Παχαίνουν οι πατάτες; |
![]() Βραστές, πουρές, τηγανητές ή ψητές, οι πατάτες αποτελούν εδώ και καιρό ένα αγαπημένο κομμάτι της διατροφής.
Κατηγορούνται συχνά ότι μας παχαίνουν, καθώς και ότι ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα μας. Μία διατροφολόγος, ωστόσο, εξηγεί τα οφέλη που έχουν οι πατάτες για την υγεία, παρά την κακή τους φήμη.
«Συχνά λέω στους πελάτες μου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν μέρος του ρυζιού ή των ζυμαρικών που τρώνε κάθε εβδομάδα με πατάτες», λέει η Sophie Trotman, διατροφολόγος.
«Οι πατάτες περιέχουν πολλά μικροθρεπτικά συστατικά, καθώς και μια καλή ποσότητα φυτικών ινών και ανθεκτικού αμύλου, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου», προσθέτει.
Οι πατάτες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως: - Πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα.
- Πλούσιες σε φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο. - Γεμάτες με αντιοξειδωτικά. - Καλές για την υγεία του εντέρου. - Χαμηλές σε θερμίδες. - Χορταστικές. - Μπορεί να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι πατάτες περιέχουν μια τεράστια ποικιλία μικροθρεπτικών συστατικών: είναι γεμάτες με μεγάλες ποσότητες βιταμινών C και B6, καλίου, φυλλικού οξέος και μαγνησίου, μαζί με κάποια ποσότητα σιδήρου και φωσφόρου. Προτιμήστε τις βιολογικές. Περίπου 100 γραμμάρια απλής πατάτας περιέχουν περίπου 80 θερμίδες, ενώ μια ίδια μερίδα μαγειρεμένων λευκών ζυμαρικώνμπορεί να έχει έως και 200 θερμίδες.
«Μια μέτρια πατάτα περιέχει περίπου 2 γραμμάρια αδιάλυτων φυτικών ινών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδανικές για να σας διατηρούν σταθερούς και επίσης για την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα σας», εξηγεί η Trotman.
«Οι λευκές πατάτες είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να χωνευτούν και παραμένουν στον οργανισμό σας για περισσότερο χρόνο.
Αυτό τις τοποθετεί περισσότερο στο ίδιο επίπεδο με το καστανό ρύζι από άποψη υγείας παρά με τα λευκά ζυμαρικά, το ρύζι ή το ψωμί, τα οποία είναι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες».
Τα μειονεκτήματα για την υγεία
- Χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. - Περιέχουν σολανίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ναυτία. - Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης. Όπως εξηγεί η διατροφολόγος, οι πατάτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, άρα πρέπει να καταναλώνονται προσεκτικά από άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη. Παχαίνουν οι πατάτες;
Οι πατάτες δεν παχαίνουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τροφή, από μόνες τους. Οι υδατάνθρακες περιέχουν λιγότερες θερμίδες ανά γραμμάριο από το λίπος, αλλά εξαρτάται από το πώς τις μαγειρεύετε.
Αν για παράδειγμα προσθέσετε βούτυρο ή τυρί, αυξάνεται σημαντικά η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες.
Οι αμυλούχοι υδατάνθρακες όπως οι πατάτες θα πρέπει να αποτελούν περίπου το ένα τρίτο της ημερήσιας πρόσληψης τροφής.
Η επίσημη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων για τις γυναίκες είναι 230 γραμμάρια την ημέρα, ενώ οι άνδρες θα πρέπει να στοχεύουν σε 300 γραμμάρια την ημέρα.
Ο πιο υγιεινός τρόπος για να τρώτε πατάτες
Μία μερίδα των 100 γρ περιέχει:
- Βραστές – 86 θερμίδες, 0,1 γρ. λίπους.
- Ψητές – 120 θερμίδες, 6 γρ. λίπους. - Πουρές – 187 θερμίδες, 9,4 γρ. λίπος. - Τηγανητές – 202 θερμίδες, 7,1 γρ. λίπους. Σου αρέσει το organiclife.gr ; Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|