Διαφήμιση
Διαφήμιση
Βλεφαρόπτωση: Τα αίτια και η θεραπεία της πτώσης των βλεφάρων
07-blefaroptosi
 
Με τον όρο βλεφαρόπτωση, ορίζουμε το φαινόμενο της πτώσης του ενός ή και των δύο άνω βλεφάρων.
 
Σε πολλές περιπτώσεις, όταν η πτώση είναι σοβαρή, η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την όραση.
 
Εκτός από το αισθητικό πρόβλημα, σε σοβαρές περιπτώσεις ο ασθενής πρέπει να ανασηκώσει το κεφάλι του ή το βλέφαρο προκειμένου να δει.
Η βλεφαρόπτωση δεν είναι ασθένεια, αλλά ένα σύμπτωμα μιας άλλης κατάστασης που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ποια αίτια προκαλούν βλεφαρόπτωση
Η βλεφαρόπτωση μπορεί να είναι συγγενής, δηλαδή παρούσα κατά τη γέννηση ή επίκτητη, δηλαδή να προκληθεί αργότερα στη ζωή.

Μια συγγενής βλεφαρόπτωση οφείλεται σε μια ανωμαλία του μυός που σηκώνει το βλέφαρο (τον ανελκτήρα μυ). Στην περίπτωση αυτή, ο μυς ούτε συσπάται ούτε χαλαρώνει κανονικά.
 
organic-life

Στην επίκτητη βλεφαρόπτωση μπορεί να συμβάλουν οι εξής παράγοντες:
• Προχωρημένη ηλικία: με το χρόνο ο τένοντας του ανελκτήρα μυός εντός του βλεφάρου αποκολλάται από τη θέση του, οδηγώντας σε μια πτώση του άνω βλεφάρου.

• Νευρολογική νόσος: μια βλεφαρόπτωση μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία του νεύρου που ελέγχει τον ανελκτήρα μυ.

• Νόσος των μυών (μυοπάθεια): εγγενείς ασθένειες του μυός (οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τον ανελκτήρα μυ και τους μύες που κινούν τον οφθαλμό και το πρόσωπο) είναι σπάνιες, και μπορούν επίσης να προκαλέσουν διπλωπία, π.χ. η μυασθένεια gravis.
 
 

Ποια είναι τα συμπτώματα
H βλεφαρόπτωση δεν τείνει να προκαλεί συμπτώματα έως ότου το βλέφαρο παρεμποδίζει το οπτικό πεδίο του ασθενούς (μειωμένη περιφερική όραση).

Σύμφωνα με το onmed.gr, τα συμπτώματα τείνουν να είναι χειρότερα όταν ο ασθενής κοιτάζει ψηλά ή όταν είναι κουρασμένος.

Μια αντισταθμιστική προσπάθεια γίνεται για να ανεβάσει ο ασθενής τα βλέφαρα γίνεται με την ανύψωση των φρυδιών, και αυτό μπορεί από μόνο του να οδηγήσει σε άλγος πάνω από τα φρύδια ή σε έντονη κεφαλαλγία.

Υπάρχει θεραπεία για τη βλεφαρόπτωση;
Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία που προκαλεί την βλεφαρόπτωση. Αν ο διαβήτης είναι η αιτία, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τι πρέπει να κάνετε, αν όμως φταίει η μυασθένεια, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα τα οποία πιθανόν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της ασθένειας.

Στις περιπτώσεις συγγενούς βλεφαρόπτωσης, μπορεί να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχετε προβλήματα με το άνοιγμα και το κλείσιμο των ματιών σας αλλά σύντομα η λειτουργία αυτή θα επανέλθει.
 
Τα παιδιά που έχουν βλεφαρόπτωση έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αμβλυωπίας. Η θεραπεία για την αμβλυωπία περιλαμβάνει το κλείσιμο του 'καλού' ματιού, προκειμένου το άλλο μάτι να λειτουργεί καλύτερα.

 

 

Περισσότερα θέματα Υγείας...

 

 

Σου αρέσει το organiclife.gr ;
Θα το εκτιμούσαμε εάν μας το έδειχνες με ένα LIKE…

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

organiclife.gr | 2023 | βιολογικά προϊόντα | Sitemap | Don`t panic, live... Organic !!! 
Organic Life. Οδηγός αγοράς βιολογικών προϊόντων και εναλλακτικών θεραπειών
 
Η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies, με σκοπό την ομαλή λειτουργία της. 
............................................................................................................................................
Σημ.: Ολα τα άρθρα υγείας και λοιπές αναρτήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του ιατρού σας.