Διαφήμιση
Διαφήμιση
Το Αλτσχάιμερ ίσως είναι μεταδοτικό λένε οι επιστήμονες
10-alts
 
Η νόσος Αλτσχάιμερ ενδέχεται να μεταδίδεται με τα μολυσμένα χειρουργικά εργαλεία και παράγωγα αίματος, εικάζουν επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL).
 
Ο τρόπος μετάδοσης ίσως είναι παρόμοιος με εκείνον της νόσου των «τρελών αγελάδων» ή σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών.
 
Η νόσος Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ (τρελών αγελάδων) πιστεύεται ότι μεταδίδεται με την κατανάλωση κρέατος μολυσμένου με παθολογικές πρωτεΐνες που ονομάζονται prions.
 
Κατ’ ανάλογο τρόπο οι ερευνητές του UCL λένε ότι ίσως οι πρωτεΐνες που προκαλούν το Αλτσχάιμερ μπορούν να μεταδοθούν από τον εγκεφαλικό ιστό ενός ασθενούς σε άλλα άτομα, μέσω ιατρικών πράξεων όπως οι εγχειρήσεις εγκεφάλου, οι μεταγγίσεις αίματος ή οι απονευρώσεις των δοντιών.
 
 
Και αυτό, διότι οι πρωτεΐνες που προκαλούν το Αλτσχάιμερ είναι ένα είδος prions που μπορεί να «κολλήσουν» σε μεταλλικές επιφάνειες, όπως αυτές των χειρουργικών εργαλείων.
 
Οι πρωτεΐνες αυτές είναι ανθεκτικές στην κλασική αποστείρωση και θεωρητικώς θα μπορούσαν να περάσουν από τα εργαλεία αυτά στον επόμενο ασθενή στον οποίο θα χρησιμοποιηθούν.
 
Επειδή, δε, η περίοδος επωάσεώς τους είναι έως 40 χρόνια, μπορεί ήδη να υπάρχουν άνθρωποι μολυσμένοι εν αγνοία τους, γράφουν στην επιθεώρηση «Nature».
 
Οι ερευνητές του UCL βασίζουν την θεωρία τους στην εξέταση των εγκεφάλων οκτώ ασθενών οι οποίοι πέθαναν προσφάτως από τη νόσο Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ.
 
Όλοι τους είχαν υποβληθεί σε μεταγγίσεις ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης την περίοδο 1958-1985 - μία ιατρική πρακτική που βασιζόταν στην λήψη της ορμόνης από τον αδένα του εγκεφάλου, την υπόφυση, την οποία αφαιρούσαν στη διάρκεια νεκροψίας (η πρακτική αυτή έχει πάψει να χρησιμοποιείται εδώ και τρεις δεκαετίες και έχει αντικατασταθεί από τη χρήση συνθετικής αυξητικής ορμόνης).
 
Παρά το νεαρό της ηλικίας τους (ήσαν 31 έως 51 ετών) και το γεγονός ότι δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό νόσου Αλτσχάιμερ, οι τέσσερις από τους οκτώ είχαν «τεράστια» επίπεδα βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλό τους και οι τρεις «υψηλά».
 
Η πρωτεΐνη αυτή δημιουργείται ανάμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου και διακόπτει την επικοινωνία τους, με συνέπεια να προκαλεί νόσο Αλτσχάιμερ.
 
«Το εύρημά μας υποδηλώνει ότι εκτός από την κληρονομούμενη νόσο Αλτσχάιμερ και την σποραδική (τυχαία), ίσως υπάρχει και μία επίκτητη μορφή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζων Κόλλιντζ, καθηγητής Νευρολογίας και επικεφαλής του Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Νόσων στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του UCL.
 
«Ωστόσο αυτό δεν είναι βεβαιότητα αλλά μία μικρή πιθανότητα και οπωσδήποτε δεν είναι κάτι που πρέπει να σκορπίσει πανικό ή να κάνει τον κόσμο να αναβάλλει τυχόν επεμβάσεις».
 
Ο δρ Κόλλιντζ πρόσθεσε ότι κάποιες έρευνες σε ζώα υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία, αλλά κι αν ακόμα αποδειχθεί σωστή, θα αφορά σπάνια κρούσματα της νόσου.
 
Είπε ακόμα ότι ήδη έχει έρθει σε επαφή με το βρετανικό υπουργείο Υγείας για να δει αν υπάρχουν παλιά στοκ ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης, για να τα εξετάσει για τυχόν «ίχνη» της πρωτεΐνης της νόσου Αλτσχάιμερ.
 
 
 
 

 

 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 

 

 

Περισσότερα νέα Υγείας... 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.