Ακμή ενηλίκων: Ποια τρόφιμα ευνοούν την ανάπτυξή της |
![]() Ολοένα περισσότεροι ενήλικες, κυρίως γυναίκες, ταλαιπωρούνται από ακμή, στην ανάπτυξη της οποίας ως φαίνεται παίζουν ρόλο ορισμένα τρόφιμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η ακμή ενηλίκων άλλοτε παρουσιάζεται στην εφηβεία και επιμένει στον χρόνο και άλλοτε εμφανίζεται μετά την ενηλικίωση.
Επιδημιολογικές μελέτες στις προηγμένες χώρες της Δύσης δείχνουν εμφανίζεται πλέον σε ποσοστό έως και 50% των ατόμων ηλικίας άνω των 25 ετών.
Και αυτό, ενώ πριν από μερικές δεκαετίες ήταν μια δερματοπάθεια άρρηκτα συνδεδεμένη με την εφηβεία.
Κύρια αιτία για την αύξηση της ακμής των ενηλίκων πιστεύεται ότι είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ιδιαίτερα η διατροφή.
Την άποψη αυτή ενισχύει μια νέα, μεγάλη μελέτη στην οποία αξιολογήθηκε κάθε παράμετρος που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη ακμής ενηλίκων.
![]() Ανάμεσα στις παραμέτρους που ελήφθησαν υπόψη συμπεριλαμβάνονται:
• Το φύλο.
• Η φάση της ζωής ειδικά των γυναικών (π.χ. εγκυμοσύνη, κλιμακτήριος).
• Οι καπνιστικές συνήθειες. • Το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας. • Το σωματικό βάρος. • Η ψυχική κατάσταση (π.χ. κατάθλιψη). • Το ατομικό ιατρικό ιστορικό (π.χ. ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη ή άλλων νοσημάτων). • Οι διατροφικές συνήθειες. • Τα ύποπτα και τα «αθώα» τρόφιμα. Παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση ακμής ενηλίκων μια διατροφή πλούσια σε:
• Λιπαρά.
• Ζάχαρη.
• Γάλα. ![]() Όσοι ταλαιπωρούνταν από την ακμή είχαν την τάση να καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από:
• Γάλα.
• Σοκολάτες γάλακτος.
• Σνακ και πρόχειρα φαγητά πλούσια σε λιπαρά. • Τρόφιμα και ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη. Οι συμμετέχοντες με ακμή είχαν επίσης την τάση να καταναλώνουν πολύ μικρότερες ποσότητες από: • Ψάρια.
• Κρέας.
• Λαχανικά. • Φρούτα. • Μαύρη σοκολάτα (περιέχει λιγότερο γάλα και ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος). Ουσιαστικά, η μελέτη συσχέτισε με την ακμή ενηλίκων την υπερκατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων σε συνδυασμό με πολλά λιπαρά. Επεξεργασμένους υδατάνθρακες περιέχουν, π.χ., η λευκή ζάχαρη, το λευκό ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά και δημητριακά πρωινού, τα μπισκότα, τα κέικ και τα άλλα γλυκά με λευκό αλεύρι και ζάχαρη.
Σύμφωνα με την μελέτη, κάθε μερίδα τροφίμου με πολλά λιπαρά ή/και ζάχαρη και κάθε ποτήρι ροφήματος με ζάχαρη αύξανε την πιθανότητα να έχουν οι συμμετέχοντες ενεργή ακμή στα 30, τα 40 ή και τα 50 τους ακόμα.
Αντίθετα, η υγιεινή διατροφή συσχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης ενεργού ακμής ενηλίκων.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Dermatology. Πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 24.500 άνδρες και γυναίκες.
Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 57 έτη. Το 39% από αυτούς ανέφεραν ότι είχαν ιστορικό ακμής μετά την ενηλικίωση και το 7% ότι είχαν ενεργή ακμή των ενηλίκων.
«Η ακμή είναι μία φλεγμονώδης δερματοπάθεια, στην ανάπτυξη της οποίας παίζουν καθοριστικό ρόλο γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες», σχολιάζει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ.
«Διάφορες ενδοκρινικές διαταραχές σε συνδυασμό με γενετική προδιάθεση μπορεί να οδηγήσουν σε αυτήν.
Επιπρόσθετα, η χρήση προϊόντων καπνού, το στρες, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ακόμα και η χρήση λανθασμένων καλλυντικών μπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη και τη σοβαρότητά της.
Ολοένα περισσότερες έρευνες, όμως, υποδηλώνουν ότι οι διατροφικές συνήθειες είναι ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο σε μερικούς πάσχοντες».
Και συνεχίζει: «Τα έως τώρα στοιχεία, όμως, εστιάζονταν σε συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες και προέρχονταν κυρίως από μικρές μελέτες. Η νέα μελέτη όμως αφενός πραγματοποιήθηκε σε χιλιάδες εθελοντές.
Αφετέρου συμπεριέλαβε όλες τις ομάδες τροφίμων, οι οποίες αξιολογήθηκαν σε επίπεδο ημερήσιας πρόσληψης σε γραμμάρια».
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…
|