Διαφήμιση
Comfort food: To φαγητό της «παρηγοριάς»
09-comfort
 
Οι θαυματουργές επιδράσεις του φαγητού στην ψυχολογία των ανθρώπων είναι γνωστές κι έχουν επισημανθεί ανά τους αιώνες, από τους gourmet κύκλους, καθώς και τους απανταχού καλοφαγάδες σε όλο τον κόσμο.
 
Η έννοια του comfort food δεν είναι κάτι καινούριο! Στις επώδυνες και ανασφαλείς συνθήκες που αυτή τη στιγμή ζούμε, οι περισσότεροι και δημιουργούν μια άσχημη περιρρέουσα ατμόσφαιρα για όλους, το φαγητό εξακολουθεί να είναι έτοιμο να σου προσφέρει «παρηγοριά» κι ευχαρίστηση.
 
organic-life
 
Τι είναι όμως το comfort food και γιατί μπορεί να σε ωφελήσει;
Comfort food, αναλύοντας τις λέξεις και τη σημασία του, είναι τα τρόφιμα εκείνα που σε κάνουν να νιώθεις άνετα – να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου.
 
Σου προσφέρουν αγαλλίαση, ηρεμία, άνεση και κυρίως απόλαυση και ευχαρίστηση. Όταν δεν τρως απλώς για να βάλεις μια μπουκιά στο στόμα σου, ίσα ίσα για να πεις ότι έφαγες κάτι.
 
Ούτε όταν τρως μηχανικά, από συνήθεια, απλώς και μόνο για να ικανοποιήσεις όπως όπως μια σημαντική βιολογική σου ανάγκη.
 
Το φαγητό είναι ανάγκη. Τρώμε για να παραμένουμε ζωντανοί. Η ποιότητα του φαγητού και των τροφών, όμως, που καταναλώνεις, επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την υγεία και την ποιότητα της ζωής σου.
 
Το τι και πόσο τρως και πόσο συχνά δείχνει χαρακτηριστικά του εαυτού σου και ενίοτε αποκαλύπτει το τι είδους άνθρωπος είσαι.
 
balloon-tsantes
 
Το αν μαγειρεύεις, αν τρως πρόχειρο φαγητό, αν προσέχεις τι τρως και κυρίως αν ξέρεις να γεύεσαι και να απολαμβάνεις το φαγητό, είναι στοιχεία του εαυτού σου.
 
Η μαγειρική είναι συστατικό της κάθε κουλτούρας και στοιχείο της παράδοσης και του πολιτισμού κάθε χώρας.
 
Έθιμα, ήθη και παραδόσεις ήδη από την αρχαιότητα είναι συνδεδεμένα με την ιεροτελεστία του φαγητού, με κοντινό παράδειγμα για τη χώρα μας του Δειπνοσοφιστές… Ή την έκφραση «μπουκιά και συχώριο» που είναι ενδεικτική της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας.
 
Το comfort food, ωστόσο, μπορεί να είναι μία γενική και αφηρημένη έννοια, καθώς μπορεί να είναι κάτι εντελώς προσωπικό κι επομένως απόλυτα προσωπικό.
 
Το comfort food αξιοποιεί «υλικά» του καθενός, από τις αναμνήσεις, τις εμπειρίες, καθώς και τις επιθυμίες – συνειδητές, ασυνείδητες, κρυφές, μύχιες ή εντελώς φανερές.
 
Μπορεί να είναι το αγαπημένο γλυκό του κουταλιού που έφτιαχνε η γιαγιά σου και στην πρώτη κουταλιά ένιωθες τον εαυτό σου να μελώνει εσωτερικά από πάνω μέχρι τα βάθη της ύπαρξής σου.
 
Μπορεί να είναι οι λαχανοντολμάδες ή το παστίτσιο που σου μαγείρευε η μαμά σου από παιδί και ήδη από τη μυρωδιά που αναγνωρίζεις, αρχίζεις να νιώθεις μέσα σου σαν γάτα που γουργουρίζει από ευχαρίστηση.
 
Για τον καθένα, όμως, μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό… Και κυρίως κάτι απίστευτα χαλαρωτικό, απολαυστικό κι απόλυτα απονεχοποιημένο.
 
Από το να τρως τη μερέντα με το κουταλάκι, το να βουτάς φρέσκο ψωμί στο λάδι της χωριάτικης μέχρι το να τρως σούσι με τα τσόπστικς – σίγουρα έχεις το δικό σου comfort food… Και ναι, μπορείς να έχεις πολύ περισσότερα από ένα μόνο!
 
Στo πλαίσιo του comfort food, ωστόσο, μπορεί να είναι και η προετοιμασία ενός δείπνου, ενός γεύματος, ενός φαγητού. Κυρίως είναι comfort η όλη εμπειρία, είναι το να χαλαρώνεις, και να αφήνεις να ξυπνήσουν όλες σου οι αισθήσεις.
 
Να το ζήσεις με όλο σου το είναι. Να επιλέξεις με προσοχή τα υλικά σου. Να ευχαριστηθείς την όλη διαδικασία του μαγειρέματος. Να το σερβίρεις με αγάπη.
 
Και να το απολαύσεις με ηρεμία, να νιώθεις όλη τη γεύση, να αφήνεις τους κάλυκες της γλώσσας σου να επεξεργαστούν κάθε γευστική απόχρωση κι ένταση του φαγητού και των συστατικών αυτού που τρως.
 
 
 
 
 
 
 
 
Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2020 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.