπήσετε. Το θρεπτικό μπρόκολο Το μπρόκολο το απολαμβάνουμε όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Μπορούμε να το συνδυάσουμε με noodles, με μοσχάρι, να το προσθέσουμε σε μια σαλάτα με ρόδι και πορτοκάλι ή να φτιάξουμε vegan κεφτεδάκια. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε ακόμα και το κοτσάνι του, φτιάχνοντας μια γρήγορη και νόστιμη σαλάτα.
Σύμφωνα με το ow.gr, όσον αφορά τις θρεπτικές του ιδιότητες, το μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη, μια ένωση που υπάρχει σε σταυρανθή λαχανικά και έχει αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση.
Έχει, επίσης, αρκετή βιταμίνη C, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, πολύτιμα ιχνοστοιχεία και μέταλλα.
Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι το μπρόκολο μπορεί να μας θωρακίσει και κατά του κορονοϊού.
Σου αρέσει το organiclife.gr ; Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|