Ακόμα και με ένα λάιτ αναψυκτικό την ημέρα υπάρχει κίνδυνος για λίπος στο συκώτι |
![]() Η κατανάλωση ακόμα και ενός λάιτ αναψυκτικού την ημέρα μπορεί να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτυχθεί μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (κν: λίπος στο συκώτι), σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, ένα κουτάκι λάιτ αναψυκτικό καθημερινά αυξάνει τον κίνδυνο κατά 60%.
Αντίστοιχα, ένα κουτάκι αναψυκτικό ή άλλο ρόφημα με ζάχαρη (π.χ. φρουτοποτά) αυξάνει τον κίνδυνο κατά 50%.
Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα, σε ανθρώπους που πίνουν λίγο έως καθόλου αλκοόλ.
Συνήθως σχετίζεται με τα περιττά κιλά, την κακή διατροφή και τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Η βλάβη που υφίσταται το ήπαρ είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρείται στους μανιώδεις πότες. Η νόσος μπορεί να οδηγήσει στην κίρρωση του ήπατος, που είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση. Μπορεί να καταλήξει σε εσωτερική αιμορραγία, ηπατική ανεπάρκεια, καρκίνο του ήπατος ή σήψη (σηψαιμία).
Το λίπος στο συκώτι αποτελεί την πιο συχνή, χρόνια ηπατοπάθεια στις ανεπτυγμένες χώρες. Πρόσφατη ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας έδειξε ότι πάσχει το 25% των ενηλίκων στην Ευρώπη.
Η μελέτη
Η μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από σχεδόν 124.000 εθελοντές οι οποίοι κατά την έναρξή της δεν είχαν λίπος στο συκώτι.
Ο τύπος των ροφημάτων που κατανάλωναν και η συχνότητα της κατανάλωσης αξιολογήθηκαν με βάση 24ωρα ερωτηματολόγια διατροφής που συμπλήρωναν σε τακτά χρονικά διαστήματα οι συμμετέχοντες.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές επί 10 χρόνια.
Εκτός από τη συσχέτιση των αναψυκτικών (λάιτ και κανονικών) με την μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, διαπίστωσαν ακόμα πως ο κίνδυνος αναπτύξεως της νόσου μειωνόταν:
- Κατά 13% όταν οι εθελοντές υποκαθιστούσαν τα κανονικά αναψυκτικά με νερό.
- Κατά 15% όταν υποκαθιστούσαν τα λάιτ αναψυκτικά με νερό. Η υποκατάσταση των κανονικών αναψυκτικών με λάιτ δεν φάνηκε να παρέχει κάποιο όφελος. Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ηπατική νόσο.
Τι λένε οι ειδικοί
Τα νέα ευρήματα αντικρούουν εκείνα προγενέστερης μελέτης που είχε δείξει ότι τα λάιτ αναψυκτικά μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο του νερού, σχολίασε o Dr. Sajid Jalil, αναπληρωτής καθηγητής Γαστρεντερολογίας & Ηπατολογίας. Παρέχει επίσης άμεσες ενδείξεις για το πώς οι διατροφικές συμπεριφορές επηρεάζουν τον κίνδυνο να αναπτυχθεί λίπος στο συκώτι.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα ροφήματα με ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο επειδή η περιττή ζάχαρη διεγείρει τη συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα.
Όσον αφορά τα λάιτ ροφήματα, αυτά μπορεί να επηρεάζουν με ποικίλους τρόπους τον μεταβολισμό, έχοντας την ίδια συνέπεια.
Σου αρέσει το organiclife.gr ; Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|