Διαφήμιση
Διαφήμιση
Μαύρη γραμμή στα νύχια / μελανωνυχία ; Επειγόντως στο γιατρό
25-mauri-grammi 
Μπορεί τα μάτια να είναι ο καθρέπτης της ψυχής, τα νύχια όμως, είναι της καλής υγείας. Εάν δείτε στα νύχια κάποιου μια μαύρη γραμμή, γνωστή ως μελανωνυχία, καλέστε τα επείγοντα. Ίσως του σώσετε τη ζωή.
 
Οι αλλαγές που παρατηρούμε στα νύχια μας, πολλές φορές, αποτελούν ενδείξεις της υγείας μας. Εάν εμφανιστεί μαύρη γραμμή στα νύχια, αυτό μπορεί να μη σημαίνει απολύτως τίποτα, αλλά κάποιες φορές ίσως να υποδηλώνει σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως το μελάνωμα.
 
Ποιά είναι τα αίτια της δημιουργίας μελανώματος στην περιοχή του νυχιού;
Τα μελανωκύτταρα της περιοχής της μήτρας του νυχιού παράγουν τη μελανίνη, μια μαύρη χρωστική που απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.
 
organic-life
 
Σε ορισμένες συνθήκες τα μελανωκύτταρα αυτά, μπορεί να αρχίσουν να παράγουν μελανίνη σε αυξημένες ποσότητες είτε στα πλαίσια ενεργοποίησής τους από διάφορους τοπικούς ή συστηματικούς παράγοντες, είτε στα πλαίσια αύξησης του αριθμού τους, διαδικασία που ονομάζεται υπερπλασία.
 
Η διάγνωση του μελανώματος, συνδυάζεται οπωσδήποτε με υπερπλασία των μελανωκυττάρων στην περιοχή του νυχιού. Η υπερπλασία τύπου σπίλου (ελιάς), η οποία είναι καλοήθης, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό συνθήκες όχι απόλυτα γνωστές, να εξελιχθεί κάποια στιγμή σε μελάνωμα.
 
Αντίθετα, η ενεργοποίηση μόνο των μελανωκυττάρων, δεν δημιουργεί μελάνωμα. Μπορεί όμως ορισμένα από τα αίτια που την προκαλούν [τραυματισμοί, φλεγμονή] ιδιαίτερα όταν χρονίζουν, να οδηγήσουν σε δημιουργία άτυπων μελανωκυττάρων, με δυνατότητα υπερπλασίας και εξέλιξης σε μελάνωμα.
 
Η ονυχαία πλάκα επιτρέπει τη διαπερατότητα της UVA, αλλά φαίνεται να προστατεύεται από την UVB. Ο ρόλος της υπεριώδους ακτινοβολίας στην παθογένεση του μελανώματος του νυχιού, είναι προς το παρόν, άγνωστος
 
Μελανωνυχία. Τι είναι, ποιές οι αιτίες
Πιο συχνά, η μαύρη γραμμή κάτω από το νύχι ενός ατόμου οφείλεται σε ένα σύμπτωμα γνωστό ως γραμμική μελανωνυχία (linear melanonychia).
 
diafimisi-2
 
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτές οι γραμμές εμφανίζονται συνήθως σε άτομα αφροαμερικανικής καταγωγής, που είναι ηλικίας 20 ετών και άνω.
 
Η γραμμική μελανωνυχία θεωρείται φυσιολογική παραλλαγή χρώματος των νυχιών. Η κατάσταση συμβαίνει όταν οι χρωστικές ουσίες στο νύχι που είναι γνωστές ως μελανωκύτταρα παράγουν περίσσεια χρωστικής ουσίας. Αυτό κάνει το υπόστρωμα των νυχιών να σκουρύνει.
 
Σύμφωνα με άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Podiatry Today, περίπου το 50% των Αφρο-Αμερικανών έχει αυτή την κατάσταση.
 
Λιγότερο συνηθισμένες αιτίες της μελανωνυχίας περιλαμβάνουν:
Λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως φάρμακα χημειοθεραπείας, βήτα αναστολείς, φάρμακα κατά της ελονοσίας, ή φάρμακα αζιδοθυμιδίνης (azidothymidine)
 
HIV
 
Σύνδρομο Laugier-Hunziker
 
Λύκος
 
Σύνδρομο Peutz-Jeghers
 
Σκληρόδερμα
 
Μια άλλη αιτία της μαύρης γραμμής στο νύχι είναι μια αιμορραγία, η οποία συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το νύχι έχουν υποστεί βλάβη, συχνά λόγω τραυματισμών, όπως κάποιο χτύπημα.
 
SOS. Μελανωνυχία και καρκίνος
Ωστόσο, μια μαύρη γραμμή, ή γραμμές στα νύχια μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία μελανώματος, μιας επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος.
 
Το μελάνωμα κάτω από ένα νύχι είναι γνωστό ως υποδόριο μελάνωμα (subungual melanoma).
 
Ένας από τους τύπους μελανώματος είναι γνωστός ως ακραίο φακοειδές μελάνωμα (acral lentiginous melanoma - ALM).
 
Σύμφωνα με τις κλινικές οδηγίες που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Foot and Ankle Research, περίπου τα μισά από όλα τα μελανώματα στα χέρια και τα πόδια οφείλονται στο ALM.
 
Γραμμική μελανωνυχία
Όταν ένα άτομο έχει γραμμική μελανωνυχία, μπορεί να δει μαύρες γραμμές κάτω από τα νύχια. Μπορεί να έχουν χρωματικές διαφορές που κυμαίνονται από μαύρο έως βαθύ καφέ και γκρι. Αυτές οι γραμμές θα εμφανίζονται κανονικά σε 2 έως 5 νύχια, αλλά όχι απαραίτητα και στα 10.
 
