Διαφήμιση
Διαφήμιση
Foie gras. Ολη η φρίκη και ο πόνος των ζώων πίσω από το φουα γκρα
04-foua-gra
 
Το Foie gras έχει καθιερωθεί σε κάποιους κύκλους gourmet φαγητού ως ακριβό έδεσμα, αλλά εαν γνωρίζατε πώς παράγεται, σίγουρα θα αναθεωρούσατε και θα βλέπατε με διαφορετικό μάτι όσους το καταναλώνουν.
 
Σε ελεύθερη μετάφραση, το Φουά γκρα, είναι ο γαλλικός όρος για το λιπώδες ήπαρ και αποτελεί ίσως το μοναδικό προϊόν που παράγει ο άνθρωπος και δείχνει τέτοια σκληρότητα στα ζώα. Απορίας άξιο είναι το γεγονός που ακόμα δεν έχει απαγορευτεί η διάθεση του, στον πολιτισμένο υποτίθεται κόσμο που ζούμε.
 
organic-life
 
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...
Φουά γκρά είναι το πρησμένο συκώτι πάπιας ή χήνας, που τρέφονται εξαναγκαστικά βίαια μέχρι το σημείο του θανάτου τους πριν από τη σφαγή. Τα πτηνά υποφέρουν τρομερά, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη διαδικασία του βίαιου θηλασμού.
 
11-foua-2
 
Σε λίγες μόνο εβδομάδες, το συκώτι τους πρήζεται έως και δέκα φορές πάνω από το κανονικό μέγεθος του και τα πουλιά ούτε καν μπορούν να σταθούν, να περπατήσουν ή ακόμα και να αναπνεύσουν. Σε αυτό το σημείο, θανατώνονται, και τα συκώτια τους πωλούνται ως... γκουρμέ λιχουδιά.

foie_gras_
Σε λίγες μόνο εβδομάδες, το συκώτι τους πρήζεται έως και δέκα φορές πάνω από το κανονικό μέγεθος.

Η ιδέα για αυτήν την απάνθρωπη πρακτική βίαιου θηλασμού θεωρείται ότι έχει τις ρίζες της στην αρχαία Αίγυπτο, αφού οι άνθρωποι παρατήρησαν ότι αγριόχηνες έτρωγαν υπερβολικά συχνά πριν ξεκινήσουν μεγάλες μεταναστεύσεις.
 
Οι Αιγύπτιοι, και αργότερα οι Ρωμαίοι εξέτασαν τα φορτωμένα με λίπος κρέας και όργανα της πάπιας μετά το μεταναστευτικό τους ταξίδι και διαπίστωσαν ότι είχε καλύτερη γεύση, προσπάθησαν έτσι να προκαλέσουν τεχνητά και με υπερβολή την κατάσταση αυτή σε αιχμάλωτες χήνες.
 
Στη συνέχεια, η πρακτική της βίας σίτισης έπιασε, αργότερα εκφυλίστηκε και οδήγησε σε οτι είναι σήμερα η σύγχρονη βιομηχανία φουά γκρα.
 
 11-foua-4

Σήμερα η παραγωγή είναι συγκεντρωμένη κυρίως στη Γαλλία, η οποία παράγει και καταναλώνει το 90% φουά γκρά παγκοσμίως. 
 
Σχεδόν όλα τα πτηνά που εκτρέφονται σε εντατικά συστήματα συγκράτησης, υφίστανται ωμή, εντατική βίαια διατροφή, πολλές φορές την ημέρα, κατά τις εβδομάδες πριν από το θάνατό τους.

sitisiΣτις σύγχρονες μονάδες φουά γκρα, χήνες και πάπιες περιορίζονται, συνήθως σε μικρά είτε ατομικά ή ομαδικά μικροσκοπικά κλουβιά που κλειδώνουν σχεδόν τα πουλιά στη θέση τους. Έτσι συγκρατημένα, τα πουλιά δεν μπορούν να αποφύγουν τον «τροφοδότη» και το μηχάνημα σίτισης.
 
