Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ονυχοφαγία. Δεν αποτελεί απλά μια... κακή συνήθεια

17-onixofagia
 
Η ονυχοφαγία είναι ένα σύμπτωμα μιας αγχώδους συναισθηματικής διαταραχής και εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία. Το να τρώτε τα νύχια σας υποδηλώνει μια διαρκή εσωτερική υπερένταση και αποτελεί έναν ασυνείδητο τρόπο εκτόνωσης.
 
Συχνά εκδηλώνεται και με υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής, συχνουρία, νυχτερινούς εφιάλτες, φόβο χωρίς λόγο, προβλήματα λόγου κ.ά., που μπορεί να συνδυάζονται μεταξύ τους ή όχι. 

Όταν παρατηρήσετε το παιδί σας να κάνει κάτι τέτοιο πρέπει να κοιτάξετε και λίγο πιο πέρα από αυτό που βλέπετε διότι παιδιά κάτω των11 ετών που παρουσιάζουν τέτοια συμπτώματα ίσως να έχουν κάποια τραυματική εμπειρία. Όπως για παράδειγμα να υποτιμούνται στο σχολείο.

24-organic-life
 
Τα παιδιά κάτω των 11 ετών δεν μπορούν να εκφράσουν την ανησυχία τους με λόγια εκτονώνοντας τα συναισθήματα τους με αυτό τον τρόπο. Όσο περνά ο καιρός, η ονυχοφαγία ενδεχομένως κάποια στιγμή να διακοπεί. Πολύ συχνά όμως εξελίσσεται και γίνεται πια χαρακτηριστικό ενός αγχώδους ενήλικα, το οποίο εύκολα μπορεί να φτάσει εκτός ορίων, από υποτιμητικές ή επικριτικές αντιδράσεις άλλων δυσκολίες και γενικότερα στρεσογόνες καταστάσεις.

Τα άτομα αυτά επειδή δεν έχουν μάθει να εκφράζουν τα συναισθήματά τους καταφεύγουν σε αυτό τον τρόπο εκτόνωσης και ως ενήλικες.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Αν το κάνει ένα παιδί
1. Πρέπει να μιλήσετε με το παιδί προκειμένου να διαπιστώσετε τι από αυτά που συμβαίνουν στο σπίτι καταρχάς ή στο σχολείο τού προκαλούν άγχος. Να είστε τρυφεροί μαζί του και να του δώσετε χρόνο να σας εμπιστευτεί.

2. Πρέπει να παρατηρήσετε πολύ διακριτικά τις κινήσεις του για να δείτε ποιες στιγμές εκδηλώνονται τα συμπτώματα. Αν για παράδειγμα, το παιδί αρχίζει να τρώει τα νύχια του όταν εμφανίζεται ο μπαμπάς στο σπίτι, προφανώς κάτι του προκαλεί άγχος σε σχέση με τον πατέρα ή στο πώς η μητέρα συνδιαλέγεται με τον πατέρα.

3. Μην βάζετε το παιδί τιμωρίες ή να του στερείτε προνόμια. Η έλλειψη διεξόδου μάλλον θα του προκαλέσει περισσότερο άγχος.

Ενήλικες
Όταν ένας ενήλικας έχει αυτή την συμπεριφορά υποδηλώνει ότι πάσχει από σοβαρές αγχώδεις διαταραχές, οι οποίες αντιμετωπίζονται μόνο με ψυχοθεραπεία. Πολλές φορές η αντιμετώπιση του συμπτώματος, όπως για παράδειγμα η επάλειψη των νυχιών με πικρό υγρό, μπορεί και να πετύχει.

Το σημαντικότερο όμως σε αυτή την περίπτωση δεν είναι να σταματήσουν να τρώνε τα νύχια τους αλλά να βρεθεί η αιτία που το προκαλεί. Διαφορετικά, ακόμη και αν σταματήσει να τρώει τα νύχια του θα βρει κάποια άλλη διέξοδο, κυρίως με στοματική διέγερση όπως για παράδειγμα το κάπνισμα.

 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 

 

 

Περισσότερα θέματα Υγείας...

 

 

 

 

 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2018 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.