Διαφήμιση
Φοιτητές δημιούργησαν τούβλα από ανθρώπινα ούρα

Φοιτητές δημιούργησαν τούβλα από ανθρώπινα ούρα
Ένα απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον δομικό υλικό κατασκεύασαν φοιτητές του πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική. Πρόκειται για τούβλα τα οποία περιέχουν άμμο, αλλά και ανθρώπινά ούρα.

Οι φοιτητές του πανεπιστημίου κατάφεραν να συνδυάσουν άμμο, βακτήρια και ούρα και να κατασκευάσουν έτσι σε θερμοκρασία δωματίου, χωρίς ψήσιμο, απόλυτα στέρεα και κατάλληλα για οικοδομικές εργασίες τούβλα, που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τις ιδιότητες των παραδοσιακών τούβλων. Η συγκεκριμένη ιδέα δεν είναι καινούργια. Στο παρελθόν έχουν γίνει αντίστοιχες προσπάθειες και σε άλλες χώρες με τεχνητά διαλύματα, ωστόσο πρόκειται για την πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται με επιτυχία ανθρώπινα ούρα στη διαδικασία.

Μπορεί λοιπόν η ιδέα να φαίνεται ενδιαφέρουσα, αλλά μένει να δούμε κατά πόσο θα χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη τεχνική και πέρα των εργαστηρίων. Δυστυχώς, ενδιαφέρουσες καινοτομίες και εφευρέσεις δημιουργούνται καθημερινά από επιστήμονες και ερευνητές σε όλο τον κόσμο όμως λίγες από αυτές φτάνουν τελικά στο σημείο της εμπορικής διάθεσης και εκμετάλλευσης, για διάφορους λόγους.
 
Αυτό το γεγονός, παράλληλα, προκαλεί με τη σειρά του μια ακόμη συνέπεια, καθώς λαμπροί επιστήμονες ακολουθούν τελικά μια άλλη, εντελώς διαφορετική καριέρα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αστροφυσικού Liv Boeree , που τελικά είναι σήμερα πιο γνωστή από τις επιτυχίες της ως παίκτρια παιχνιδιών με τράπουλα, καθώς φυσικά και πάμπολλες άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.

Όπως αναφέρουν πάντως οι ερευνητές, η διαδικασία που χρησιμοποιούν είναι η ίδια με εκείνη της δημιουργίας κοραλλιών στη θάλασσα. Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές τονίζουν πως πρόκειται για μια φυσική διεργασία με την ονομασία «μικροβιακή ζύμωση ανθρακικού ασβεστίου», η οποία είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό του σκληρού κελύφους στα κοράλλια και στα οστρακοειδή της θάλασσας.
 
Σε ένα από τα πολλά πειράματα που πραγματοποίησαν, οι φοιτητές ανέμιξαν ούρα μαζί με λεπτή άμμο, τοποθετώντας επίσης στο μίγμα αυτό και τα βακτήρια εκείνα που παράγουν την ουσία ουρεάση . Το συγκεκριμένο ένζυμο έχει την ικανότητα να διαλύει την ουρία και εν συνεχεία παράγεται το ανθρακικό ασβέστιο. Έτσι λοιπόν, ουσιαστικά η άμμος μετατρέπεται σε ένα στέρεο υλικό, που είναι δυνατό να πάρει οποιοδήποτε σχήμα θέλουμε, όπως πχ. το ορθογώνιο σχήμα ενός τούβλου.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως αρχικά δημιουργείται μια δυσάρεστη οσμή, η οποία ωστόσο σταδιακά φεύγει και εξαφανίζεται μετά από 48 ώρες. Το τελικό προϊόν δεν έχει κάποια οσμή και λειτουργεί θαυμάσια ως ανθεκτικό δομικό υλικό. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι φοιτητές, υπάρχει η δυνατότητα να παραχθούν διαφορετικής αντοχής τούβλα, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη που θα θελήσει να τα χρησιμοποιήσει σε κάποια κατασκευή.
 
Αν για παράδειγμα κάποιος πελάτης θέλει τα τούβλα πιο ισχυρά, όπως για παράδειγμα τα τούβλα τα οποία περιέχουν 40% ασβεστόλιθο, τότε το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι τα βακτήρια να χρησιμοποιηθούν για περισσότερο χρόνο, καθώς όσο περισσότερο εργάζονται, τόσο πιο ισχυρό είναι το τελικό υλικό.

Πάντως η ιδέα την τούβλων δείχνει να έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να υλοποιηθεί. Έχουμε δει, άλλωστε, στο παρελθόν και την παραγωγή ενέργειας από ανθρώπινα περιττώματα . Το σημαντικότερο είναι πως η κατασκευή αυτών των τούβλων δεν δημιουργεί την παραμικρή επιβάρυνση στο φυσικό περιβάλλον. Κάθε άλλο μάλιστα, από τη στιγμή που χρησιμοποιεί τα άχρηστα ούρα για την κατασκευή ενός χρήσιμου προϊόντος, το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον σε όλο τον κόσμο.

Αυτό το γεγονός μπορεί φυσικά να έχει πολύ θετικές συνέπειες στον τομέα της ανακύκλωσης και στην επαναχρησιμοποίηση των χιλιάδων τόνων αποβλήτων των ανθρώπων, που αποτελούν ουσιαστικό πρόβλημα που συνεχώς γιγαντώνεται. Επιπλέον, από τη στιγμή που η διαδικασία πραγματοποιείται σε θερμοκρασία δωματίου, δεν είναι απαραίτητες οι υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες φτάνουν έως και τους 1.400 βαθμούς κελσίου, που χρειάζονται για την παραδοσιακή παραγωγή των τούβλων, εξοικονομώντας χρήματα από την δαπάνη για την ενέργεια και γλιτώνοντας πλήρως από τον άνθρακα και τα υπόλοιπα παράγοντα της καύσης.

Ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα είναι πως με τη νέα διαδικασία παραγωγής, παράγονται και άλλα υποπροϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία ως πρώτη ύλη για την παραγωγή άλλων προϊόντων. Περίπου το 90% των ούρων είναι νερό, ενώ στο υπόλοιπο ποσοστό που απομένει υπάρχουν πολύ χρήσιμες ουσίες, όπως μεγάλες ποσότητες αζώτου, φωσφόρου και καλίου. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο επικεφαλής της έρευνας Dillon Randal, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Guardian, χαρακτήρισε τα ούρα ως «υγρό χρυσάφι».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.