Ένα-ένα, ο τροφοδότης αρπάζει κάθε πτηνό και βυθίζει το μεταλλικό σωλήνα σίτισης της μηχανής μέσα στους λαιμούς τους.
 
Η αντλία της μηχανής ρίχνει ένα τεράστιο ποσό από ένα μείγμα καλαμποκιού & λαδιού άμεσα στους οισοφάγους τους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο έως ένα τέταρτο του σωματικού βάρους των πουλιών κάθε μέρα.
 
Αυτή η βάναυση μεταχείριση είναι καταστροφική για την υγεία των πτηνών. Σε λίγες εβδομάδες, το συκώτι τους είναι πρησμένο μέχρι και δέκα φορές πάνω από το κανονικό μέγεθος του. Αναπνοή και περπάτημα γίνεται δύσκολο δεδομένου ότι το πρησμένο ήπαρ ωθεί τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα, προκαλώντας αναπνευστικά στρες λόγω του μειωμένου χώρου αέρα στους πνεύμονες τους, και αναγκάζει τα πόδια να κινηθούν προς τα έξω σε μια αφύσικη γωνία.
 
Πάπιες στα φουά γκρα αγροκτήματα έχουν παρατηρηθεί να λαχανιάζουν και να αγωνίζονται να σταθούν, χρησιμοποιώντας τα φτερά τους για να τις ωθήσει προς τα εμπρός όταν τα σακατεμένα πόδια τους, δεν μπορούν πλέον να τις υποστηρίξουν. Για να δημιουργηθεί το τελικό προϊόν υπάρχουν τρεις φάσεις ανάπτυξης του ζώου:

foie_gras_sitisi
Ένα-ένα, ο τροφοδότης αρπάζει κάθε πτηνό και βυθίζει το μεταλλικό σωλήνα σίτισης της μηχανής μέσα στους λαιμούς τους.

1) Σε ένα χώρο ξεχωρίζουν τα αρσενικά από τα θηλυκά. Παίρνουν μόνο τα αρσενικά, μιας και τα θηλυκά έχουν πολύ ιστώδες συκώτι. Τα τελευταία, πετιούνται σε κάδους σκουπιδιών για να πεθάνουν.
 
Στη συνέχεια τους κόβουν με ένα ψαλίδι το ράμφος (επειδή έχει την τάση να ξαναμεγαλώνει, δεν το κόβουν μόνο στην άκρη, αλλά βαθύτερα). Ταυτόχρονα γίνεται μια δεύτερη διαλογή και πολλά ακόμη μωρά-πάπιες πετιούνται (1000 περίπου κάθε εβδομάδα).
 
Καθώς αυτά μεγαλώνουν, οι εργαζόμενοι εκεί διαλέγουν κάθε μέρα τα μικρότερα και τα σκοτώνουν επιτόπου με κλωτσιές ή αρπάζοντας τα από τα πόδια και κοπανώντας τα στο πάτωμα. Ο θάνατος σπάνια είναι ακαριαίος αλλά πάντοτε επίπονος και βασανιστικός.

foie_gras_kloubia

2) Στη δεύτερη φάση, 14 εβδομάδες αργότερα, οδηγούνται στο δωμάτιο εξαναγκαστικής πάχυνσης. Ακόμα και αυτός ο δρόμος είναι επίπονος, αφού οι εργαζόμενοι τα κλοτσούν τόσο δυνατά, ώστε αυτά πετάγονται αρκετά μέτρα μακριά.
 
Σε αυτό το δωμάτιο υπάρχουν κλουβιά για 1000 περίπου πάπιες. Το κλουβί είναι τόσο στενό, που το μόνο που προεξέχει είναι το κεφάλι. Τους τοποθετούν ένα σωλήνα μεταλλικό, 30 περίπου εκατοστών στον οισοφάγο και έτσι τους ταΐζουν μια πολύ λιπαρή και ανθυγιεινή τροφή με σκοπό να τους προκαλέσουν μια αρρώστια που προκαλεί πρήξιμο του συκωτιού.
 
