Διαφήμιση
Διαφήμιση
Αλκοόλ και καλοκαίρι. Πόσες θερμίδες έχει το αγαπημένο σου ποτό, tips για να μην παχύνεις
29-alkool 

Καλοκαίρι. Ωρα για ξεκούραση, μπάνιο στη θάλασσα, ηλιοθεραπεία, διασκέδαση, άρα και... αλκοόλ.
 
Και ok, οι καλοκαιρινές κραιπάλες όχι μόνον συγχωρούνται, αλλά επιβάλλονται κιόλας θα λέγαμε. Καλό είναι όμως να υπάρχει και ένα μέτρο, για να μην το μετανιώσεις αργότερα.

Τι είναι το αλκοόλ;
H αλκοόλη είναι χημική ένωση, προϊόν ζύμωσης υδατανθράκων και αποδίδει 7 θερμίδες/γραμμ., πολύ περισσότερες από εκείνες των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων και λίγο λιγότερες από εκείνες των λιπών. Η διαφορά είναι ότι οι θερμίδες αυτές αποκαλούνται «κενές», αφού το αλκοόλ δεν έχει κάποια θρεπτική αξία, εκτός από κάποια ποτά όπως η μπίρα, η οποία περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και φώσφορο.
 

organic-lifeδιαφορά ανάμεσα στο αλκοόλ καις τις άλλες ενεργειακές πηγές είναι ότι το αλκοόλ δεν αποθηκεύεται στο σώμα, αλλά χρησιμοποιείται από τις άλλες πηγές ενέργειας. Έτσι, το σώμα θα προτιμήσει να κάψει το αλκοόλ και άρα θα χρησιμοποιήσει λιγότερη ενέργεια από τις άλλες πηγές, όπου η περίσσεια της θα καταλήξει σε σωματικό λίπος. Επομένως, τα άτομα που πίνουν πολύ αλκοόλ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος.

Πόσες θερμίδες έχουν κάποια από τα αγαπημένα μας ποτά;
Η θερμιδική αξία ενός ποτού καθορίζεται από τον αλκοολικό βαθμό του και από τα υπόλοιπα συστατικά του. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τα ανάμεικτα ποτά, όταν προσθέτουμε αναψυκτικά, χυμούς και ζάχαρη.

Ένα ποτήρι μπίρα αποδίδει περίπου 120 θερμίδες, ενώ αντίστοιχα ένα κοκτέιλ μοχίτο 214 θερμίδες. Ένα ποτήρι λευκό κρασί κυμαίνεται στις 110 θερμίδες, ενώ ένα ποτό μαργαρίτα– φράουλα αποδίδει 350 θερμίδες.

Μαζί με το ποτό συνήθως καταναλώνουμε και διάφορα παχυντικά σνακ, όπως πατατάκια και ξηρούς καρπούς, με αποτέλεσμα να αυξάνονται αρκετά οι θερμίδες και το ποσοστό λίπους που εισχωρούν στον οργανισμό μας.
 
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ένα μπολ τσιπς αποδίδει περίπου 260 Kcals και ένα μπολ ξηρών καρπών περίπου 550- 600 Kcals. Ιδανική επιλογή για να συνοδεύσετε το ποτό σας είναι στικς από φρέσκα λαχανικά, όπως καρότο, αγγουράκι, σέλερι, που αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών, καθώς και φρέσκα φρούτα, λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν.

Για εσάς που προσέχετε το βάρος σας, να θυμάστε ότι οι θερμίδες από το ποτό αθροίζονται γρήγορα και επιταχύνουν τη συσσώρευση λίπους στο σώμα σας. Το αλκοόλ συγκαταλέγεται στις ουσίες που προκαλούν εθισμό και που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας καταστολή.

Τα μακροπρόθεσμα προβλήματα από τη συστηματική κατανάλωση αλκοόλ είναι ηπατικές και εγκεφαλικές βλάβες, καθώς και νευρολογικές διαταραχές.

Προτιμήστε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως τζιν, μία ελαφριά μπίρα ή ένα ποτήρι κρασί. Κατά την περίοδο των καλοκαιρινών σας διακοπών, καλό θα είναι οι άνδρες να μην ξεπερνούν σε ημερήσια βάση τα δύο ποτά, ενώ οι γυναίκες θα ήταν συνετό να περιορίζονται στο ένα αλκοολούχο ποτό ημερησίως 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.