Διαφήμιση
To κάπνισμα βλάπτει σοβαρά τα μάτια
24-kapnisma
 
Το κάπνισμα δεν ευθύνεται μόνο για παθήσεις του καρδιοαγγειακού συστήματος και των πνευμόνων, αλλά επίσης είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ορισμένες σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις.
 
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το κάπνισμα ενοχοποιείται και για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του καταρράκτη, τη σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το γλαύκωμα, καθώς και για τη ξηροφθαλμία», επισημαίνει ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Δρ. Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος.
 
Το κάπνισμα ενοχοποιείται ως η δεύτερη σημαντική αιτία για την επιτάχυνση της εμφάνισης καταρράκτη.
 
organic-life
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν κάποιος καπνιστής διακόψει το κάπνισμα, αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο της προκαλούμενης βλάβης στο φακό του οφθαλμού, αλλά παρ’όλα αυτά η βλάβη η οποία έχει ήδη προκληθεί θα είναι μη αναστρέψιμη.
 
Όπως αναφέρει το protothema.gr, οι καπνιστές εμφανίζουν καταρράκτη περίπου 10 έως 15 χρόνια νωρίτερα απ’ότι οι μη καπνιστές.

Επίσης αυξάνεται ο κίνδυνος για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, πιθανότατα λόγω της μείωσης της καλής αιμάτωσης του οφθαλμού από προοδευτική αγγειοπάθεια.
 
Οι καπνίζοντες 1 πακέτο ή και περισσότερα την ημέρα είναι 2,4 φορές πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξουν εκφύλιση της ωχράς, την πιο συνηθισμένη αιτία απώλειας όρασης στην τρίτη ηλικία.
 
 
 
Επιπρόσθετα ο καπνός του τσιγάρου περιορίζει το οπτικό πεδίο των ατόμων που καπνίζουν. Για παράδειγμα, όσοι καπνίζουν ενώ οδηγούν έχουν μικρότερο οπτικό πεδίο απ’ότι θα είχαν αν δεν κάπνιζαν. Ακόμη το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει και τη νυχτερινή όραση.
 
Μία ακόμη ενοχλητική πάθηση των ματιών στην οποία ο καπνός παίζει επιβαρυντικό ρόλο είναι και η ξηροφθαλμία.
 
Ακόμα και κάποιος που δεν παρουσιάζει ξηροφθαλμία, όταν μπει σε χώρο με καπνό αισθάνεται τα μάτια του στεγνά, ερεθισμένα και να δακρύζουν.
 
Στο Τμήμα Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου του Mainz, στη Γερμανία, έγινε μελέτη κατά την οποία ερευνητές ανέλυσαν με ηλεκτροφόρηση τα δάκρυα 105 ματιών καπνιστών και μη καπνιστών.
 
Τα αποτελέσματα έδειξαν αλλοιώσεις στις πρωτείνες των δακρύων των καπνιστών.
 
Οι έρευνες συνεχίζονται και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανάλυση των πρωτεινών των δακρύων με ηλεκτροφόρηση θα βοηθήσει περαιτέρω στον εντοπισμό της παθογένεσης των οφθαλμικών παθήσεων της επιφάνειας του ματιού που σχετίζονται με το κάπνισμα.
 
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα καπνιστές ανέφεραν αίσθημα καύσου του οφθαλμού, φαγούρα και αίσθημα ξένου σώματος.
 
Δυστυχώς όλο και περισσότερα νέα άτομα εθίζονται σ’αυτή την ιδιαίτερα βλαβερή συνήθεια, μιας και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτρέψει κάποιος τους νέους από το να καπνίσουν, καθώς υπάρχουν πολλοί περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ένταση του φαινομένου.

 

 

Περισσότερα θέματα Υγείας...

 

 

Σου αρέσει το organiclife.gr / Like... έκανες ;

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2019 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.