Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ποια τρόφιμα περιέχουν βιταμίνη B12. Ποιές είναι οι υψηλές ομάδες κινδύνου
23-b12 
 
Η βιταμίνη B12 είναι απαραίτητη για τον ορανισμό. Οταν όμως η διατροφή δεν είναι σωστή, τότε αρχίζουν τα προβλήματα, τα οποία είναι αυξημένα κυρίως στους ηλικιωμένους, αλλά και στους χορτοφάγους.
 
Η πιο αξιόπιστη διατροφική πηγή βιταμίνης Β12 είναι οι ζωικές πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, γάλα, τυριά, αβγά), αλλά ακόμα κι όταν ένας ηλικιωμένος τρώει ικανοποιητικές ποσότητες από αυτές δεν είναι σίγουρο ότι ο οργανισμός του μπορεί να αξιοποιήσει την Β12 που περιέχουν.
 
Και αυτό διότι για να την απορροφήσει το σώμα πρέπει να διαθέτει επαρκείς ποσότητες από πεπτικά (γαστρικά) οξέα, από ένα ένζυμο,την πεψίνη και από μία πεπτική πρωτεΐνη που λέγεται ενδογενής παράγοντας και παράγεται από το τοίχωμα του στομάχου.
 
Το όξινο περιβάλλον του στομάχου είναι απαραίτητο για να διασπαστεί η τροφή που φέρει τη βιταμίνη, ενώ ο ενδογενής παράγοντας ενώνεται με την Β12 των διασπασμένων τροφίμων για να διευκολύνει την απορρόφησή της από το λεπτό έντερο.
 
Καθώς μεγαλώνουμε, όμως, τα κύτταρα του στομάχου που παράγουν οξέα μπορεί να αρχίσουν να υπολειτουργούν εξαιτίας μίας διαταραχής που λέγεται ατροφική γαστρίτιδα, με συνέπεια να δυσχεραίνεται η όλη διαδικασία.
 
Εκτός από τους ηλικιωμένους και όσους δεν τρέφονται ισορροπημένα, άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου για ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι οι χορτοφάγοι που τρώνε ελάχιστες ή καθόλου ζωικές πρωτεΐνες, οι πάσχοντες από νοσήματα του στομάχου και των εντέρων (π.χ. κοιλιοκάκη, νόσος του Crohn), όσοι λαμβάνουν επί χρόνια φάρμακα που ρυθμίζουν την παραγωγή γαστρικών οξέων και όσοι έχουν υποβληθεί σε εγχειρήσεις του πεπτικού (π.χ. για αδυνάτισμα, καρκίνο, ελκώδη κολίτιδα κ.λπ.).
 
Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ υπολογίζει ότι το 10%-30% των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών παράγει μειωμένες ποσότητες γαστρικών οξέων, ενώ στις ηλικίες άνω των 65 ετών το αντίστοιχο ποσοστό μπορεί να φθάνει το 40%. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η διαταραχή αυτή μπορεί να είναι συχνή ακόμα και σε νεαρούς ενηλίκους.
 
Μία μελέτη σε ενηλίκους 26-49 ετών που ονομάζεται «Framingham Offspring Study» έδειξε ότι η ανεπαρκής απορρόφηση της Β12 ήταν πολύ συνηθισμένη.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.