11-foua-3
 
Πολλά ζώα μετά το τάϊσμα προσπαθούν να το φτύσουν, μάταια όμως. Ένα άλλο αποτέλεσμα του υπερτροφισμού τους είναι ότι σύντομα αποκτούν αναπνευστικό πρόβλημα, αφού με το πρήξιμο των εσωτερικών τους οργάνων πιέζονται οι πνεύμονες.
 
 

organic-life-botana

 

3) Τρίτη φάση: Έπειτα από 12-18 μέρες ακινητοποιημένα στην αναγκαστική πάχυνση, έρχεται η ώρα του σφαγείου. Κρεμασμένα ανάποδα σχηματίζουν αλυσίδα παραγωγής, στο τέλος της οποίας τους περιμένει το μαχαίρι του σφαγέα.

Την επόμενη φορά, πριν παραγγείλετε σε ενα gourmet εστιατόριο foie gras σκεφτείτε το λίγο καλύτερα...
 
11-foua 
Ελπίζουμε ύστερα από όλα αυτά, να μη φαντάζει πλέον λαχταριστό στα μάτια σας  

Βιολογικό φουα γκρα
Οσο και εάν φαίνεται περίεργο, υπάρχει και βιολογικό φουα γκρά. Από τη στιγμή η βιολογική παραγωγή, σέβεται απόλυτα τη διαβίωση των ζώων, πως μπορεί να γίνει αυτό ;

Και όμως γίνεται. Φάρμα ισχυρίζεται πως παράγει βιολογικό φουα γκρα. Συγκεκριμένα, το φθινόπωρο που αποτελεί περίοδο μετανάστευσης των πουλιών, η φάρμα δημιουργεί ένα δελεαστικό περιβάλλον για τα αποδημητικά, προσφέροντας ένα ιδιλιακό περιβάλλον,  με άφθονη τροφή, αποτελούμενη από βελανίδια, χόρτα, σύκα και λουλούδια.

Οι χήνες αρχίζουν να τρέφονται έντονα μέρα και νύχτα, προετοιμάζοντας το ταξίδι της μετανάστευσης. Τα ζώα συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκθαμβωμένα με ισχυρά φώτα, χωρίς να αναγκάζονται σε βίαιο και εξαναγκαστικό τάισμα.
 
 
 

Φυσικά, το βιολογικό φουά γκρα που προκύπτει, είναι αρκετά μικρότερο, από του εμπορίου.

Παρόλα αυτά, ως Organic Life δε μπορούμε να καταλάβουμε πως βρέθηκε οργανισμός πιστοποίησης, να πιστοποιήσει το προϊόν ως βιολογικό, αφού επί της ουσίας, δεν πρόκειται για εκτροφή, αλλά περισσότερο για κυνήγι, χωρίς να γνωρίζουμε τι τροφές είχαν καταναλώσει προηγουμένως οι χήνες, αλλά και τι ασθένειες μπορεί να φέρουν.

Ισως όμως, η φάρμα, αυθαίρετα να αναφέρει τον όρο βιολογικό, χωρίς να έχει πιστοποίηση.

Εχω συναντήσει πολλούς παραγωγούς, που λένε στους καταναλωτές πως τα προϊόντα τους είναι βιολογικά. Υποψιασμένος, όταν τους ρώταγα, ποιος οργανισμός τους πιστοποιεί, τότε μου τα… μάσαγαν και παραδέχονταν πως δεν είναι πιστοποιημένο βιολογικό και αυθαίρετα χρησιμοποιούσαν τον όρο.
 
Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν, προσοχή. Πάντα αναζητούμε στις συσκευασίες, το σήμα πιστοποίησης των βιολογικών. Το γνωστό μας πράσινο φύλο. Εάν πρόκειται για χύμα προϊόντα, ζητάμε το πιστοποιητικό του παραγωγού. Σε αντίθετη περίπτωση, το προϊόν δε μπορεί να πουληθεί ως βιολογικό, όσο ποιοτικό και εάν είναι…
 
Οσον αφορά τέλος στο φουα γκρα και βιολογικό να είναι, εμείς θα σας προτείναμε να το αποφεύγετε.
 
Παρακολουθήστε το video:

 


 
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 

 

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2023 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.