Διαφήμιση
Διαφήμιση
Πως να αντιμετωπίσετε κρυοπαγήματα, υποθερμία και χιονίστρες
winter

Σκασμένα χείλη, παγωμένα χέρια ή πόδια, χιονίστρες, αλλά και κρυοπαγήματα ή υποθερμία. Χειμερινές δηλαδή παγίδες, περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνες, τις οποίες πρέπει να μάθετε να αντιμετωπίζετε ή ακόμα καλύτερα να αποφεύγετε...

ΚΡΥΟΠΑΓΗΜΑΤΑ
Κρυοπάγημα, δηλαδή πάγωμα του δέρματος και των ιστών που βρίσκονται κάτω από αυτό, συμβαίνει όταν ένα μέρος του σώματος πάθει σοβαρή βλάβη από θερμοκρασίες που είναι πολύ κάτω του μηδενός. Τότε η ροή του αίματος στην περιοχή που έχει προσβληθεί διακόπτεται και τα κύτταρα του δέρματος μπορεί να πάθουν μόνιμη βλάβη.

Συμπτώματα
• Μούδιασμα λόγω παγωνιάς (ελαφρά μορφή κρυοπαγήματος).
• Συνήθως, το δέρμα στα μάγουλα, στη μύτη, στα αφτιά και στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών –μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα ή έχουν ελλιπή κυκλοφορία– κοκκινίζει και πονάει – στο αρχικό στάδιο.
• Όταν το πάγωμα είναι πιο βαθύ, τότε το δέρμα ασπρίζει, ξεφλουδίζει και μουδιάζει ή βγάζει φουσκάλες αν ζεσταθεί.
Προστασία
• Τα πολλά και ζεστά ρούχα όταν φοριούνται κάτω από το αδιάβροχο, το οποίο προφυλάσσει συγχρόνως και από τον αέρα, σίγουρα προστατεύουν από τα κρυοπαγήματα.
• Τα αφτιά, τα χέρια, τα πόδια, ακόμη και η μύτη πρέπει να είναι καλά προστατευμένα από το κρύο.
 

organic-life
 
Προσοχή!
Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση, που πρέπει να αντιμετωπίζεται, γιατί κάθε στιγμή καθυστέρησης μειώνει τις πιθανότητες αποκατάστασης.

ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ
Προκύπτει σε περίπτωση που η θερμοκρασία όλου του σώματος κατέβει κάτω από τους 35ο C. Ο καθένας υπάρχει πιθανότητα να αναπτύξει υποθερμία, αν κάτσει για πολύ έξω όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι κάτω από το μηδέν ή εάν εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες με ελαφρά ρούχα. Επίσης, όσοι κολυμπούν ή πέσουν σε παγωμένα νερά ή όταν φοράνε βρεγμένα ρούχα σε συνθήκες μεγάλου ψύχους.

Εκείνοι, όμως, που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ηλικιωμένοι και τα βρέφη. Επίσης, ακόμα και σε μέτριες θερμοκρασίες μπορεί να έχουμε γενική πτώση της θερμοκρασίας του σώματος, εάν κάποιος ελαφρά ντυμένος –χωρίς επαρκή και κατάλληλη τροφή– παραμείνει εκτεθειμένος στο κρύο.

Συμπτώματα
• Ο πάσχων δεν έχει ούτε ρίγη ούτε την αίσθηση κρύου. Νιώθει υπνηλία και εξασθένηση, ενώ το δέρμα του γίνεται χλομό, μελανό, ζωηρό ρόδινο ή πρήζεται.
• Μπορεί επίσης να προκληθεί τρεμούλιασμα, μούδιασμα ή απώλεια αισθήσεων και ακαμψία των μυών.
• Τα παιδιά θα παρουσιάσουν επιπλέον κοκκίνισμα στα μάγουλα, στο πιγούνι, στη μύτη και στα άκρα. Δε θα μπορούν να κλάψουν ή, εάν είναι βρέφη, δε θα μπορούν να πιπιλίσουν κατά το θηλασμό.

Προσοχή!
Αν η υποθερμία δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε η αναπνοή του πάσχοντα μπορεί να γίνει ρηχή και αργή, με συνέπεια να υπάρχει άμεσος κίνδυνος ακόμη και για τη ζωή του.
 
 
 

ΧΙΟΝΙΣΤΡΕΣ
Ενοχλητικές αλλά δίχως μακροχρόνιες συνέπειες οι κόκκινες αυτές σκληρές βλάβες του δέρματος, που προκαλούνται όταν το κρύο δρα τοπικά στο δέρμα, οφείλονται κυρίως σε διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος και στην ευαισθησία που έχουν ορισμένοι άνθρωποι στο κρύο. Εμφανίζονται με το κρύο και την υγρασία σε χέρια, πόδια, αφτιά και μύτη.

Συμπτώματα
• Έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, πρήξιμο, κνησμός (φαγούρα) και κάψιμο. Συχνά παρουσιάζεται και πόνος.
Προστασία
• Με μασάζ ή ζεσταίνοντας το σημείο, χωρίς όμως να το τρίβετε ή να χρησιμοποιείτε θερμαντικές πηγές, όπως σόμπες κ.λπ.
• Με ζεστά ροφήματα και λιπαρές κρέμες με βιταμίνη Α – η καλύτερη λύση για τις χιονίστρες.
• Εμπλουτίζοντας τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και Ε. Για παράδειγμα, οι κόκκινες πιπεριές και ο χυμός από φραγκοστάφυλλο βοηθάνε στην καλή κυκλοφορία του αίματος στα άκρα του σώματος.

Προσοχή!
Αντιμετωπίστε τις χιονίστρες πριν εξελιχθούν.


 

 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.