Υποδόριο μελάνωμα
Όταν ένα άτομο έχει υποδόριο μελάνωμα, συνήθως παρατηρεί μια λωρίδα μόνο σε ένα νύχι. Συνήθως, μια μαύρη γραμμή από υποδόριο μελάνωμα θα σκουραίνει, ή θα διευρύνεται με το πέρασμα του χρόνου. Μερικές φορές, το νύχι θα πονάει, ή θα έχει αιμορραγία.
 
Ο χρωματισμός μπορεί επίσης να εκτείνεται στην περιοχή όπου το νύχι συναντά την επιδερμίδα. Αυτό είναι γνωστό ως σημάδι Hutchinson, το οποίο είναι συχνά ένας δείκτης του μελανώματος. Η λωρίδα μπορεί να εμφανιστεί τόσο στα νύχια των χεριών, όσο και σε εκείνα των ποδιών.
 
Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Podiatry Management, περίπου 40-55% των περιπτώσεων υποδόριου μελανώματος εμφανίζονται στο πόδι.
 
Αιμορραγία
Οι αιμορραγίες στο νύχι εμφανίζονται ως μικρές μαύρες, ή σκούρες κόκκινες γραμμές και προκαλούνται από τραυματισμούς στα μικρά αιμοφόρα αγγεία στο υπόστρωμα του νυχιού. Συνήθως θεραπεύονται από μόνες τους μέσα σε λίγες μέρες.
 
Εάν ένα άτομο έχει πολλαπλές αιμορραγίες σε πολλά διαφορετικά νύχια, τότε αυτό μπορεί να υποδηλώνει κάποια άλλη υποκείμενη κατάσταση, που χρήζει ιατρικής εξέτασης.
 
Ποιές αλλαγές στην περιοχή των νυχιών θα πρέπει να μας ανησυχήσουν για να επισκεφθούμε το γιατρό;
Η παρουσία μελανωνυχίας σε νύχι ενός μόνον δακτύλου, με μία ή περισσότερες γραμμές / λωρίδες ποικίλου πάχους, ανομοιογενούς καφέ ή καφέ - μαύρου χρώματος, με προοδευτικά εμφανιζόμενο τριγωνικό σχήμα (με πλατύτερη βάση προς τη μήτρα και λεπτότερη κορυφή προς το ελεύθερο χείλος του όνυχα) και με ταχεία αύξηση του πάχους των γραμμών / λωρίδων το τελευταίο τρίμηνο, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από αλλαγή της υφής του όνυχα ή από επέκταση της βλάβης στο γύρω του νυχιού δέρμα (σημείο του Hutchinson) αποτελούν τα κριτήρια της ύποπτης για μελάνωμα μελανωνυχίας.
 
Μελανωνυχία
Κάθε ογκίδιο κάτω από το νύχι που παραμένει επί μακρό χρονικό διάστημα ή αυξάνεται γρήγορα (μέσα σε 3-4 μήνες) σηκώνοντας ή καταστρέφοντας προοδευτικά το νύχι, κάθε υπονύχια σκούρου χρώματος αλλοίωση που μοιάζει με αιμάτωμα χωρίς όμως συνοδό προηγούμενο ιστορικό χτυπήματος στην περιοχή και κάθε μελαγχρωστική αλλοίωση που επεκτείνεται στο δέρμα γύρω από τον όνυχα [σημείο του Hutchinson] αποτελούν σημεία ύποπτα υπονυχίου μελανώματος.
 
Toπιο πρώιμο και συχνό σύμπτωμα του K.M. του νυχιού, είναι η γραμμοειδής μελανωνυχία (Γ.Μ.), η οποία χαρακτηρίζεται από μία επιμήκη μελαγχρωματική ταινία, οφειλομένη σε αυξημένη εναπόθεση μελανίνης στην ονυχαία πλάκα.
 
Η διαφορική διάγνωση μεταξύ καλοήθους Γ.Μ. και Κ.Μ., βασίζεται σε ορισμένα χαρακτηριστικά. Έτσι, κακοήθεια θα υποψιαστούμε όταν:
1. Πρόκειται για ασθενή ηλικίας άνω των 60 ετών, ο οποίος εμφανίζει ξαφνικά Γ.Μ.
 
2. Η Γ.Μ. ξαφνικά αλλάζει χρώμα (ίσως να πρόκειται για την πλέον βέβαιη ένδειξη).
 
3. Η Γ.Μ. έχει ανώμαλα όρια.
 
4. Εμφανίζεται σε άτομο με προηγούμενο ιστορικό K.M.
 
5.Συνοδεύεται από καταστροφή της ονυχαίας πλάκας.
 
6. Έχει πλάτος πάνω από 6mm.
 
7. Τα όριά της, δεν φθάνουν μέχρι το ελεύθερο άκρο της ονυχαίας πλάκας.
 
Μελανωνυχία και θεραπεία
Οι περισσότερες αιτίες των μαύρων γραμμών στο νύχι δεν απαιτούν θεραπεία. Το μελάνωμα αποτελεί εξαίρεση. Ένας γιατρός συνήθως θα αφαιρέσει πρώτα την περιοχή του μελανώματος καθώς και το δέρμα κάτω από το νύχι.
 
Μπορεί, επίσης, να βάλει ένα δερματικό μόσχευμα πάνω από το νύχι για να βελτιώσει την εμφάνιση του δακτύλου μετά την χειρουργική επέμβαση.
 
Εάν το μελάνωμα είχε εξαπλωθεί στο οστό, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ακρωτηριασμό του δαχτύλου, για να σταματήσει η εξάπλωση του μελανώματος.
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 

 

 

Περισσότερα θέματα Υγείας...

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.