Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ανακουφιστείτε από τον πόνο τρώγοντας
22-ksiroi-karpoi-ponos
 
Ο χρόνιος πόνος επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, από αρθρίτιδα και ημικρανίες μέχρι καθημερινούς μυϊκούς πόνους.
 
Ενώ τα φάρμακα παίζουν κεντρικό ρόλο, ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν, ότι ορισμένες τροφές περιέχουν φυσικές ενώσεις, που μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και ρυθμίζουν τα σήματα πόνου.
 
Επομένως, η σωστή διατροφή μπορεί να συμπληρώσει την ιατρική θεραπεία και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.
 
 
Αυτό το άρθρο εξηγεί ποιες τροφές καταπολεμούν καλύτερα τον χρόνιο πόνο, πώς λειτουργούν και πώς μπορείτε να τις συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας ρουτίνα.
 
Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο τόνος είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τις φλεγμονώδεις χημικές ουσίες στο σώμα.
 
Τα ωμέγα-3 μειώνουν την παραγωγή κυτοκινών και προσταγλανδινών, οι οποίες συνδέονται και οι δύο με πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις.

Η τακτική κατανάλωση μπορεί να ανακουφίσει παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και ο πόνος στην μέση.

Κεράσια και μούρα
Τα κεράσια, τα βατόμουρα και οι φράουλες περιέχουν ανθοκυανίνες: αντιοξειδωτικά που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τον μυϊκό πόνο.
 
Μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός κερασιού μπορεί να μειώσει τον πόνο μετά την άσκηση και τις εξάρσεις της ουρικής αρθρίτιδας.
 
Αν τον πιείτε το βράδυ, βοηθάει και σε καλύτερο ύπνο.

Τα μούρα υποστηρίζουν επίσης την αγγειακή υγεία, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στους μύες.

Ελαιόλαδο
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει ελαιοκανθάλη, μια ένωση με αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις παρόμοιες με την ιβουπροφαίνη.
 
Η ελαιοκανθάλη μπλοκάρει δύο ένζυμα (COX-1 και COX-2) που εμπλέκονται στις οδούς του πόνου.

Είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά χρόνιου πόνου.

Κουρκουμάς και τζίντζερ
Η δραστική ένωση του κουρκουμά, η κουρκουμίνη, μειώνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Το τζίντζερ περιέχει τζιντζερόλες, οι οποίες έχουν παρόμοιες επιδράσεις.
 
Και τα δύο μπορούν να βελτιώσουν την ακαμψία λόγω οστεοαρθρίτιδας και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ο συνδυασμός τους με μαύρο πιπέρι (πιπερίνη) ενισχύει σημαντικά την απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Ξηροί καρποί και σπόροι
Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, οι λιναρόσποροι και οι σπόροι chia παρέχουν υγιή λίπη, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε, τα οποία υποστηρίζουν τη λειτουργία των νεύρων και μειώνουν τη φλεγμονή.
 
- Η έλλειψη μαγνησίου συνδέεται με μυϊκές κράμπες και ημικρανίες. Προτιμήστε τους βιολογικούς.

- Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, που συμβάλλει στον χρόνιο πόνο.

Φυλλώδη λαχανικά
Το σπανάκι, το λάχανο και το σέσκουλο είναι πλούσια σε βιταμίνες C, K και αντιοξειδωτικά.
 
Η βιταμίνη Κ υποστηρίζει την υγεία των οστών και των αρθρώσεων, μειώνοντας την ακαμψία.

Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες επιδεινώνουν τις καταστάσεις πόνου.

Δημητριακά ολικής άλεσης
Η βρόμη, η κινόα και το καστανό ρύζι είναι γεμάτα με φυτικές ίνες και βιταμίνες Β.
 
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μειώνουν την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), έναν κλασικό δείκτη φλεγμονής.

Σταθεροποιούν επίσης το σάκχαρο στο αίμα, αποτρέποντας τις αιχμές, οι οποίες επιδεινώνουν τη φλεγμονή.

Καφές και πράσινο τσάι
Η καφεΐνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, παρέχοντας ανακούφιση από ορισμένους πονοκεφάλους.
 
Το πράσινο τσάι προσθέτει κατεχίνες, οι οποίες μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την κυκλοφορία.
 
 
Η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των παυσίπονων φαρμάκων.

Η υπερκατανάλωση, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους.

Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα (τουλάχιστον 70% κακάο) περιέχει φλαβονοειδή, που χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνουν τις ορμόνες του στρες.
 
Το χρόνιο στρες ενισχύει την αντίληψη του πόνου. Τα φλαβονοειδή το αντισταθμίζουν.

Η περιεκτικότητά της σε μαγνήσιο μπορεί επίσης να μειώσει την ένταση των μυών.

Πιπεριές και μπαχαρικά
Οι πιπεριές τσίλι περιέχουν καψαϊκίνη, η οποία απευαισθητοποιεί τους νευρικούς υποδοχείς, που στέλνουν σήματα πόνου.
 
Εφαρμοσμένη τοπικά, η καψαϊκίνη χρησιμοποιείται σε κρέμες για αρθρίτιδα και νευροπάθεια.

Καταναλώνεται από τα τρόφιμα και παρέχει ηπιότερη μακροχρόνια ανακούφιση από τον πόνο.
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr ;

Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση